Pomoc, lepok. Komu a prečo škodí?

Pšenica, jačmeň, raž i ovos - obilniny, ktoré obsahujú lepok. Táto zmes bielkovín je obsiahnutá takmer vo všetkých potravinárskych výrobkoch. Pribúda však ľudí, ktorí trpia celiakiou, teda neznášanlivosťou lepku. Celiakia môže postihnúť kohokoľvek bez rozdielu veku a pohlavia. Najčastejšími signálmi sú nadúvanie, hnačky či výrazný úbytok váhy.

08.06.2018 06:00
lepok, žena, lupa, zdravá výživa Foto:
Ochorenie chameleón, ako sa celiakia prezýva, nám často uniká pomedzi prsty aj preto, že sa prejavuje u každého rozdielne.
debata (3)

Tieto symptómy sa väčšinou prejavujú až v pokročilom štádiu choroby, keď už je tenké črevo chronicky zapálené. Prejavy choroby u dospelých však nemusia vždy súvisieť s trávením a tak často býva aj nepoznaná. Deväť z desiatich postihnutých netuší, že trpí práve týmto autoimunitným ochorením.

„Na Slovensku, na základe sčítavania dispenzarizovaných pacientov s celiakiou v gastroentero­logických ambulanciách, trpí celiakiou takmer 20-tisíc ľudí. Predpokladá sa však, že medzi nami chodí ešte minimálne raz toľko stále nediagnostikovaných pacientov. Je preto dôležité, aby sa ľudia nebáli diagnostiky a v prípade ťažkostí navštívili odborníka. Včasná diagnostika tak zabráni možným neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť,“ hovorí detská gastroenterologička Jarmila Kabátová z Piešťan a členka Pracovnej skupiny pre celiakiu na Slovensku.

Ochorenie chameleón, ako sa celiakia prezýva, nám často uniká pomedzi prsty aj preto, že sa prejavuje u každého rozdielne a v niektorých prípadoch dokonca prebieha aj bez akýchkoľvek vonkajších prejavov. Nepodceňujte ani tie najmenšie príznaky, ktorých môže byť až dvesto, a počúvajte svoje telo. Čo všetko môže spôsobovať lepok, ako ovplyvňuje naše životy, aké môžu byť príznaky a aká je cesta k plnohodnotnému a spokojnému životu bez lepku, nájdete aj na webovej stránke www.dobrebezlepku.sk.

V čom presne celiakia a neznášanlivosť lepku spočívajú? Lepok postihnutému človeku poškodzuje tenké črevo a to potom nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny. Organizmu preto chýba množstvo dôležitých látok a nemôže fungovať ani zďaleka tak ako telo zdravého človeka. K tomu sa môžu pridať ďalšie vážne zdravotné komplikácie. U detí sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom.

„Diagnostika pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý stupeň predstavujú klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí, ktoré na prvý dojem nemusia ani súvisieť s lepkom alebo tráviacim traktom. Druhý stupeň predstavuje sérologické vyšetrenie, ktoré nám podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Pokiaľ hovoríme o diagnostike celiakie, potom na základe pozitívnych protilátok na lepok je potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Bez pozitívnej histológie nie je možné definitívne diagnózu celiakie stanoviť a pacient na Slovensku nemá ani nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov. Posledné štúdie hovoria o možnosti vynechania biopsie tenkého čreva pri diagnostike celiakie u detí. Pediatrický gastroenterológ pri určitom klinickom stave pacienta, s vysoko pozitívnymi protilátkami na lepok a pozitívnou genetikou na celiakiu, rozhodne o postupe diagnostiky konkrétneho pacienta. Posledným stupňom diagnostiky je pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezlepkovú diétu,“ hovorí doktorka Kabátová.

Celiakia a celkovo všetky formy neznášanlivosti lepku sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Tá ako jediná zaručí, že sa povrch tenkého čreva dokáže uzdraviť a všetky nepríjemné prejavy ochorenia zmiznú. Diéta sa však musí dodržiavať doživotne.

Liečbou je bezlepková strava

Ak vám lekár oznámi, že máte celiakiu alebo inú podobu neznášanlivosti lepku, jedno je isté – do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Jedine tá totiž dokáže úplne odstrániť všetky zdravotné problémy, ktoré celiatikom komplikujú život. Čo presne však taká bezlepková diéta znamená?

„Keď vám lekár diagnostikuje celiakiu, netreba určite podliehať panike. V dnešnej dobe sa s touto diagnózou dá plnohodnotne žiť a pokiaľ pacient dodržiava bezlepkovú diétu, jeho zdravotný stav sa v podstate okamžite po nastavení na liečbu – diétu – upraví a nemá žiadne ťažkosti. Je však potrebné dodržiavať diétu prísne a celoživotne. Pacient musí zo svojho jedálneho lístka vynechať všetko, čo obsahuje lepok, resp. obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos a, samozrejme, všetky výrobky z nich. Celiatik je odkázaný na neustále čítanie zloženia výrobkov, lebo lepok sa môže nachádzať naozaj všade, často aj tam kde by ste to nikdy nečakali. Podľa platnej legislatívy je však výrobca povinný nielen o prítomnosti lepku, ale aj iných alergénov na obale výrobku informovať,“ konštatovala nutričná terapeutka Jarmila Kabátová.

Ak vám lekár oznámi, že máte celiakiu, jedno je... Foto: SHUTTERSTOCK
múka, varecha, varenie, lepok, celiakia Ak vám lekár oznámi, že máte celiakiu, jedno je isté – do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu.

Takáto zásadná životná zmena môže v človeku na začiatku vyvolávať obavy, ako sa stravovať. Dnes sa však nie je čoho báť. „Na trhu je dnes široký sortiment bezlepkových výrobkov, ktoré sú pre pacienta dostupné takmer všade. Na Slovensku dokonca aj v lekárni, nakoľko u nás, ako v jednej z mála krajín v Európskej únii, majú pacienti nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov, čo pre nich predstavuje významnú finančnú výpomoc. V špeciálnych predajniach, ale aj v super- a hypermarketoch či v každej lekárni dnes dostanete kúpiť bezlepkové takmer všetko, od múky, cestovín, hotových chlebíkov či sladkých sušienok a slaných snackov až po hotové chladené a mrazené jedlá a polotovary. Odvážim sa tvrdiť, že o celiatikov je u nás veľmi dobre postarané,“ dodala Kabátová.

Vhodné potraviny:

  • Ovocie a zelenina: obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a antioxidanty. Každý deň by sme mali zjesť 3 porcie zeleniny a 2 porcie ovocia, podľa možnosti rôznych farieb (1 porcia = najmenej 120 g = za hrsť).
  • Obilniny, zemiaky a strukoviny: výrobky z obilnín, ako je bezlepkový chlieb a bezlepkové cestoviny, zemiaky a ryža, pohánka, amarant a quinoa, ale aj strukoviny, ako je fazuľa, hrach, šošovica, cícer, obsahujú veľa komplexných sacharidov a vlákniny, okrem toho aj bielkoviny, vitamíny predovšetkým skupiny B a minerálne látky. Dodávajú energiu ktorú telo dokáže ľahko premeniť. Ku každému hlavnému jedlu by ste mali zjesť jednu z potravín tejto skupiny, teda 3 porcie denne. Jedna porcia = asi 80 až 100 g bezlepkového chleba, asi 200 g zemiakov, asi 100 g bezlepkových cestovín, 60 – 100 g strukovín.
  • Mlieko a mliečne výrobky: jogurt, tvaroh a syr sú zdrojom bielkovín, tukov, vápniku a vitamínov, predovšetkým v tukoch rozpustného vitamínu D. Denne by ste mali zjesť 2 až 3 porcie, podľa možnosti so zníženým obsahom tuku. Jedna porcia = asi 200 ml mlieka, 150 – 180 g jogurtu alebo tvarohu, 30 g syra.
  • Mäso, ryby, vajcia: obsahujú bielkoviny, tuky, minerálne látky a vitamín B. Aj rastlinné zdroje bielkovín, ako je tofu, ale čiastočne aj strukoviny, môžeme pripočítať k tejto skupine. Každý deň by sme mali striedavo jesť 1 porciu mäsa alebo rýb (asi 100 – 120 g), alebo ako alternatívu 2-krát do týždňa strukoviny (asi 60 g) či iné alternatívne zdroje bielkovín. Najzdravšie je chudé hovädzie mäso, hydina a ryby. Vajcia by sme pre ich vysoký obsah cholesterolu mali jesť maximálne 2-krát do týždňa.
  • Tuky, oleje a sladkosti: tuky a oleje obsahujú esenciálne mastné kyseliny a lipofilné vitamíny (A, D, E, K). Najzdravšie sú rastlinné tuky, napríklad olivový olej lisovaný za studena či jadrové oleje. Denné maximálne množstvo by malo byť 3 porcie po 10 g. Živočíšne tuky, napr. maslo, by sa mali používať s mierou. Sladkosti, slané pochutiny a sladené nápoje konzumujte len príležitostne a s cukrom šetrite.

Ktoré potraviny sú nevhodné

  • obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
  • výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
  • nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
  • okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup, melasa
  • glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)

Aké sú najčastejšie chyby v úprave stravy

  • predpoklad, že málo gluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém
  • ignorácia celej bezlepkovej diéty
  • zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu
  • nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou a strukovinami)
  • vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúcich glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)

Mali by ste vedieť, že…

  • pri bezlepkovej diéte sa nesmú jesť potraviny obsahujúce pšenicu, raž, jačmeň a ovos v žiadnej ich podobe (múka, vločky, krupica…), pretože obsahujú lepok
  • základom bezlepkovej diéty sú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka amarant, strukoviny vrátane sóje
  • vždy by ste si mali prečítať zloženie potravín a ak je v ňom uvedený škrob alebo modifikovaný škrob, nemusíte sa obávať, pretože ak by išlo o zdroj lepku, musí to byť označené, napr. obsahuje pšeničný škrob. Kukuričný či zemiakový škrob je v poriadku. Pšeničné klíčky však povolené nie sú
  • pšeničná múka sa nahrádza kukuričnou, ryžovou, sójovou či špeciálnymi bezlepkovými zmesami
  • krupica sa nahrádza kukuričnou či pohánkovou krupicou
  • strúhanku môžete kúpiť špeciálnu bezlepkovú či nastrúhať krehké kukuričné plátky, prípadne aj kornfleksy
V špeciálnych predajniach dnes dostanete kúpiť... Foto: SHUTTERSTOCK
lepok, celiakia, žena, pšenica V špeciálnych predajniach dnes dostanete kúpiť bezlepkové takmer všetko, od múky, cestovín či sladkých sušienokaž po hotové chladené a mrazené jedlá a polotovary.
  • chlieb, pečivo, múčniky môžete kúpiť v špeciálnom obchode alebo si ich upiecť z bezlepkových surovín
  • bezlepkové cestoviny kúpite v špecializovaných obchodoch
  • pri zahusťovaní nahraďte múku bezlepkovou múkou, maizenou či solamylom
  • obsah lepku treba kontrolovať aj pri takých potravinách, kde by ho človek nečakal: jogurty, nátierkové maslá, kyslé smotany, majonézy…
  • Raňajkovať môžete: Knuspi – zeleninové či pohánkové, Racio – len ryžové či ryžové so sójou a podobne, krehké kukuričné plátky, kornfleksy – ale mali by ste skontrolovať ich zloženie, niektoré kaše pre detskú výživu, kašu z pohánkových vločiek…
  • Obed a večera: najvhodnejšie sú grilované či na prírodno upravené mäsá, ryby, zelenina, ako príloha sú vhodné zemiaky či ryža. V ponuke sú aj bezlepkové zemiakové knedle, je možné podávať aj polentu, čínske ryžové cestoviny alebo bezlepkové cestoviny, strukoviny. Pri hranolčekoch treba skontrolovať, či nie sú poprášené múkou. Pozor si dávajte na instantné zemiakové kaše, krokety sa neodporúčajú.
  • Dezerty: napríklad puding – väčšina je bezlepková, zmrzlina, ovocné poháre z bezlepkových surovín, zmesi orieškov, sušené ovocie

Príznaky a riziká

Ide o celoživotné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku. U ľudí s touto neznášanlivosťou dochádza pôsobením gluténu k zmene povrchu sliznice tenkého čreva

  • typickými príznakmi sú: hnačka, chudnutie, nadúvanie, bledosť, vyrážka, žltá koža, znížený počet červených krviniek, vypadávanie vlasov, lámavé vlasy, lámavé nechty, krvácanie, dýchavičnosť, pocit mravčenia, bolesť kostí, hematóm, opuch, svalová slabosť, krvácanie do kĺbov, svalové kŕče, rednutie kostí
  • niekedy sa objavuje spolu s inými ochoreniami, ktoré jej môžu predchádzať, alebo po nej, naopak, nasledovať. Tieto tzv. pridružené choroby majú niekedy význam aj v diagnostike, keď sa vďaka nim na celiakiu príde. Sú to: diabetes typu 1, ochorenie štítnej žľazy, neplodnosť a podobne
  • zvyčajne ide o genetické ochorenie. Vyšší je výskyt u príbuzných 1. stupňa, teda u rodičov. Dedičnosť sa nedá presne určiť ako pri niektorých iných chorobách
  • Príznaky celiakie sa menia podľa veku
Kvôli geneticky podmienenému základu tohto... Foto: SHUTTERSTOCK
varenie, múka, lepok, Kvôli geneticky podmienenému základu tohto ochorenia je liečba celiakie zatiaľ neúspešná.
  • Predškolské deti môžu trápiť objemné mastné stolice, hnačky, bolesti a zväčšenie bruška, ochabnuté svalstvo.
  • U školských detí sa nemusia objavovať žiadne nápadné črevné symptómy. Typický je zlý stav výživy, málokrvnosť, menší vzrast a oneskorený celkový vývoj. Puberta môže v prípade nepoznanej, teda neliečenej celiakie priniesť spontánne zlepšenie.
  • Choroba sa potom znova prejaví v dospelosti, zvyčajne medzi 25. až 40. rokom veku. Spúšťačom môže byť predchádzajúce závažnejšie infekčné ochorenie, fyzický či psychický stres, úraz alebo operácie. U žien sa môže objaviť v súvislosti s tehotenstvom, pôrodom, dojčením.
  • V dospelosti sa môže neznášanlivosť lepku prejaviť nešpecifickými zažívacími ťažkosťami, pocitmi plnosti, plynatosťou a nechutenstvom. Prejavy tohto zákerného ochorenia u dospelých sú úplne individuálne a veľmi pestré. Samotné črevné príznaky nebývajú časté a môžu aj celkom chýbať, prípadne sú hnačky len ľahšieho rázu a nárazové.
  • Veľmi často sa v dospelosti dostavujú mimočrevné príznaky: únava, anémia nereagujúca na liečbu, zápaly slizníc ústnej dutiny či spojiviek, Duhringova dermatitída (typ celiakie s kožnými prejavmi ochorenia), predčasná osteoporóza, slabosť svalov a strata citlivosti. K sprievodným prejavom sa radia aj depresie, poruchy správania, oligospermia (znížená tvorba spermií), gynekologické poruchy (nepravidelná a oneskorená menštruácia), samovoľné potraty či neplodnosť. Nezriedka ju sprevádzajú ďalšie autoimunitné ochorenia – najčastejšie ide o autoimunitný zápal štítnej žľazy (10 až 20 % celiatikov), cukrovku 1. typu (3 až 8 % celiatikov), pečeňové, pľúcne a ďalšie autoimunitné choroby.

O predpisovaní bezlepkových výrobkov na Slovensku

Výrobky sú čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Celiakiu môže diagnostikovať vždy len gastroenterológ. Bez pozitívnej biopsie (podľa Metodického listu pre diagnostiku celiakie na Slovensku), sa pacientovi s celiakiou nemôžu predpísať výrobky.

Po stanovení diagnózy dostane pacient odporúčanie (s platnosťou pol roka) na predpisovanie bezlepkových potravín, ktoré môže ďalej predpisovať aj obvodný lekár, a to na dva mesiace. Pri predpisovaní sú veľmi dôležité limitové množstvá závislé od veku pacienta. Potom si môže pacient po predložení receptu predpísané potraviny priamo zakúpiť alebo objednať v lekárni.

zdroj: www.dobrebezlepku.sk

Trpíte častými hnačkami a nadúvaním? Otestujte sa

Rýchlejšiu orientáciu v zdravotnom stave môže uľahčiť diagnostický test na zistenie neznášanlivosti lepku, ktorý si môžete urobiť v pohodlí domova. Trvá len chvíľu a vy zistíte, aký je vzťah vášho čreva k lepku, ale ušetríte si aj dlhé čakanie v ordinácii lekára. Tento test dokáže s 98 % presnosťou počas 10 minút určiť z kvapky krvi, či intoleranciou na lepok trpíte, alebo nie. Balenie obsahuje dve malé lancety na vpich do prsta a sklenenú kapiláru na odobratie krvi. Tá sa následne premieša so špeciálnym roztokom a výsledná zmes sa nakvapká na testovaciu kazetu.

„Ak je test pozitívny, odporúčam v čo najkratšom možnom čase navštíviť lekára, ktorý by mal urobiť kontrolný krvný test. V prípade, že bude aj ten pozitívny, nasleduje spravidla biopsia sliznice tenkého čreva, ktorá sa vykonáva pri gastroskopii,“ upozorňuje doktorka Jana Bendová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Kvôli geneticky podmienenému základu tohto ochorenia je liečba celiakie zatiaľ neúspešná. Jediným spôsobom, ako nepríjemné následky tohto ochorenia obmedziť, je eliminácia konzumácie výrobkov obsahujúcich lepok. Nejde len o chlieb, rožky či buchty, ktorých sa musí celiatik vzdať. V malých množstvách sa lepok nachádza aj všade, kde sa zahusťuje obilným škrobom, obsahujú ho niektoré druhy kvasníc, mliečnych výrobkov, práškového cukru, ale aj tvrdý alkohol, pivo, čokoláda, mäsové výrobky. V posledných rokoch našťastie trh s bezlepkovými výrobkami výrazne vzrástol a pacienti s celiakiou majú možnosť preskripcie bezlepkových potravín, ktoré sú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia. Pri dodržiavaní vhodnej diéty je možná úplná regenerácia pôvodnej funkcie čriev.

„Na Slovensku funguje niekoľko spolkov a organizácií, ktoré zlučujú a podporujú chorých na celiakiu. Napríklad Slovenská spoločnosť celiatikov, Slovenská liga celiatikov, Informačné centrum celiatikov a rad rôznych občianskych združení celiatikov. Ak je domáci test pozitívny a následné lekárske vyšetrenie intoleranciu lepku potvrdí, máte sa kam obrátiť s prípadnými otázkami,“ dodáva doktorka Bendová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #pšeničná múka