Recepty pre celiatikov a nielen pre nich

Celiakia môže postihnúť kohokoľvek bez rozdielu veku a pohlavia. Hoci toto ochorenie sprevádza doživotná prísna bezlepková diéta, neznamená to, že strava celiatikov musí byť jednotvárna.

11.06.2018 14:00
Avokádové gazpacho Foto:
Avokádové gazpacho.
debata

Avokádové gazpacho

Ingrediencie: 3 krajce chleba pre celiatikov, 2 zrelé avokáda, 2 citróny, 1 veľká šalátová uhorka, 1 malá cibuľa, 1 zväzok koriandra, 1/2 l kuracieho vývaru, štipka soli, štipka mletého bieleho korenia, 4 PL masla, 2 strúčiky cesnaku, trocha mletého čili, štipka kajenského korenia

Príprava: Avokádo prekrojíme na polovicu. Vyberieme z neho kôstku a dužinu, ktorú rozmixujeme v mixéri spolu s citrónovou šťavou. Uhorku a cibuľu ošúpeme, nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra. Takto získaný krém spojíme s rozmixovaným avokádom. Zmes dobre zamiešame. Koriander umyjeme, poodtŕhame lístky, ktoré nasekáme a pridáme do hotového krému. Nalejeme doň kurací vývar, zamiešame, osolíme a bohato okoreníme. Necháme postáť v chladničke asi 2 hodiny. Cesnak ošúpeme a potrieme ním chlieb, ktorý nakrájame na kocky. Na panvici rozpustíme maslo a opečieme na ňom kocky chleba. Dochutíme soľou, korením, mletou paprikou a kajenským korením. Necháme vychladnúť. Polievku podávame s krutónmi.

Čas prípravy: 50 min.

Čas varenia: 2 h

Bochník s tekvicovými a so slnečnicovými semienkami

Ingrediencie (1 porcia): 250 g Mix It Dunkel, 250 ml vlažnej vody, 1 vajce, 10 g tekvicových a 10 g slnečnicových semienok, 10 g prášku do pečiva, 20 g masla

Príprava: Semienka opražíme na nepriľnavej panvici, aby sme zvýraznili ich vôňu. Do misy vysypeme múku a vylejeme do nej kvások. Potom pridáme semienka (časť z nich si odložíme na ozdobu), maslo a vajce a všetko dobre zamiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý necháme postáť na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 30 minút. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami. Pečieme asi 45 minút v predhriatej rúre pri teplote 190 °C.

Čas prípravy: 1 h 30 min.

Čas pečenia: 45 min.

Bylinkové bagety

Ingrediencie (2 porcie): 1 balíček Mini Baguette, trocha pažítky a petržlenu, 100 g masla, 1 cesnak, štipka soli

Príprava: Bylinkové maslo si pripravíme tak, že najemno nakrájame pažítku a petržlen, roztlačíme cesnak a všetko pridáme do masla spolu so štipkou soli. Dobre zamiešame. Keďže bylinkové maslo natrieme na bagety hneď, nemusíme ho odkladať do chladničky. Bagetu nakrájame v pozdĺžnom smere a bohato potrieme bylinkovým maslom. Zapečieme 5 až 8 minút v rúre pri teplote 200 °C dozlatista.

Čas prípravy: 5 min.

Čas varenia: 5 až 8 min.

Cícerová polievka

Cícerová polievka. Foto: www.schaer.com
Cícerová polievka Cícerová polievka.

Ingrediencie (4 porcie): 400 g Capelli d'Angelo, 1 malý kel, 200 g sušeného cícera, stopkový zeler, 1 malá mrkva, 1 zemiak, 1 paradajku, 1 malá cibuľa, 100 ml bieleho vína, 1/2 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, soľ a čierne korenie, 3 PL olivového oleja

Príprava: Cícer ponoríme na noc do studenej vody. Stopkový zeler, mrkvu, ošúpaný zemiak, kel a cibuľu nakrájame najemno, vložíme do hrnca na horúci olej a necháme pražiť na slabom plameni. Potom pridáme cícer, bobkový list, soľ, korenie a biele víno. Necháme variť, kým sa víno neodparí. Prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 60 minút. Niekoľko minút pred dovarením pridáme na kocky nakrájanú paradajku a krátke polievkové slíže. Necháme variť podľa pokynov uvedených na obale cestovín.

Čas prípravy: 1 h 45 min.

Čas varenia: 1 h

Jahodové mafiny

Jahodove muffiny. Foto: www.schaer.com
Jahodove muffiny Jahodove muffiny.

Ingrediencie (15 porcií): 250 g Mix C – Mix Pâtisserie, 100 g kokosového cukru, 2 ČL prášku do pečiva, štipka soli, 2 vajcia, 250 g prírodného jogurtu, 85 g masla, 250 g jahôd

Príprava: Do pripravenej misy vložíme maslo, vajcia a jogurt a všetko dôkladne prešľaháme, aby nám vznikla jednoliata zmes. V druhej mise premiešame sypké ingrediencie – kokosový cukor, kypriaci prášok a múku. Tieto predpripravené zmesi opatrne zmiešame a pridáme štipku soli. Umyté jahody nakrájame na kocky a pridáme do hotovej zmesi, ktorú lyžicou pomaly premiešavame, až nám vznikne cesto. Formu na mafiny vystelieme papierovými formičkami podľa fantázie a plníme ich až takmer po okraj, aby nám vznikla po upečení pekná čiapočka.

Čas prípravy: 10 min.

Čas varenia: 20 až 25 min.

Lososový burger so sezamom

Ingrediencie (4 porcie): 600 g lososa, 1 až 2 ČL sezamových semienok, 1 balenie žemlí na hamburger, 3 šalotky, 2 PL ricotty, 1 paradajka, 20 g cibuľových klíčkov, trocha strúhanky, trocha jogurtovej omáčky, trocha extra panenského olivového oleja, štipka soli

Príprava: Opečieme sezamové semienka 15 minút na dobre rozohriatej nepriľnavej panvici. Očistíme šalotku a najemno nakrájame. Z lososa odstránime šupiny a kožu, a potom ho nasekáme, kým nebude vyzerať ako tatársky biftek. Dáme ho do misky a pridáme ricottu, šalotku, sezam a lyžicu strúhanky. Zamiešame a necháme odpočívať v chladničke 1 hodinu; potom zmes rozdelíme na štyri časti a obalíme v strúhanke. Žemle na hamburger rozrežeme na polovicu, dáme na plech rozrezanou časťou smerom nahor a dáme ich do rúry so zapnutým grilom na 1 až 2 minúty. Medzitým opražíme burgery na panvici s 2 lyžicami oleja 1 až 2 minúty z každej strany, pričom ich obraciame, prikryjeme pokrievkou a nechajte dôjsť 30 sekúnd, potom jemne osolíme. Opečieme žemle, vnútro natrieme omáčkou a na každú z nich dáme plátok paradajky, lososový burger, zakryjeme druhou polovicou žemle a podávame.

Čas prípravy: 25 min.

Čas varenia: 10 min.

Jahodový koláč

Jahodový koláč. Foto: www.schaer.com
Jahodový koláč Jahodový koláč.

Ingrediencie: 2 balíčky Butterkeks – Petit Beurre, 4 PL masla, 60 ml smotany na šľahanie, 1 plátok želatíny, 450 g mascarpone, 55 g cukru, 500 g jahôd, 1 vanilkový struk

Príprava: Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Butterkeks – Petit Beurre nadrobíme najemno a zmiešame ich s tekutým maslom. Zmes na koláč vložíme do pružinovej formy a pečieme 15 minút na 160 stupňoch. Medzitým namočíme želatínu na 10 minút do 6 PL vody. Vyškrabeme vanilkový struk a vymiešame ho s mascarpone, cukrom a so smotanou na šľahanie dohladka. Želatínu spolu s 2 až 3 PL krémovej hmoty zohrievame v hrnci, kým nebude roztopená. Pridáme do nej zvyšok hmoty a dobre ju pomiešame, aby nevznikli hrudky. Jahody nakrájame na malé kocky a primiešame ich do hmoty. Nalejeme krém do formy a necháme vychladnúť aspoň na 1,5 hodiny. Koláč ozdobíme čerstvými jahodami.

Čas prípravy: 1 h

Čas varenia: 15 min.

Mangovo-tvarohová torta

Ingrediencie (8 porcií): 100 g Zwieback sucháre, 80 g Mehl – Farine múka, 80 g masla, 1 a pol manga, 750 g nízkotučného tvarohu, 250 g mascarpone, 120 g cukru, 3 vajcia, 2 PL práškového cukru

Príprava: Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (priemer 24 cm). Plastové vrecko naplníme suchármi a rozdrvíme. Maslo roztopíme a primiešame ho k rozdrobeným suchárom. Túto hmotu rozložíme rovnomerne do formy a pritlačíme na dno. Necháme postáť 30 minút v chladničke. Mango ošúpeme a dužinu nakrájame na kocky. Syr quark (čerstvý kravský syr, prípadne tvaroh) spojíme s mascarpone, cukrom, vajcami a múkou. Vyšľaháme hladkú a jednoliatu hmotu. Polovicu z nej vylejeme do formy. Poukladáme na ňu kocky manga a prelejeme druhou polovicou hmoty. Ozdobíme zvyšným ovocím. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C na najnižšej úrovni 45 až 50 minút. Tortu necháme vychladnúť vo forme položenej na mriežke. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Čas prípravy: 40 min.

Čas varenia: 45 až 50 min.

Mexické závitky

Mexické závitky. Foto: www.schaer.com
Mexické závitky Mexické závitky.

Ingrediencie (3 porcie): 3 wrapy, 80 g kukurice, 60 g fazule Kidney, 1 PL olivového oleja, 250 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 1 cesnak, štipka čierneho korenia, štipka soli, 1 štipka, mletá čili paprička, 90 g ľadového šalátu, 50 g krému creme fraîche, 4 PL omáčky z čili papričiek, 2 PL petržlenovej vňate

Príprava: Kukuricu a fazuľu dáme do sitka a premývame pod tečúcou vodou, kým voda nezostane číra. Zeleninu necháme dobre odkvapkať. Na panvici rozpálime olivový olej a prudko na ňom opečieme mleté mäso. Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na malé kocky a pridáme k mletému mäsu. Mäso ochutíme mletým čiernym korením, soľou a ostrosť dodáme čili papričkami. Teplotu znížime na stredný stupeň. Kukuricu a fazuľu pridáme k mäsu. Ľadový šalát nakrájame na jemné pásiky. V miske zmiešame creme fraîche s čili omáčkou. Rozohrejeme panvicu bez tuku a postupne na nej zohrejeme tortily, ktoré potom uložíme na taniere. Do stredu tortily uložíme pás ľadového šalátu. Pritom z každej strany necháme pás voľný. Placky naplníme mletým mäsom, na ktoré pridáme čili omáčku s creme fraîche. Petržlenovú vňať posekáme nadrobno a posypeme ňou naplnené placky.

Čas prípravy: 20 min.

Čas varenia: 5 min.

Oblačno s možnosťou vajec

Ingrediencie (2 porcie): 2 krajce Maestro Cereale, 2 veľké vajcia, soľ a čierne korenie, štipka mletého čili, maslo

Príprava: Vajcia rozdelíme, bielky umiestnime do strednej miešacej misky, žĺtky vložíme do 2 malých nádobiek, každé zvlášť, a dáme pozor, aby zostali neporušené. Rúru predhrejeme na 230 °C a malý plech vyložíme papierom na pečenie. Elektrickým šľahačom alebo pomocou mixéra vyšľaháme na najvyššej rýchlosti bielky, až kým sa nevytvorí tuhá zmes. Bielky rovnomerne rozdelíme na dve kôpky na pripravený plech a v strede vytvoríme jamku zadnou stranou lyžice. Uistíme sa, že sme vytvarovali dostatočne vysoké boky, aby udržali žĺtok. Bielky pečieme dve minúty na 230 °C, potom do jamiek, ktoré sme pripravili, opatrne pridáme žĺtky a ochutíme trochou soli, korenia a štipkou čili. Pečieme ďalšie 3 až 4 minúty, kým sú žĺtky uvarené podľa našich predstáv. Podávajme na toaste.

Čas prípravy: 5 min.

Čas varenia: 10 min.

Pizza so zemiakmi

Ingrediencie (3 porcie): 300 g Mix B – Bread-Mix, sušené kvasnice, 250 ml vlažnej vody, 1 PL olivového oleja, 150 g mozzarelly, 200 g zemiakov, 2 až 3 filety sardel v oleji, 2 ČL oregana, soľ

Príprava: Múku zmiešame s kvasnicami, pridáme vodu a olej a vymiesime. Cesto položíme na mierne vymastený plech a necháme kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu. Ošúpeme surové zemiaky, nakrájame ich na veľmi tenké plátky a poukladáme na cesto. Pridáme na kocky nakrájanú mozzarellu a na kúsky nakrájané sardely, oregano, soľ a pokvapkáme olejom. Pečieme v predhriatej rúre.

Čas prípravy: 40 min.

Čas varenia: 25 až 30 min.

Syrakúzske fusilli

Syrakúzske fusilli. Foto: www.schaer.com
Syrakúzske fusilli Syrakúzske fusilli.

Ingrediencie (4 porcie): 400 g Fusilli ai cereali, 0,5 až 1 baklažán, 1 až 2 žlté papriky, 600 g paradajok, 3 filety sardel v oleji, 1 PL kapár, 40 g vykôstkovaných čiernych olív, 2 strúčiky cesnaku, trocha olivového oleja, štipka soli a čierneho korenia, trocha nasekanej bazalky, trocha strúhaného pecorina (ovčí syr)

Príprava: Papriky umyjeme, prerežeme na polovicu, uložíme na plech šupou obrátenou nahor a pečieme v rúre pri teplote asi 200 °C dohneda. Vyberieme ich z rúry, olúpeme šupu a dužinu nakrájame na kúsky. Baklažány nakrájame na asi 1 cm kocky, osolíme a necháme odstáť, kým nepustia vodu. Paradajky krátko povaríme vo vriacej vode, ošúpeme a nakrájame na kocky.

Sardelové filety opláchneme, osušíme a nakrájame na kúsky. Olivy a cesnak nasekáme na tenké plátky. Kuchynskou utierkou osušíme baklažánové kocky. V hrnci zahrejeme 4 lyžice oleja a za stáleho miešania v ňom opražíme cesnak a baklažány. Pridáme paradajky a sardely a dochutíme soľou a čiernym korením. Hrniec prikryjeme a varíme na slabom ohni asi 10 až 15 minút. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, osolíme ju a uvaríme v nej vrtuľky. Medzitým do baklažánovej zmesi pridáme papriku, olivy a kapary a krátko zamiešame, už bez pokrievky. Cestoviny uvaríme v slanej vode „al dente“, scedíme, preložíme do misy a pridáme zeleninu. Dochutíme syrom a bazalkou. K cestovinám sa dobre hodí domáca placka Ciabattina rustica Schär.

Čas prípravy: 1 h

Čas varenia: 20 až 25 min.

Špenátové knedle

Ingrediencie (3 porcie): 200 g Maestro Classic, 2 PL Mehl – Farine, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 PL oleja na vyprážanie, 200 g špenátu, 50 ml mlieka, 2 vajcia, 30 g syra gorgonzola, štipka soli, štipka čierneho korenia a muškátového oriešku, 50 g masla, 30 g postrúhaného parmezánu

Príprava: Chlieb nakrájame na kocky a pečieme v rúre 15 minút pri teplote 100°C. Ošúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame ich na kocky. V panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak. Pridáme špenát a podusíme ďalších 5 minút. Pridáme soľ, čierne korenie a muškátový orech. Špenát rozmixujeme. Chlieb namočíme do mlieka, pridáme špenát a vajcia. Spracujeme rukami a necháme postáť 15 minút. V hrnci privedieme do varu slanú vodu. Mokrými rukami vypracujeme malé knedle. Do ich stredu vložíme plesňový syr gorgonzola. Hodíme ich do vody, privedieme do varu a necháme povariť 10 minút. Scedíme do sitka. Uložíme na tanier, polejeme praženým maslom a posypeme strúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 45 až 50 min.

Čas varenia: 30 min.

Polievka s cukinami, majoránom a chlebovými krutónmi

Polievka s cukinami, majoránom a chlebovými... Foto: www.schaer.com
Polievka s cukinami, majoránom a chlebovými krutónmi Polievka s cukinami, majoránom a chlebovými krutónmi.

Ingrediencie: 6 až 8 krajcov Maestro Classic, 450 g cukiny, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 vetvička majoránu, 3 PL mlieka, 2 PL postrúhaného parmezánu, soľ a čierne korenie

Príprava: Cukiny nakrájame na plátky, cibuľu na kocky a vložíme ich do vysokého hrnca spolu s cesnakom, so soľou a s mliekom. Prikryjeme a varíme 10 minút. Potom prilejeme liter vody a privedieme do varu. Varíme ďalších 30 minút. Chlieb Maestro nakrájame na 1 až 2 cm kocky, pokvapkáme ich trochou olivového oleja, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme dozlatista pri teplote 180 °C. Pred dovarením polievky pridáme nasekaný majorán, mleté čierne korenie, krutóny a posypeme strúhaným syrom.

Čas prípravy: 25 min.

Čas varenia: 40 min.

Tekvicové ravioly

Ingrediencie (4 porcie): 60 g Paniermehl – Breadcrumbs strúhanka, 300 g cesto na prípravu cestovín, 1 kg tekvica, 1/2 ČL čerstvo pomletého muškátového oriešku, 3 ČL postrúhaného parmezánu, 50 g masla, 5 šalviových listov

Príprava: Plnku je vhodné pripravovať o deň skôr a nechať ju postáť v chladničke. Tekvicu zbavíme šupy, semien a nakrájame ju na kúsky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 30 minút v predhriatej rúre pri teplote 180°C. Plech vyberieme z rúry, mäkkú tekvicu rozmixujeme a vložíme do misy. Pridáme strúhanku, parmezán a muškátový orech, dobre premiešame a vložíme do chladničky. Vaječné cesto pripravíme podľa receptu. Rozvaľkáme na nie príliš tenký plát a nožom nakrájame na 5 až 6 cm štvorčeky. Na každý štvorček dáme čajovú lyžičku plnky a uzatvoríme do tvaru cukríka. Varíme v dostatočnom množstve slanej vody na miernom ohni, asi po 10 minútach scedíme. Podávame s roztopeným maslom, so šalviou a strúhaným parmezánom podľa chuti.

Čas prípravy: 1 h 30 min.

Čas varenia: 30 min.

Nátierka z červenej repy

Energetické chlebíky. Foto: www.schaer.com
Energetické chlebíky Energetické chlebíky.

Ingrediencie (6 porcií): 6 krajcov Maestro Classic, 1 červená repa, 200 g nátierkové maslo, 1 strúčik cesnaku, hrsť orechov, soľ a čierne korenie, na ozdobu: rukola

Príprava: Uvarenú červenú repu nastrúhame, pridáme smotanový syr a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a zmiešame s nadrobno nasekanými orechmi. Nátierku podávame s bezlepkovým chlebom, ktorý dozdobíme rukolou a vlašskými orechmi.

Tvarohová nátierka s reďkovkou a pažítkou

Ingrediencie (6 porcií): 6 krajcov Maestro Cereale, 250 g tvarohu, 1 zväzok reďkovky a pažítky, soľ a čierne korenie, na ozdobu: žerucha

Príprava: Reďkovku očistíme, umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Tvaroh dáme do misky, pridáme reďkovky a nadrobno nakrájanú pažítku. Dochutíme soľou a korením. Nátierku podávame na bezlepkovom chlebe, ktorý dozdobíme žeruchou.

Mrkvová nátierka

Ingrediencie (6 porcií): 6 krajcov Maestro Vital, 100 g mrkvy, 125 g čerstvý syr, 1 citrón, soľ, na ozdobu: petržlenová vňať

Príprava: Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme smotanový syr, pokvapkáme citrónom pre jemne kyslú chuť a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a podávame na bezlepkovom chlebe, ktorý dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy nátierok: 10 min.

Vidiecka polievka

Vidiecka polievka. Foto: www.schaer.com
Vidiecka polievka. Vidiecka polievka.

Ingrediencie (4 porcie): 120 g Anellini, 2 PL olivového oleja, 2 l zeleninového vývaru, 300 g konzervovanej fazule, 1 až 2 mrkvy, stopkový zeler, 1 cuketa, 1/2 cibule, 1 pór, 1 zemiak, 3 PL paradajkového pretlaku, štipka majoránu, 2 lístky bazalky, soľ a čierne korenie

Príprava: Najemno nasekáme cibuľu, zeler, mrkvu, pór a bazalku. Zeleninu vložíme do hrnca s olivovým olejom a niekoľko minút pražíme. Potom pridáme paradajkový pretlak, na kocky nakrájaný zemiak a cuketu, majorán, niekoľko celých fazúľ, zvyšok roztlačených fazúľ a vývar. Osolíme a okoreníme, znížime plameň a necháme variť asi 20 minút. Nakoniec do hrnca pridáme cestoviny a varíme podľa návodu na ich obale. Polievku podávame horúcu.

Čas prípravy: 20 až 30 min.

Čas varenia: 32 až 34 min.

Vynikajúci tmavý chlieb

Ingrediencie (1 porcia): 150 g Mix B – Bread-Mix, 350 g Mix It Dunkel, 550 ml vlažnej vody, 60 g ľanovej múky, 1 balíček droždia, štipka cukru, 1 PL rasce, 2 PL slnečnicových semien, 1 ČL senovky gréckej, 1 ČL soli, 1 PL repkového oleja

Príprava: Do vlažnej vody primiešame sušené droždie a cukor. Necháme postáť asi 10 minút, pokým sa nevytvoria bublinky. Medzitým podrvíme semienka rasce. Všetky suché ingrediencie zmiešame v miske. Pridáme všetky ostatné suroviny, ako aj kvasnice a vymiešame ich spolu do hladkého cesta. Cesto uložíme do vymastenej a pomúčenej formy na pečenie. Prekryjeme vlhkou utierkou a necháme 40 minút postáť na teplom mieste. Rúru rozhorúčime na 200 stupňov (vyhrievanie zhora aj zospodu). Len čo dosiahne požadovanú teplotu, vložíme do nej chlieb pečieme 55 minút. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 1 h 20 min.

Čas pečenia: 55 min.

Pórová polievka

Pórová polievka. Foto: www.schaer.com
Pórová polievka Pórová polievka.

Ingrediencie (4 porcie): 1,5 l vývaru, 300 g póru, 50 g masla, 1 cibuľa, 20 g Schar Mix It Univerzal, soľ, mleté čierne korenie, 4 krajce Schar Maestro classic

Príprava: Umytý pór nakrájame na kolieska a osmažíme na rozohriatom masle spolu s cibuľkou. Pridáme 20 g bezlepkovej múky a krátko opražíme. Pripravenú zmes následne zalejeme vývarom a dobre rozmiešame. Polievku varíme do zmäknutia póru, osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame ozdobenú pórom a s bezlepkovým chlebom.

Čas prípravy: 5 min.

Čas varenia: 15 min.

Zdroj: Schaer.sk, www.dobrebezlepku.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #bezlepková diéta #bezlepkové jedlá