Pozor na nápoje s označením light, ľahko z nich priberieme

Nealkoholické nápoje s nálepkou "zero" alebo "light" podporujú obezitu a vedú k nezdravému brušnému tuku.

19.06.2018 06:00
kola, žena, nápoj Foto: ,
Zvolíte skôr "light" či obyčajný nápoj?
debata (7)

Dôvod priberania: Umelé sladidlá telo identifikuje ako „skutočný“ cukor, pretože telu falošne signalizujú, že dostalo prísun cukru. Ale keďže mu nedodávajú kalórie, nasledujú ataky hladu. Okrem toho môžu syntetické sladidlá narušiť hormonálnu rovnováhu. Znamená to, že napríklad dievča, ktoré pravidelne pije nápoje s označením „light“, dostane skôr prvú menštruáciu. A čo je ešte katastrofálnejšie, v priebehu desaťročnej štúdie pribrali milovníci nealko nápojov osem centimetrov v oblasti brucha, čo je štyrikrát viac ako tí, čo ich pili len zriedka alebo vôbec.

Viac brušného tuku pri stabilnej váhe

Vedci z univerzity v Texase sprevádzali viac ako 700 účastníkov štúdie, ktorá sa týkala nealkoholických nápojov. Na začiatku výskumu mali minimálne 65 rokov, pravidelne sa vážili, merali a zodpovedali otázky, týkajúce sa ich stravovacích zvykov. Niektorí konzumenti diétnych nealko nápojov v tomto časovom období nepribrali, iní však áno. Spájalo ich jedno: Všetkým sa zmenil obvod pása. Vedci to vysvetľujú tak, že nápoje s umelými sladidlami prerozdeľujú telesný tuk. Najviac sa ho ukladá okolo vnútorných orgánov v strede tela. Hromadenie tuku v tejto oblasti je obzvlášť nebezpečné. Vytvára totiž dobré podmienky pre srdcovo-cievne ochorenia a cukrovku. Tento tuk sa označuje ako viscerálny alebo intraabdominálny.

Nealko nápoje bokom!

Výsledok pozorovania vedcov z Texasu znie: „Nealkoholické nápoje (tzv. soft drinks) sú vo všeobecnosti nezdravé, a je jedno, či obsahujú cukor, alebo sú diétnymi verziami.“ Diétne nealkoholické nápoje nie sú podľa nich dobrou alternatívou pre tých, čo sa snažia schudnúť.

Zdravšie ako nealko nápoje:

Nesladená káva
Nesladený bylinkový, zelený alebo čierny čaj
Voda z vodovodu
Minerálna voda

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cukor #brušný tuk #umelé sladidlo #nealkoholický nápoj