Proteínová bomba! Hrášku sa potešia vlasy aj pokožka

Hrášok obohacuje náš jedálniček v podobe hráškovej omáčky, kaše, polievky, alebo vo forme pyré. Malé bobuľky sú plné proteínov a iných zdravých prísad.

18.06.2018 06:00
zelený hrášok, strukoviny, bielkoviny Foto:
Hrášok obsahuje nielen veľa bielkovín, ale aj málo tuku.
debata (1)

Rastlinná proteínová bomba

Čerstvý zelený hrášok obsahuje až 70 percent vody, pričom obsah bielkovín tvorí cca. 7 percent. (V prípade suchého hovoríme až o 20 percentách). Tento podiel rastlinných bielkovín vyšvihol hrášok na popredné priečky v zozname strukovín a právom sa preto považuje za ideálny zdroj bielkovín, a to nielen pre vegetariánov a vegánov. Hráškový proteín je cenný pre svoju špeciálnu kombináciu z aminokyselín – pre budovanie svalov, stav pokožky a vlasov, ako aj pre zdravé spojivové tkanivá. Okrem toho pozitívne ovplyvňuje hladiny lipidov v krvi, ktoré podporujú celkové zdravie a výkonnosť tela.

Hrášok obsahuje:

Nielen veľa bielkovín, ale aj málo tuku. Sto gramov čerstvého hrášku sa pýši 0,5 g tuku, 12,3 g sacharidov (z toho 5,5 g cukru) a 5 g balastných látok. Čerstvý hrášok obsahuje 82 kalórií, čím sa zaradil do zoznamu nízkokalorických zeleninových druhov. Pre porovnanie, suchý hrach má 287 kilokalórií a sto gramov obsahuje 1,7 g tuku, 42,4 g sacharidov (z toho 19,1 g cukru) a 18,1 g balastných látok.

Zdravé prísady

Hrášok obsahuje vitamín A a C a má značný obsah kyseliny listovej. Možno v ňom nájsť aj rôzne vitamíny skupiny B. Medzi cenné zložky patrí tiež železo, vápnik, draslík, horčík a zinok. Vonkajšia šupka chráni hrášok pred škodlivým vplyvom životného prostredia. Ale pozor, hrášok neobsahuje len zdravé prísady. Fytochemická látka tanín môže negatívne ovplyvniť trávenie a spôsobiť nadúvanie alebo zápchu. Pokusy na zvieratách ukázali, že rastlinný estrogén (fytoestrogén) obsiahnutý v hrášku môže znížiť plodnosť. Jesť ho preto treba s mierou.

Trvanlivosť hrášku

Zelené hrášky sa mimoriadne dobre hodia do mrazničky. V takom prípade je chutná zelenina k dispozícii po celý rok. Tradičné metódy trvanlivosti zahŕňajú aj sušenie, zaváranie a konzervovanie, ako aj spomínané spracovanie na pyré.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #plodnosť #bielkoviny #hrášok #kyselina listová #tanín