Kaleráb je všestranná zelenina sladkastej chuti, preto proti nej neprotestujú ani deti. Ale vedeli ste napríklad, že kalerábové listy by sme mali bezprostredne po kúpe odstrániť? Tu sú ďalšie zaujímavosti o kalerábe.
Pred použitím odstráňte listy
Hneď po zakúpení by sme mali odstrániť listy. V opačnom prípade zbavia zeleninu cennej vlhkosti. Listy nemusíte vyhadzovať, môžete ich aj skonzumovať. Obsahujú vitamín C, aj vápnik. Môžete ich nasekať a pridať do šalátu, alebo rozmixovať tyčovým mixérom v zeleninovej krémovej polievke.
Spoznajte, kedy je zrelý
Hoci sa odporúča listy hneď po zakúpení odstrániť, sú veľmi užitočné. Podľa nich totiž možno najlepšie zistiť, či je kaleráb zrelý. Dbajte predovšetkým na to, aby listy v žiadnom prípade neboli zvädnuté. Ďalším znakom zrelosti je hľuza kalerábu – nemala by byť prasknutá ani drevitá.
Cenný horčík
Horčík je dôležitý dodávateľ energie. Potrebujeme ho, aby naše kosti ostali fit. Okrem toho môže pomôcť pri psychických problémoch ako sú depresie, poruchy spánku alebo jednoducho zlej nálade. Kaleráb obsahuje veľmi veľa horčíka.
Dobrý pre vegánov
Keďže vegáni nekonzumujú mlieko ani žiadne mliečne produkty, je pre nich strava bohatá na vápnik obzvlášť dôležitá. Ak jedia kaleráb, sú na „správnej adrese“. Pripomeňme, že bohaté na vápnik sú aj kel, čínska kapusta, ale aj brokolica.