V týchto potravinách sa nachádza veľa histamínu

Zrelé potraviny obsahujú obzvlášť veľa histamínu. Aj v tomto prípade platí: Dávka robí jed.

30.07.2018 06:00
zeleninová omáčka, čatní, paradajky Foto:
Na histamín sú bohaté aj paradajky.
debata (1)

Tak, ako všetky ostatné intolerancie – neznášanlivosť laktózy alebo fruktózy, ani histamínová intolerancia nie je alergia, ako sa často predpokladá. Kým pri alergii reaguje imunitný systém prehnane na neškodnú látku, intolerancie sú zvyčajne spôsobené nedostatkom enzýmu. V dôsledku toho môžu byť niektoré zložky potravín ťažko stráviteľné. Následky zvyčajne negatívne ovplyvňujú trávenie (plynatosť, bolesti brucha, hnačka) – pri histamínovej intolerancii sa však môže vyskytnúť aj vyrážka alebo únava po jedle.

Syr, červené víno, kyslá kapusta

Príliš veľa histamínu v tele môže mať nepríjemné účinky. Histamínová intolerancia vzniká, keď sa stravou dostáva do tela príliš veľa histamínu alebo je v organizme narušená rovnováha medzi hladinou histamínu a enzýmu diaminooxidáza. Nedostatok tohto enzýmu vedie k hromadeniu histamínu v tele a následne k histamínovej neznášanlivosti. Histamín vzniká v potravinách, keď dozrievajú. V zrelých syroch sú napríklad aktívne baktérie, ktoré rozkladajú proteín – a pritom vzniká histamín. Medzi ďalšie časté spúšťače patrí červené víno, saláma, sójová omáčka alebo ocot. Ostatné potraviny ako alkohol, ananás, jahody alebo morské plody môžu spôsobiť zvýšené vyplavovanie histamínu.

Potraviny bohaté na histamín

Zelenina: Baklažán, avokádo, šampiňóny, hríby, kyslá kapusta, špenát, paradajky
Ovocie: Citrusy, kivi, jahody, ananás
Alkohol: Červené víno, sladké vína, šampanské
Mäso: Vnútornosti, sušené mäso, saláma, klobása, prošuto
Iné: Vínny ocot, sójová omáčka, kakao, čokoláda, zrelý syr

Dávka robí jed

Zatiaľčo v prípade alergie už zanedbateľné množstvo látky stačí na spustenie alergickej reakcie, pri neznášanlivostiach platí: Dávka robí jed. Preto netreba všetky spúšťače vyškrtnúť z jedálnička, stačí obmedziť ich na prijateľnú úroveň. Pomôže tiež uprednostniť čerstvé varené jedlo pred prihrievaným.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #trávenie #červené víno #histamínová intolerancia