Červené či biele? Jedzte hrozno, obidva druhy sú zdravé!

Hrozno je zdravé, biele aj červené, nech sa páči, môžete si vybrať. Použiť ho možno aj do jedál na zlepšenie chuti alebo im dodať trochu farby a hry.

31.07.2018 06:00
hrozno, kuchyňa Foto:
Vďaka vitamínu K a B1 udržiavajú bobule bieleho hrozna naše kosti zdravé.
debata (2)

Výhod, prečo jesť hrozno, je hneď niekoľko, toto vynikajúce ovocie v sebe skrýva veľa dôležitých živín. Hrozno je účinné proti rakovine, pomáha pri únave, v liečbe obličkových ochorení, atď.

Prednosti červeného hrozna

Červené hrozno ako veľkú pochúťku oceňovali už starí Gréci a Rimania. Bobule sú sladké a výživné a majú niekoľko pozitívnych vlastností pre naše zdravie:

Zabraňujú rakovine
Jasná červená farba naznačuje, že v týchto plodoch sa nachádza veľa antioxidantov. K tomu prichádzajú fenoly, ktoré tiež bojujú proti rakovine.

Pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam
Účinné látky ako taníny, flavonoidy a podobne, sú ideálnou potravou a ochranou pre srdce, majú vazodilatačný účinok.

Nedajú šancu zápche
Červené hrozno obsahuje veľké množstvo balastných látok, má ľahký laxatívny účinok, predovšetkým, ak sa konzumuje aj so šupkou a jadierkami.

Šetrné k žalúdku
Ak chcete rozprúdiť trávenie, mali by ste piť hroznovú šťavu. Je známa aj ako mušt.

Preventívne voči infekciám
Červené hrozno má antibakteriálny účinok a bojuje proti vírusom a iným infekciám. Je výborným čistiacim prostriedkom pre našu krv a orgány.

Obsahuje kyselinu listovú
Odborníci na výživu odporúčajú tehotným ženám v prvom trimestri jesť červené hrozno. Stimuluje bunkové delenie počas prvých týždňov tehotenstva.

Pozor na cukor
Keďže hrozno obsahuje zvýšený obsah cukru, neodporúča sa diabetikom.

Prednosti bieleho hrozna

Výhodou bieleho hrozna je, že je k dispozícii celý rok.

Nízkotučnejšie
Biele hrozno má v porovnaní s červeným menej cukru. Obsahuje veľa sacharidov a má menej horkú chuť.

Ani cholesterol ani sodík
Je perfektné pre dobré fungovanie obličiek, pečene a čriev. Okrem toho obsahuje veľké množstvo draslíka a je ideálne pri diétach.

Bohaté na minerály
Predovšetkým na železo a draslík. Vďaka týmto minerálom pomáha pri tvorbe nového tkaniva. Súčasne dochádza k produkcii červených krviniek, čím sa zlepšuje transport kyslíka.

Proti rakovine a Alzheimerovej chorobe
Za tieto pozitívne vlastnosti vďačí hrozno účinnej látke resveratrol a katechínom. Ide o silné antioxidanty, ideálne na prevenciu proti týmto ochorením.

Chráni naše kosti
Vďaka vitamínom K a B1 udržiavajú bobule bieleho hrozna naše kosti zdravé.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #zápcha #resveratrol #hrozno #obličky #antioxidanty