Je to obilnina
Hoci často hovoríme o kukurici ako o zelenine, správne ide o obilninu. Dá sa ďalej spracovať na múku, polentu alebo ju uvariť, ugrilovať, upiecť, dá sa tiež vyprážať. Kukurica je jedna z najzdravších obilnín vôbec. V 100 gramoch sa nachádza cca. 10 gramov balastných látok, 9 gramov bielkovín, 4 gramy tuku a 1,5 gramu minerálnych látok. Zbytok tvoria sacharidy. Naoko malý podiel minerálnych látok sa však pýši draslíkom (295 mg), fosforom (215 mg) a horčíkom (90 mg). Pripája sa vápnik (8 mg), sodík (6 mg), zinok (1,7 mg), železo (1,5 mg), mangán, meď a selén.
Zdravý koktejl
Kukurica tiež obsahuje veľa vitamínov! Nájdete tu A, B1, B2, B3, B5, B6, E a tiež kyselinu listovú. Hotový zdravý koktejl! Aby toho nebolo málo, o sebe dávajú vedieť aj esenciáne aminokyseliny ako leucín, valín, fenylalanín, izoleucín a treonín. Navyše, kukurica neobsahuje lepok, v čom má oproti mnohým obilninám navrch.
Ako pomáha pri chudnutí?
Najmä vitamíny skupiny B roztočia spaľovanie tukov. Balastné látky zas na jednej strane stimulujú trávenie, na druhej kvalitne zasýtia. Minerálne látky ako horčík podporujú silu svalov, draslík kardiovaskulárny systém.