Prečo máme večer najväčší hlad?

Večer nás prepadá hlad, pretože sa zvyšuje produkcia hormónu, ktorý stimuluje chuť do jedla. Aby sme večer odolali pokušeniu, nesmieme vynechávať obed a olovrant.

08.08.2018 11:00
debata (5)
Opäť ste sa nedokázali ovládnuť? Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, prejedanie sa, žena, obezita Opäť ste sa nedokázali ovládnuť?

Vo večerných hodinách totiž klesá hladina peptidu YY a proteínu leptínu, ktoré vyvolávajú pocit sýtosti. Preto nesmieme čeliť večernému pokušeniu vyhladovaní. Napísal to taliansky denník Corriere della Sera.

Večer je ťažké vzdať sa nejakého toho sústa naviac, odolať pokušeniu dať si duplu alebo tabuľku čokolády pri televízii. Svoju úlohu tu zohráva to, že väčšina z nás sa až večer dokáže posadiť v pokoji k stolu a venovať jedlu náležitý čas. Teraz však vedci zistili, že ťažko ovládateľný večerný hlad závisí, aspoň čiastočne, od toho, ako sa počas dňa mení koncentrácia hormónov, ktoré signalizujú hlad a pocit sýtosti.

Štúdia zverejnená na stránkach International Journal of Obesity ukazuje, že neskôr popoludní sa vylučuje menej hormónov, ktoré nám pomáhajú, aby sme to s jedlom nepreháňali. Naopak hladina tých hormónov, ktoré v nás vyvolávajú túžbu po jedle, s nástupom večera postupne stúpa.

Len málo zjemňujúc správu prináša výskum realizovaný na malej skupine dobrovoľníkov trpiacich obezitou či nadváhou, z ktorých polovica trpela poruchou záchvatového prejedania a druhá polovica túto poruchu nemala, ale napriek tomu mala nadbytočné kilogramy.

Poruchy príjmu potravy alebo stres?

Psychiatrička Susan Carnellová z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa snažila zistiť, či sa množstvo hormónov spojených s túžbou po jedle počas dňa mení a či sú tu súvislosti s poruchami príjmu potravy, ako je záchvatové prejedanie, pre ktoré je charakteristické nočné budenie od hladu, alebo so stresom, ktorý býva často spájaný s neschopnosťou mať kontrolu nad jedlom.

Carnellová dala dobrovoľníkom o deviatej hodine doobeda a o štvrtej popoludní pokrm obsahujúci vždy približne 600 kalórií. Potom dobrovoľníci podstúpili experimentálny test stresu, kedy dve minúty držali ruku ponorenú v studenej vode (nejde o mučenie, ale o metódu používanú v laboratóriách k navodeniu kontrolovaného stresu rovnakého pre všetkých).

Potom psychiatrička merala hladinu stresového hormónu kortizolu a hladinu hormónov spojených s kontrolou chuti do jedla, ako je ghrelin, ktorý spôsobuje hlad, peptidu YY a leptínu, ktoré naopak navodzujú pocit sýtosti.

Po ďalšej polhodine prišla posledná časť experimentu: aby zistila, ako sú pokusné osoby schopné kontrolovať chuť k jedlu tvárou v tvár jedlu v rôznych denných hodinách, ponúkla všetkým bohatý bufet s pizzou, zemiačiky, múčniky a čokoládou.

Ráno sme menej hladní ako večer

Výsledky predovšetkým ukazujú, že ráno je pocit hladu nižší ako večer. Nie je to len pocit, pretože večer je najnižšia koncentrácia peptidu YY, ktorý znižuje chuť do jedla. Naopak, rastie hladina hormónu ghrelinu, ktorý nás núti jesť. To sa najvýraznejšie prejavuje u osôb so záchvatovitým prejedaním. U nich je ráno úroveň ghrelinu obzvlášť nízka, zatiaľ čo večer veľmi vysoká.

Tiež ak sme stresovaní, rastie tendencia k zvyšovaniu hladiny hormónov hladu a večer je táto situácia priam výbušná, pretože ako vrcholí celodenný stres, je rast hladiny hormónov, ktoré nás nútia hľadať útechu v jedle, výraznejšie ako keď sme v dobrej nálade.

„Večer je pravdepodobnejšie, že budeme z hormonálnych dôvodov jesť viac, bez toho aby sme si to uvedomovali, predovšetkým ak trpíme záchvatovým prejedaním alebo ak sme v strese,“ hovorí doktorka Carnellová. „Ak vieme, že pokušenie je pravdepodobnejšie, umožňuje nám to prijať nejaké protiopatrenia: ak napríklad jeme viac v prvých hodinách dňa, nevynechávame obed a popoludní si doprajeme zdravý olovrant, dospejeme k večeru menej vyhladovaní a schopní viac držať na uzde sklon k prejedaniu,“ dodáva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #stres #hlad #hormóny #pocit sýtosti #večerné prejedanie sa