Ešte jeden! Pohár vody

Koľko je vonku stupňov? Azda všetky. V horúčavách týchto dní sa zas dostala v médiách k slovu téma pitný režim. Tentoraz však aj z trochu iného pohľadu - čoraz viac sa hovorí aj o akvaholikoch závislých od "pitného režimu", o ľuďoch neustále odpíjajúcich z plastových fliaš, hoci sedia v klimatizovaných miestnostiach za počítačom, nepodávajú fyzický výkon, nepotia sa. Aj pri pití vody platí - s mierou!

11.08.2018 06:00
debata

Väčšina článkov na tému pitného režimu vyzerá asi takto: „Ako uhasiť smäd a nepribrať aj z vody? Telo prahne po čistej vode a denne by sme jej mali vypiť dva až tri litre. Na 10 kg našej telesnej hmotnosti by sme mali vypiť 0,3–0,4 litra vody, to znamená, že žena vážiaca 70 kg by mala vypiť 2,1 až 2,8 litra denne, upresňuje výživová špecialistka na ketodiétu Martina Dvořáková. Za ideálny pitný režim sa stále považuje obyčajná voda. Náš organizmus potrebuje dostatočný pitný režim, aby sa mohol zbavovať nečistôt a toxických látok z tela. Bez neho začne zadržiavať vodu a s ňou aj nevylúčené toxíny. Tie potom ukladá do tukových tkanív a my priberáme na váhe.“

Ak nebudeš piť, priberieš?

To všetko je azda pravda. Len niektoré dámy si z tohto všetkého zapamätajú: Ak nebudeš stále piť, priberieš! Ak nebudeš stále piť, nebudeš dosť pekná, lebo všetky mladé missky s pružnou pokožkou pijú veľa vody! A dopadnú podobne ako pacientka plastického chirurga Jana Měšťáka, ktorej nemohol pre neustále opuchy operovať nos. Napokon sa zistilo, že žena denne vypije 3–4 litre vody a zároveň užíva diuretiká, lieky na odvodnenie. Tento plastický chirurg povedal už v roku 2014, že neznáša výraz pitný režim, pretože je to posadnutosť modernej doby. Produkuje to akvaholikov, ktorí majú doslova strach vybrať sa niekam bez toho, aby nemali so sebou plastovú fľaštičku s vodou a neustále z nej neodpíjali. Držať v ruke „cool“ nádobku, najlepšie s nápojom špeciálne určeným pre ženy a špeciálne pre mužov (marketing nepustí), je jednoducho trend.

„Ľudia, ktorí trpia akvaholizmom, si tento problém väčšinou sami ani neuvedomujú. Problém nemusí diagnostikovať ani skúsený lekár, ak vyslovene nepátra po príčinách nadmerných pooperačných opuchov. Dôvody opuchov sú môžu byť rôzne a – naozaj môžu byť spôsobené aj takouto nevšednou diagnózou,“ hovorí plastický chirurg MUDr. Imrich Kováč z Avelane Clinic. „Aj po plastických operáciách sa odporúča dodržiavať normálny, racionálny režim prijímania tekutín. Zvýšené množstvo tekutín však odporúčame najmä po liposukciách a lipotransferoch z dôvodu odbúrania tukových metabolitov z krvného obehu,“ dodáva tento odborník z Nitry. „Počas letných mesiacov je, samozrejme, zvýšený výdaj tekutín potením, a preto je nutné aj prijať viac vody.“

Odporúčania piť, aj keď človek necíti smäd, sa... Foto: SHUTTERSTOCK
rodina, pitný režim, Odporúčania piť, aj keď človek necíti smäd, sa na človeka valia z televízie, časopisov, internetu.

Voda v našom tele

V našom tele je voda všade – najviac v krvi (vyše 90 %), v tráviacich šťavách, vo svaloch (70 %), v orgánoch (mozog – 90 %). Ba ešte aj v kostiach, o ktorých by to nikto nepovedal, je asi z jednej štvrtiny voda. Bez vody by naše telo bolo len 30-kilovou kôpkou suchého prášku. Celkový objem vody v organizme závisí o veku, pohlavia a stavby tela. Vo všeobecnosti platí, že obsah vody v organizme s vekom postupne klesá. U novorodenca tvorí voda asi 70–75 %, kým u dospelého už menej ako 60 % telesnej hmotnosti. Všetky chemické reakcie, ktorých výsledkom je, že dýchame, kráčame, myslíme či spíme, sa dejú vo vodnom prostredí. Voda pomáha udržiavať telesnú teplotu. Len človek a bylinožravé cicavce majú schopnosť potiť sa. Vylúčený pot pri svojom odparovaní spotrebuje tepelnú energiu, ktorá by inak pri práci rýchlo spôsobila naše prehriatie.

Čo sa stane s vodou, keď ju prehltneme? Každý prehltnutý dúšok sa dostane do žalúdka. V čreve sa voda obsiahnutá v tekutine vstrebáva cez jeho sliznicu do krvi a stáva sa jej súčasťou. Ak tekutina obsahuje príliš veľa prísad ako cukor, arómy či farbivá, toto vstrebávanie sa uskutočňuje pomalšie a následkom môže byť malé množstvo vody v krvi a pocit smädu napriek veľkému množstvu vypitej tekutiny.

Voda, ktorá sa už dostala do krvi, slúži ako prostredie pre chemické reakcie v samotnej krvi, ale aj ako transportné médium pre mnohé látky, a pomáha tiež vytvárať správne prostredie vo vnútri buniek. To, čo sme vypili, sa o nejaký čas stáva naším najvnútornejším prostredím.

Odporúčania piť, aj keď človek necíti smäd, sa na človeka valia z televízie, časopisov, internetu. Hydratujte, budete mať krásnu pleť, zaženiete pocit hladu, schudnete! Áno, dostatočný príjem tekutín je naozaj dôležitý, a predovšetkým v týchto extrémne horúcich dňoch. Netreba však robiť paniku z toho, ak už človek „pocíti smäd“. Je to síce varovný signál, ktorý organizmus vysiela v okamihu istej narušenej rovnováhy nášho vnútorného prostredia, je to však signál fyziologický, v súlade s fungovaním nášho tela. Len ho treba jednoducho poslúchnuť a nečakať ďalšie tri hodiny, kým sa smäd nezačne stupňovať…

„Naše kožné bunky potrebujú veľa tekutín, aby mali pružné membrány, pretože dehydrovaná koža má sklon k tvorbe vrások, pôsobí unavene a mdlo,“ myslí si kozmetička Iveta Škodová z LuVi štúdia v Bratislave. „Samozrejme, ak máme hovoriť o hydratácii pokožky, okrem tekutín, ktoré vypijeme, zohrávajú svoju úlohu najmä prípravky s hydratačnou a výživovou hodnotou. Vodu v pokožke zadržiava najmä známa kyselina hyalurónová, ktorá v bunkách pokožky dokáže prísun vody zväčšiť svoj objem až na tisícnásobok. V letných mesiacoch je dobrým pomocníkom aj minerálna voda v spreji. Krásna pokožka nie je o nadmernom pití vody.“

Celkový obsah vody v tele

  • Predčasne narodený novorodenec 80 %
  • Donosený novorodenec 75 %
  • Dieťa vo veku 1–12 mesiacov 60 %
  • Dieťa vo veku 1–12 rokov 60 %
  • Dospelý 55 %
(Zdroj: Nové trendy vo výžive detí, prof. MUDr. László Kovács)

Vylučovanie vody z tela

Pri normálnej teplote stráca organizmus dospelého človeka okolo 2¤300 ml vody za deň (v horúcom počasí aj 3¤300 ml/deň). Z toho sa za deň vylúči:

  • močením asi 1¤400 ml
  • stolicou asi 100 ml
  • potením, dýchaním a kožou zhruba 800 ml

Nikto nedokázal, že preventívne pitie je zdravšie

„Pitný režim je dôležitý, áno, ale v rámci racionálneho správania. Neustále počúvame, že máme vypiť toľko a toľko takej a takej vody. To zaváňa marketingom. Ľudia potom nepočúvajú svoje telo. Organizmus nám predsa dáva signál, že potrebuje piť. Je ním smäd,“ myslí si aj odborník na obličky, nefrológ docent Martin Demeš. A dodáva: "Smäd slúži na to, aby nám dal signál, že sa máme napiť. Hlad na to, aby nám dal signál, že sa máme najesť. Jedávate preventívne tak, ako sa odporúča preventívne piť? Áno, tekutiny treba prijímať priebežne, koľko telo potrebuje, toľko mu dávajme. Nie tri litre každý deň, ak sa viac potíme, vypime viac, ak celý deň sedíme za počítačom, potrebujeme piť menej.

Celkový objem vody v organizme závisí od veku,... Foto: SHUTTERSTOCK
voda, postava, Celkový objem vody v organizme závisí od veku, pohlavia a stavby tela.

Dnes ideme z extrému do extrému. Sú stavy, ktoré môže spôsobiť aj predávkovanie vodou a čoraz viac sa hovorí o akvaholikoch. Prídete do národného divadla, kde vidíte dámy v krásnych drahých róbach a v ruke majú plastovú fľašu, pretože sa potrebujú počas predstavenia napiť. Alebo idem prednášať študentom a na stoloch vidím samé PEF fľaše, z ktorých si upíjajú každých desať minút. Nikto nedokázal, že preventívne pitie je zdravšie, ako keď pijem až vo chvíli smädu. Rešpektujme smäd, hlad, únavu, bolesť, obráťme sa do seba a počúvajme viac svoje telo! Jednoduchým indikátorom dostatočného pitného režimu je predsa farba moču."

Močením sa totiž vylúči najväčšia časť vody z tela, až potom nasleduje potenie a dýchanie. V Anglicku sa v minulosti uskutočnila kampaň na podporu pitného režimu pod hlavičkou „Nech je svetlý“.

Dialyzovaní sa nemôžu poriadne napiť

Samozrejme, toto tvrdenie neplatí pre starých ľudí, ktorí strácajú prirodzený pocit smädu, aj preto majú častejšie poškodené obličky z nedostatočného príjmu tekutín. Preto je vhodné zabezpečiť u nich tzv. kontrolované pitie. „Človek by mal denne vypiť toľko, koľko vymočí, plus 5–6 deci navrch,“ dodáva docent Demeš. Samozrejme, nikto nebude merať, koľko deci moču z neho práve vyšlo. Normálne je však močiť 4–6-krát denne, respektíve raz za štyri hodiny. Takže vypite štyri až šesťkrát denne po 2,5 deci (bežný pohár) vody plus tie 2 poháre navrch a zas sme niekde pri odporúčaných dvoch litroch – za bežných teplôt a pri štandardnom výdaji energie. Predpokladá sa, že práve nesedíte v sedadle bicykla na Tour de France.

Sú ľudia, ktorí cítia ukrutný smäd, ale napiť sa „dosýta“ nemôžu. Sú to pacienti, ktorí chodia na dialýzu. Dialyzovaným totiž dostatočne alebo vôbec nepracujú obličky. Tí, čo ešte majú dostatočnú tzv. zvyškovú diurézu (vylučovanie moču), majú relatívne voľný pitný režim. Sú však aj takí, čo vymočia za 24 hodín menej ako tri deci. Ak by vypili toľko tekutín, čo zdravý človek, doslova by svoje telo „utopili“. To, koľko môžu prijať tekutín, sa odvodzuje od toho, koľko denne vymočia. Často po zapití liekov, káve a polievke „spotrebujú“ svoj celodenný povolený príjem tekutín a cmúľanie ľadu či cukríkov im pomáha v týchto horúčavách zahnať pocit smädu. Medzi dvoma dialýzami by totiž nemali „nabrať“ viac ako dve-tri percentá zo svojej hmotnosti vo forme vody, to je z dlhodobého pohľadu veľmi rizikové.

Nezdravá „normálna“ voda?

Denne by sme mali vypiť zhruba dva litre vody. Pozor aj na jej teplotu! Horúca môže popáliť sliznicu v ústach, ľadová znižuje prekrvenie žalúdka, čo vedie k šoku alebo žalúdočným kŕčom. Niektorí odborníci a špecialisti uvádzajú rozporné a diskutabilné pravidlá na pitie tekutín, píše vo svojej knihe „Voda a chlad“ Pavol Dinka.

Napríklad Paul C. Bragg a Patricia Braggová vo svojej knihe Šokujúca pravda o vode tvrdia, že normálna voda je pre človeka nezdravá. Vraj obsahuje usadeniny anorganických látok, ktoré spôsobujú znečistenie ľudského tela, zvápenatenie a upchávanie cievneho systému. Teória Braggovcov, ktorí odporúčajú piť demineralizovanú, destilovanú a veľmi mäkkú vodu, je vedecky neprijateľná. Naopak, takáto voda je pre človeka škodlivá a dokonca nebezpečná, môže spôsobiť tzv. otravu vodou a ovplyvniť pochody na membránach buniek. Vedci jednoznačne dokázali, že tam, kde sa vyskytuje veľmi mäkká pitná voda, sa ľudia dožívajú nižšieho priemerného veku a zvyšuje sa riziko cievnych ochorení.

V súčasnosti sa na trhu objavuje sortiment veľmi nízko mineralizovaných vôd (nižšia celková mineralizácia ako pri bežnej pitnej vode), pokračuje autor Pavol Dinka. Takisto upravovaných, tzv. demineralizovaných vôd, ktoré sú výrobcami odporúčané ako najvhodnejšie pre pitný režim človeka. Tieto vody, blížiace sa svojím zložením k destilovanej vode, môžu byť pre konzumenta spojené s vážnymi zdravotnými rizikami.

„Čím tvrdšia voda, tým je na konzumáciu vhodnejšia. Minerály sa v cievach neusadzujú podobne ako v potrubí. Samozrejme, ich vyšší obsah je menej výhodný pre domáce spotrebiče ako práčka, umývačka riadu či varná kanvica, nášmu zdraviu to však určite prospieva. Inštalovanie rôznych filtrov, ktoré z vody odstraňujú potrebné minerály, sa napríklad v Nemecku považuje za zdraviu škodlivé a je zákaz používať takúto vodu na konzumáciu. Filtračné zariadenie má zmysel namontovať výlučne na potrubie pred práčku či umývačku, keď ide o úžitkovú vodu,“ povedala predčasom pre mesačník Dobré zdravie „odborníčka na vodu“ MUDr. Janka Zálešáková, autorka mnohých prednášok aj publikácií na tému vody, minerálnych a liečivých minerálnych vôd.

Na denné dopĺňanie tekutín sa odporúčajú aj... Foto: SHUTTERSTOCK
cyklista, voda, tekutiny, Na denné dopĺňanie tekutín sa odporúčajú aj nízkomineralizované pramenité vody, pre dojčatá dojčenská voda, ktorá má nízky obsah dusičnanov.

Diagnóza, ktorá sa hlási neustálym smädom a následným močením, je cukrovka, ochorenie, ktoré z dlhodobého hľadiska obličky veľmi poškodzuje. Často mnohí diabetici odhalia svoje ochorenie práve tak, že sú neustále smädní a následne chodia na záchod. Zvýšená hladina cukru v krvi sa totiž dostáva do moču, strháva so sebou vodu, preto človek veľa močí a dehydruje sa. Aj preto sa ochoreniu v minulosti hovorilo cukrová úplavica. Sucho v ústach a smäd sú aj príznaky Sjogrenovho syndrómu, autoimunitného ochorenia, keď dostatočne nepracujú endokrinné žľazy produkujúce vlhkosť a okrem iného sa tvorí nedostatočné množstvo slín.

Nekontrolovateľná potreba piť veľa vody sa nazýva aj psychogénna polydipsia (nadmerný smäd) a môže súvisieť s depresiou či bipolárnou poruchou.

Ideálny nápoj je pitná voda

Stále platí, že ideálnou tekutinou na hasenie smädu je pitná voda – hoci aj z kontrolovaných verejných vodovodov, na Slovensku má veľmi dobrú kvalitu. Na denné dopĺňanie tekutín sa odporúčajú aj nízkomineralizované pramenité vody, pre dojčatá dojčenská voda, ktorá má nízky obsah dusičnanov. Nápoje príliš sýtené oxidom uhličitým sa nepovažujú až za také vhodné – dráždia žalúdok, prekysľujú organizmus a bublinky vyvolávajú tlak na bránicu. Medzi vhodné nápoje patria aj vodou riedené ovocné a zeleninové šťavy (pozor na eróziu zubov), nesladené slabé čaje (najmä zelené a bylinkové, treba ich však striedať, aj niektoré bylinky a zelený či čierny čaj majú odvodňujúce, močopudné účinky).

Aj známy propagátor zdravej výživy MUDr. Igor Bukovský píše vo svojej knihe Návod na prežitie pre muža: „Primerané množstvo pre dospelého je 6–8 pohárov vody, minerálnych vôd s nízkym obsahom sodíka alebo zriedených bylinkových čajov denne. Počas horúcich dní a zvýšeného potenia, samozrejme, treba zvýšiť prívod tekutín. Jedným pohárom sa rozumie 2–3 deci objemu. Moč by mal byť svetlý až bezfarebný. Ani pre vodu neplatí názor, že keď je 2,5 litra dobré, 5 litrov bude lepšie. Dlhodobý nadbytok tekutín môže škodiť.“ Igor Bukovský však radí, že napiť sa treba skôr, „kým vás smäd neprikvačí“ a tekutiny vo všeobecnosti treba prijímať pomedzi hlavné jedlá, pretože nie je správne piť počas jedla a tesne po ňom. Podľa neho to nepriaznivo ovplyvňuje tráviace pochody.

„Pitný režim však neznamená piť veľa, ale rozumne,“ podotýka prof. MUDr. László Kovács, DrSc., z 2. detskej kliniky UK. „V normálnych podmienkach stačí 70 kg dospelému vypiť 1,5 litra tekutín denne. Ak je 30 stupňov Celzia, potom už o liter viac. Najlepším ukazovateľom je už spomínaná farba moču.“

Niektoré zaujímavosti o vode:

Pot je hypotonická tekutina zložená z vody (99 %) a zvyšok tvoria elektrolyty, najmä sodík, chloridy, v menšej miere draslík železo, meď, vápnik a zinok. V pote sa nachádzajú aj nepatrné množstvá aminokyselín, vitamínov rozpustných vo vode a dusíkatých látok. V jednom litri potu sa priemerne nachádza až 2,6 gramu NaCl (kuchynskej soli).

Afričania musia prejsť priemerne 6 km, aby sa... Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, afrika, voda, Afričania musia prejsť priemerne 6 km, aby sa dostali k vode vyvierajúcej zo zeme.

Voda v Európe a Afrike: Pitná voda na Slovensku patrí k najkvalitnejším v Európe. Na takú malú krajinu vlastníme naozaj obrovské bohatstvo najmä v podzemných vodách, v minerálnych prameňoch, ale aj zdrojoch pitnej vody. Na Slovensku je okolo 1 200 zdrojov minerálnych vôd, z toho je asi 120 uznaných liečivých zdrojov využívaných v kúpeľoch v zmysle platnej legislatívy. Ďalšie krajiny, ktoré majú pomerne veľký výber minerálnych vôd plnených do obalov, sú Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Taliansko. Je to dané geologickým charakterom krajiny. V Európe patríme určite medzi štáty, kde je najvyšší výskyt veľmi kvalitných minerálnych vôd, v Škandinávii sa napríklad stredne a vysoko mineralizované vody ani nenachádzajú. Tam sú len podzemné zdroje pramenitých vôd. Afričania musia priemerne prejsť 6 km, aby sa dostali k vode vyvierajúcej zo zeme. Navyše ani zďaleka nie je neškodná. Následkom chýbajúcej či zdravotne nevyhovujúcej vody zomrie na svete každých 15 sekúnd jedno dieťa.

Svätená voda sa používa na pokropenie... Foto: SHUTTERSTOCK
voda, svätená voda, Svätená voda sa používa na pokropenie požehnávaných osôb i hmotných vecí.

Svätená voda: Svätená voda je taká, ktorú posvätí kňaz v kostole. Kedysi sa na dedinách svätila priamo pri zamrznutom potoku, na ktorý sa postavil oltár a vedľa neho sa do ľadu vysekal otvor. Ľudia si ju po obrade odnášali aj domov, aby ich chránila pred nečistými silami. Svätená voda (aqua benedicta) sa používa na pokropenie požehnávaných osôb i hmotných vecí. Veriaci sa ňou prežehnávajú. V kostoloch pri vstupných dverách sú nádoby so svätenou vodou, aj v mnohých kresťanských rodinách majú sväteničky. Účinky svätenej vody objasňujú modlitby, keď kňaz prosí, aby nás posilnila, obnovila v nás milosť krstu, pomohla vyprosiť odpustenie hriechov a dosiahnuť milosť na ochranu proti chorobám a úkladom zla.

Rosa je teda usadenina vodných kvapiek na... Foto: SHUTTERSTOCK
rosa, list, voda, Rosa je teda usadenina vodných kvapiek na predmetoch na zemi alebo blízko jej povrchu.

Rosa: V prípade, že je teplota povrchu trávy, rastlín či dokonca pavučiny nižšia ako teplota vodných pár vo vzduchu, začnú sa vodné pary na ich povrchu zrážať do kvapiek v podobe rosy. Obyčajne to býva skoro ráno, neskôr už vyjde slnko a rosa sa vyparí. Rosa je teda usadenina vodných kvapiek na predmetoch na zemi alebo blízko jej povrchu, ktorá vzniká kondenzáciou vodnej pary z okolitého vzduchu Veľmi intenzívne sa takto ochladzujú predovšetkým listy rastlín, sklo a kovy. Možno aj preto vznikla známa pesnička „Rosa na kolejích“ od Wabiho Daněka. Pomaly sa ochladzujú napríklad suchá tráva či suché drevo.

Jedlé bubliny s vodou, ktorých by sme sa mohli onedlho dočkať a vymysleli ich Briti, sa volajú Ooho!. Plnené sú pitnou vodou a jedlý obal je tvorený z prírodného extraktu z morskej trávy. Neostáva teda plastový odpad v podobe PET fliaš a v prípade nespotrebovania sa Ooho! rozloží do 4–6 týždňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #horúčavy #klimatizácia #životný štýl #pitný režim #plastové flaše