Čo si tak dopriať šálku cesnakového čaju

Posilnenie imunitného systému a znižovanie rizika mŕtvice. Toto sú hlavné benefity netradičného nápoja z cesnaku. Jednoduchý recept je možné vylepšiť dokonca tak, že nepríjemný zápach v ňom nebudete cítiť.

26.08.2018 06:00
cesnak Foto:
Cesnak treba ho skladovať na suchom a dobre vetranom mieste.
debata

Chytrý recept, ktorý poteší

Tri až štyri nakrájané strúčiky cesnaku povarte približne v pol litri vody. Po prevarení cesnak vyberte, čaj nechajte vychladnúť a ochuťte ho šťavou z polovice vytlačeného citrónu a medom. Pre odstránenie silnej arómy cesnaku môžete do čaju pridať nadrobno nastrúhaný zázvor. Jednou z hlavných výhod tohto zvláštneho nápoja je vplyv na posilnenie imunitného systému. Cesnak vďaka dvom účinným látkam, aminokyseline alicínu a enzýmu alináza, pôsobí na ľudský organizmus ako prírodné antibiotikum. Vedci tvrdia, že samotný alicín je prírodné antibiotikum o sile päťdesiatiny účinku penicilínu. Okrem týchto účinkov sa výborne osvedčuje aj v boji proti vírusom a baktériám, čo môžete oceniť najmä v čase prechladnutia a chrípky.

Nebojte sa mŕtvice

Tradičná slovenská bylina si zaslúži pozornosť pre jej vzácny výživový profil. Obsahuje až desať rôznych druhov cukrov, vrátane glukózy a fruktózy. Ďalej sa pýši obsahom minerálnych látok, ako sú meď, železo, zinok, vápnik, mangán a selén. Zinok so selénom pomáhajú posilňovať obranyschopnosť organizmu, železo sa podieľa na krvotvorbe a vápnik spevňuje kosti. Komplex kvalitných zlúčenín s prehľadom podporuje riedenie krvi, čo je obzvlášť dôležité pri predchádzaní mozgovej mŕtvice. Riziko tohto nebezpečného ochorenia s fatálnymi následkami sa znižuje aj vďaka vplyvu cesnaku na vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak. Cesnak pomáha znižovať hladiny zlého LDL cholesterolu a zvyšuje hodnoty dobrého HDL cholesterolu, čím prispieva k lepšej viskozite krvi v cievach a žilách.

S chuťou do chudnutia

Nápoj z cesnaku je skvelým pomocníkom aj v boji proti nadbytočným kilogramom. Táto bylina sa používa pri chudnutí najmä z dôvodu jej schopnosti potláčať chuť do jedla. Pocit hladu tlmí tým, že stimuluje centrum sýtosti v mozgu. Okrem toho pôsobí priamo proti nahromadení tuku v ľudskom tele, pretože utlmuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za transportovanie tukov do buniek ľudského tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #imunitný systém #cesnak #mozgová mŕtvica