Aj avokádo dokazuje, že nie je tuk ako tuk

Znie to ako vysnívaná práca snov: Pre veľkolepú štúdiu americkej univerzity hľadajú ľudí, ktorí radi jedia avokádo.

03.09.2018 06:00
avokádo Foto:
Radi začínate svoj deň čerstvým avokádovým toastom a bez avokádovej guacamole neviete žiť?
debata

Šesť mesiacov každý deň avokádo

Radi začínate svoj deň čerstvým avokádovým toastom a bez avokádovej guacamole už neviete žiť? Potom práve vás hľadajú vedci z Ameriky! Skutočne – pre dlhodobú štúdiu americkej univerzity Loma Linda University, Penn State, Tufts University a The University of California hľadajú osoby, ktoré sú ochotné jesť šesť mesiacov každý deň avokádo.

Schudnúť vďaka avokádu?

Univerzity skúmajú predpoklad, či môže byť avokádo nápomocné pri chudnutí a dokáže redukovať váhu. Keďže obsahuje veľa tuku, môže sa tento argument zdať zvláštny, no predchádzajúce štúdie skutočne potvrdili zdravotný prínos tohto zeleného ovocia. Preto sa avokádo na chudnutie údajne hodí. V odbornom časopise Internal Medicine Review 2017 bola napríklad zverejnená americká štúdia, v ktorej sa uvádzalo, že tuky obsiahnuté v avokáde by mohli podporiť úbytok hmotnosti. Sú za to zodpovedné enzýmy, ktoré sú zodpovedné za trávenie a rozklad tukových buniek.

Zdravé a nezdravé mastné kyseliny

V jednej štúdii z roku 2015 sa avokádo spájalo so znížením hladiny cholesterolu v krvi. Klinická štúdia americkej asociácie kardiológov ukázala, že nenasýtené mastné kyseliny majú dobrý účinok na hladiny cholesterolu. A to sú len dve z mnohých štúdií, ktoré sa špecializujú na konzumáciu avokáda a získali pozitívne postrehy. Ovocie dokazuje, že nie je tuk ako tuk a preto treba stále rozlišovať medzi „zdravými“ a „nezdravými“ mastnými kyselinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #cholesterol #avokádo #tukové bunky