Päť dobrých dôvodov, prečo by sme mali jesť hrušky

Jeseň symbolizuje okrem iného aj hruška. Chutí buď surová alebo ako zložka v slaných či sladkých pokrmoch. Päť dôvodov, prečo sa hrušky oplatí jesť.

04.09.2018 06:00
hruška, hrušky Foto:
Síce existuje aj ovocie s nižším obsahom kalórií, hrušky sa rátajú do tejto skupiny tiež.
debata

Bohaté na vlákninu

Hrušky patria k ovocným druhom s najvyšším obsahom vlákniny. Stredne veľká hruška obsahuje asi 6 gramov balastných látok. Pripomeňme, že denne by sme ich mali prijať 25 až 30 gramov. Takže dennou konzumáciou jednej hrušky významne prispievame k tomuto cieľu. Potraviny s obsahom vlákniny sú dôležité pre trávenie a nadlho zasýtia.

Bohaté na vitamíny

Hrušky obsahujú množstvo vitamínov, ktoré môžeme na jeseň a neskôr aj v zime, dobre využiť. V zime totiž číhajú chrípky a nádchy na každom rohu. Hrušky obsahujú nielen vitamín A, C a rôzne vitamíny skupiny B, pýšiť sa môžu aj minerálnymi látkami ako je síra, meď, zinok, jód, horčík a fosfor.

Ľahko stráviteľné

Hrušky obsahujú len asi jeden až tri gramy ovocných štiav na liter, sú sladšie ako jablká a patria medzi ľahko stráviteľné ovocné sorty. Sú šetrné k žalúdku a vzhľadom na to obzvlášť vhodné pre deti a bábätká, hodia sa však aj pre starých a chorých ľudí.

Cenný draslík a vápnik

Hrušky sa často porovnávajú s jablkami. Čo sa týka kalorickej bilancie, jablká vychádzajú lepšie, pretože stredne veľké jablko obsahuje cca. 68 kalórií, kým taká hruška cca. 73 kalórií, hrušky však bodujú, čo sa týka obsahu minerálnych látok. Okrem vymenovaných minerálnych látok sú totiž preukázateľne bohaté aj na draslík a vápnik. Dokážu stimulovať metabolizmus a majú detoxikačný a drenážny účinok.

Bohaté na bór

Hrušky obsahujú aj dôležitú a väčšinou zanedbávanú minerálnu látku bór. Pre organizmus je dôležitý pri ukladaní vápnika, ktorý je obzvlášť dôležitý pre stavbu kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #trávenie #vláknina #detoxikácia #hrušky