Aká nezdravá je v skutočnosti soľ?

Nová štúdia berie do úvahy hraničné hodnoty. Vysvetľuje odborníčka.

11.09.2018 06:00
soľ, soľnička Foto:
Podľa súčasnej štúdie platí pre pacientov s vysokým krvným tlakom aj pravidlo: málo soliť!
debata (5)

Pár slov na úvod: Ak to so soľou preháňame, koledujeme si o zvýšený krvný tlak. Bolo to vedecky dokázané a ani súčasná štúdia to nepopiera. Čo však ukázala štúdia, zverejnená v časopise Lancet, je, že príjem soli nad prísne odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie nemusí nutne zvyšovať úmrtnosť.

Čo to znamená pre odporúčania pre diétu s nízkym obsahom soli? „Aktuálne poznatky nie sú v rozpore s odporúčaniami pre spotrebu soli.“ Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to povedala Sandra Holasek z Lekárskej univerzity v Grazi. Smernice, ktoré spoločne vypracovali výživové spoločnosti v nemecky hovoriacich krajinách, odporúčajú 6 gramov soli denne, čo je asi jedna čajová lyžička.

Ohrození sú obézni ľudia

„Tieto všeobecné odporúčania musia brať do úvahy, že v populácii existuje veľa rizikových osôb,“ tvrdí Holasek. Sú to napríklad obézni ľudia, ktorí sú obzvlášť náchylní dopracovať sa k vysokému krvnému tlaku v dôsledku prehnanej konzumácie soli.

Podľa súčasnej štúdie platí pre pacientov s vysokým krvným tlakom aj pravidlo: málo soliť! Podčiarkol to aj švajčiarsky lekár Franz Messerli, ktorý súčasnú štúdiu komentoval. V rozhovore pre orf.at však tiež povedal, že už svojim ostatným pacientom nebude kázať diétu s nízkym obsahom soli.

Zdôraznila to aj štúdia z roka 2016, ktorú viedol ten istý vedec, Andrew Mente. Na základe týchto údajov odborníci už vtedy dospeli k záveru, že „ľudia s normálnym krvným tlakom nemusia až tak dbať o to, koľko soli denne spotrebujú.“

Rozhoduje životný štýl

Podľa Holasek treba zohľadniť celkový životný štýl človeka – aké potraviny je, koľko sa hýbe, aj to hrá významnú rolu. Pri konzumácii soli je dôležité prihliadať aj na to, že veľa soli prijímame konzumáciou polotovarov. Tu nejde len o vysoký obsah soli, ale aj o iné problematické zložky – zlé tuky a príliš veľa cukru.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #vysoký krvný tlak #soľ #úmrtnosť #polotovary