Šesť dobrých dôvodov, prečo by sme mali jesť tekvicu

Jedným zo symbolov jesene okrem opadaného lístia je aj tekvica. Je dobrou voľbou - je chutná, pomáha pri chudnutí a obsahuje cenné živiny.

12.09.2018 06:00
tekvica, jeseň Foto:
Tekvicové semienka a olej pomáhajú aj pri ťažkostiach s prostatou.
debata (3)

Fantázii sa medze nekladú. Chutná je tekvicová polievka, tekvicový kiš, šalát, pečená tekvica, tekvicové pyré, tekvicový olej či tekvicové jadierka. Čítajte, prečo sa tekvicu skutočne oplatí zaradiť do jedálnička.

Tekvice sú nízkokalorické

Tekvice pozostávajú z 90 percent vody a sú okrem iného nízkokalorické. Na sto gramov obsahujú len cca. 25 kalórií. Tzv. plodová zelenina, ktorej príbuzní sú melón či uhorka, je botanicky považovaná za „najväčšiu bobuľu na svete“. Je známych 850 tekvicových druhov, z nich nie všetky sú jedlé. Tekvice môžu mať červenú, oranžovú, zelenú, modrú alebo čiernu farbu a môžu byť guľaté, oválne, alebo „fľašovité“. Môžu mať 50 gramov, ale tiež rekordných 900 kíl. Najklasickejšou a najznámejšou, mimoriadne obľúbenou a chutnou je tekvica hokkaido.

Karotenoidy posilňujú zrak

Tekvice obsahujú veľký podiel betakaroténu. Z prirodzeného farbiva sa tvorí vitamín A, ktorý je dôležitý pre náš zrak. Okrem toho betakarotén chráni naše bunky – pred starnutím alebo pred vznikom rakoviny. Ďalšou výhodou karotenoidu je ochrana pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Vláknina pomáha pri chudnutí

Tekvica poskytuje veľa vlákniny, ktorá stimuluje naše trávenie, a pri tejto príležitosti môže pomôcť pri chudnutí. Tekvicová dužina tiež znižuje hladinu cukru v krvi, vedci z East China Normal University a japonskej univerzity Iwate prišli v rôznych štúdiách k záveru, že tekvica môže pozitívne účinkovať pri cukrovke.

Minerály regulujú rovnováhu tekutín

100 gramov tekvice obsahuje asi 300 miligramov draslíka. Tento minerál je dôležitý, nakoľko reguluje rovnováhu tekutín v tele. V malom množstve obsahuje tekvicová dužina aj vápnik, horčík, fosfor, železo, zinok, selén, vitamín E a C, ako aj vitamíny skupiny B. Kyselina kremičitá pozitívne pôsobí na spojivové tkanivo, pleť a nechty.

Tekvicové semienka pomáhajú prostate

Tekvicové semienka a olej pomáhajú pri ťažkostiach s prostatou. Tekvicové semienka môžu mať upokojujúci účinok na dráždivý močový mechúr a omega-3 mastné kyseliny v jadierkach chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a vysokým krvným tlakom. Tekvicové semienka môžu pozitívne ovplyvniť aj našu náladu. Aminokyselina tryptofán, ktorú obsahujú, sa totiž podieľa na produkcii sérotonínu.

Tekvicový olej znižuje hladinu cholesterolu

Olej získaný z tekvicových semien posilňuje imunitný systém a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Štúdie z taiwanskej univerzity Cheng Kung prišli k záveru, že môžu byť účinné pri zväčšenej prostate a ženám po menopauze môžu pomôcť znížiť vysoký krvný tlak.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vláknina #prostata #tryptofán #betakarotén #tekvica