Päť dobrých dôvodov, prečo piť zelerovú šťavu

Nebudeme klamať, zeler, žiaľ, rozhodne nepatrí k obľúbeným druhom zeleniny, aj keď si bez neho nevieme predstaviť napríklad takú poctivú slepačiu polievku...

24.09.2018 06:00
zeler Foto:
Neexistuje diétnejšia potravina, ako je práve zeler.
debata

Pravdou však je, že sa aktuálne „vyrojili“ rôzni foodblogeri, ktorí na zelerovú šťavu nedajú dopustiť. Dá sa preto povedať, že zeler práve oslavuje svoje „obdobie slávy“, a to právom. Pozor, zelerovej šťavy netreba vypiť hektolitre, celkom stačí, keď si tri až štyrikrát ročne doprajete tzv. zelerovú kúru – v takom prípade vypijete 100 ml šťavy denne. Ak sa vám chuť zdá príliš intenzívna, môžete do nej primixovať mrkvu alebo sladké paradajky. Posilníte imunitný systém a podporíte funkciu obličiek.

Päť dôvodov, prečo piť zelerovú šťavu:

Pomoc pri chudnutí
Čerstvá zelerová šťava pomáha tkanivu zbaviť sa nadbytočnej vody. Tiež krásne zrýchli trávenie. Čo sa týka chudnutia, neexistuje žiadna diétnejšia potravina, ako je práve zeler.

Bojuje proti rakovinovým bunkám
Ťažko tomu uveriť, ale na univerzite Missouri vedci zistili, že zeler nielenže zabraňuje šíreniu buniek rakoviny prsníka, ale môže tiež zmenšovať nádory.

Reguluje telesnú teplotu
Hoci už je po lete, táto zelená vitamínová bomba je ideálnym nápojom počas horúcich dní. Vďaka nej totiž máme pod kontrolou produkciu potu. Ak ju budete piť, môžete dať zbohom prepoteným fľakom na blúzkach a košeliach.

Nápoj na cvičenie
Ak zelerovú šťavu zmiešate napríklad s vodou, máte ideálny nápoj na pilates alebo iné skupinové cvičenie do fitnescentra. Vaše telo bude zásobené elektrolytmi a doplní aj chýbajúce minerálne látky.

Žiadna novinka
Už v starom Egypte sa zeler používal ako liečivá rastlina na zmiernenie reumatických bolestí. V tradičnej čínskej medicíne si šťavu cenili z dôvodu, že dokázala elegantne znížiť krvný tlak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #imunitný systém #krvný tlak #reuma #zeler #elektrolyty