Strava bohatá na sacharidy spôsobuje zubné kazy

Strava bohatá na sacharidy bola údajne vinníkom, prečo trápili ľudí, ktorí žili pred 5 tisíc rokmi v Brazílii, zubné kazy.

18.09.2018 06:00
zubár, deti, dieťa, zubný kaz, Foto:
Nové poznatky: Strava bohatá na sacharidy mala priniesť domorodcom z Brazílie už pred tisíckami rokov diery v zuboch.
debata (1)

K tomuto záveru prišli vedci a svoje poznatky zverejnil v časopise „Journal of the Royal Society Open Science“. Na pobreží Atlantického oceánu v Južnej Amerike ľudia kedysi jedli sladké zemiaky a ostatné plodiny, bohaté na uhľohydráty.

Výskumníci okolo Andre Colonese z britskej univerzity v Yorku študovali 1345 zubov, vrátane čeľustných kostí približne 70 ľudí z dvoch nálezísk (Morro do Ouro a Rio Comprido), ktorí pred 5600 až 3700 rokmi žili na pobreží Atlantického oceánu, v dnešnej Brazílii. Patrili ku kultúre, ktorá nasledujúcej generácií zanechala predovšetkým smetisko prevažne z mušlí. Avšak našli sa po nich aj kamenné nástroje ako sú sekery, mlynský kameň či sochy.

Analýza zubného materiálu

Pomocou izotopových analýz zubného materiálu mohli vedci zistiť, že strava týchto ľudí sa skladala z cca. 50 percent rýb a morských plodov, tretinu tvorila rastlinná strava, pričom sčasti konzumovali aj cicavce a vtáky. „Označujeme ich preto ako rybárov, lovcov a zberačov,“ vysvetlila spoluautorka štúdie Sabine Eggers z Prírodovedeckého múzea vo Viedni v rozhovore pre tlačovú agentúru APA. Pestovali rastliny ako maniok a sladké zemiaky, pretože bez stravy bohatej na sacharidy tohto druhu by nemali také pokazené zuby.

Až 80 percent z nich malo kaz skloviny v hornom rade zubov, mnohí zubné kazy, ktoré začali útočiť na dentín, až u štvrtiny pozorovali kaz pulpy, kde sa nachádzajú nervy. „Toto sú hlboké kazy, ktoré bolia, zapáchajú a môžu viesť ku kostným abscesom,“ vysvetlila Eggers. Okrem toho mali mnohí diery medzi „nestoličkami“, k čomu často dochádza pri strave bohatej na sacharidy.

Veľké diery

Najhoršie diery od zubných kazov mala mladá žena z náleziska Morro do Ouro, ktorá vo svojom detstve a mladosti (od 2 do 12 rokov) na rozdiel od ostatných konzumovala výlučne rastlinnú stravu. Neskôr jedla všetko, aj ryby. Nie preto, že by objavila, že rastlinné sacharidy jej zubom nerobia dobre, ale preto, že prišla do Morro do Ouro. Možno sa vydala a prisťahovala sa do domu svojho muža, alebo niečo podobné. „Vieme o ľuďoch zo Sambaqui, že niekedy cestovali aj tisícky kilometrov,“ skonštatovala Eggers pre rakúske noviny Kleine Zeitung.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #sacharidy #zubný kaz #sklovina #rastlinná strava