Zázračné paradajky: ako naučiť deti, aby si ich samy pýtali?

Paradajky majú množstvo vitamínov a stopových prvkov. Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Väčšina slovenských detí zje len 20 % z množstva ovocia a zeleniny, ktoré by mali v strave prijať každý deň.

03.10.2018 11:40
paradaky, cherry paradajky Foto: ,
Deťom chutia malé cherry paradajky pre ich sladkú chuť.
debata

Paradajky obsahujú toľko vitamínov a minerálov, že ich oprávnene môžeme vyhlásiť za multivitamínové bomby medzi zeleninou a ovocím. Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Nadopujú nás vitamínmi skupiny B, D, E a K, draslíkom, vápnikom, železom, horčíkom, fosforom, sodíkom, zinkom, selénom a mangánom. Obsahujú vlákninu a takmer 0 % tuku.

„Sú naozaj skvelý antioxidant. Hodnotný je najmä lykopén, štúdie dokazujú dokonca aj jeho protirakovinové účinky,“ hovorí Petra Nela, výživová poradkyňa a autorka kníh Recepty bez lepku a iných alergénov a Recepty bez alergénov. V tele podľa nej pôsobia zásadotvorne. Expertka hovorí, že je množstvo dôvodov, prečo považuje paradajky za dôležitú súčasť stravy, a to v surovom a aj tepelne spracovanom stave.

Len 20 % z dennej dávky zeleniny a ovocia

V dospelosti si vieme racionálne pridať do jedál o pár kúskov zeleniny navyše a dokonca ich s pôžitkom aj zjesť. Situácia u detí je rozdielna. Podľa nedávneho prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Nestlé, sa stravovacie návyky našich detí v porovnaní s minulosťou zlepšili. Stále však jedia málo zeleniny a ovocia. Hoci 79 % detí konzumuje zeleninu a ovocie aspoň tri- až štyrikrát do týždňa, polovica z nich príjme v strave len 20 % z celkového množstva zeleniny a ovocia, ktoré by mali skonzumovať každý deň. Namiesto štyroch až piatich porcií zvládnu zjesť jedinú porciu každý deň.

Slovenské cherry

Slovenskí pestovatelia paradajok združení v družstve Ovozela dali hlavy dokopy a rozhodli sa pre pestovanie takého druhu paradajok, ktorý bude prirodzene atraktívny pre deti.

„Podľa našich skúseností deťom najviac chutia malé cherry. Klasické paradajky nemajú výraznú chuť, preto ich deti až tak neobľubujú,“ hovorí Peter Kelemen z Farmy Bruty, ktorá vypestovala špeciálnu sladkú odrodu paradajok s názvom Bobulienka. Ako vypozoroval u dcéry, malí stravníci siahnu skôr po ovocí ako po zelenine. „Práve preto, že na farmách máme svoje vlastné rodiny a poznáme detské návyky, snažíme sa vypestovať len to najlepšie,“ dodáva.

Kelemen hovorí, že sa preto pri pestovaní zamerali na sladkú chuť a množstvo antioxidantov. „Bobulienka je malá, cherry, no pomer vitamínov a antioxidantov v jednej bobulke je úplne identický s veľkou paradajkou,“ povedal.

Servírujte kreatívne

„Paradajky, ktoré jedli naši predkovia si dopestovali na svojich poliach a svojich záhradách. Vďaka tomu bola zelenina vždy čerstvá, nádherne voňala a skvele chutila,“ prezrádza Anna Kováčová z družstva Ovozela. Pravé domáce paradajky sú podľa nej také sladučké, že naši starí rodičia nemávali ani toľko chuti na sladké.

Ak podľa výživovej expertky Petry Nely paradajky správne nakombinujeme, zachutia podľa jej skúseností aj deťom. „Dôležité je ponúknuť dieťaťu rôzne variácie, napríklad skúsiť krémovú paradajkovú polievku, surové paradajky k zapečenému chlebíku a mozzarelle,“ hovorí expertka. Pri deťoch podľa nej ďalej hrá dôležitú úlohu, ako ich naservírujeme. Napríklad môžeme deti nechať vytvoriť si „obrázok“ z paradajok na svoj chlieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #paradajka #protirakovinová strava #antioxidanty #lykopén #multivitamíny