Tieto regionálne potraviny sú lepšie ako superfood

Boom exotických potravín, nazývaných ako "superfood" sa nedá zastaviť. Ale toto sú rovnako zdravé potraviny, navyše lacnejšie a dostupnejšie.

10.10.2018 06:00
šošovica, strukoviny, bielkoviny Foto:
Šosovica, amarant či pohánka sa odporúčajú namiesto quinoy.
debata (4)

Hneď, ako sa objaví akýsi nový „superfood“, nechceme byť pozadu a novinku spoznať. Stáva sa tak, že vďaka rôznym foodblogerom a sociálnym sieťam máme niekedy doma viac superfoodu, ako v skutočnosti potrebujeme. V našich regiónoch však rastú na stromoch a kríkoch oveľa väčšie vzácnosti, ktoré nepotrebujú dlhé skladovanie či dlhú prepravu. Šetrí to nielen peniaze, ale je to lepšie aj pre životné prostredie.

Miestne ovocie a zelenina sú tiež super

Namiesto toho, aby sme sa spoliehali na „vychytávky“ z ďalekej cudziny, môžeme si radšej odtrhnúť zdravé potraviny zo záhrady. Alebo ich kúpiť na trhu, či v supermarkete v regionálnom oddelení. Napríklad také ľanové semienka sú lepšou alternatívou chia semienok. Sú dostupné v biokvalite, netreba ich dovážať a ďalej spracúvať. Čučoriedky sú vitamínovou bombou a oplatí sa ich vymeniť za acai berry. Aj rakytník rešetliakovitý má extrémne vysoký obsah vitamínu C. Šošovica, amarant alebo pohánka sa zas odporúčajú namiesto quinoy. Ďalšie regionálne potraviny bohaté na vitamíny a živiny sú chren, slnečnicové semienka, jeruzalemské artičoky, brokolica, jablká, vlašské orechy, oregano, rukola alebo mangold. Dostupné sú v obchodoch podľa sezóny.

Týmito bylinkami si vyzdobte balkón

Liečivá sila bylín je dnes často podceňovaná, v minulosti to tak vôbec nebolo. Bylinky sú ideálne aj na dochucovanie jedál, používajú sa aj ako korenie. Robia tiež dobrú službu telu. Takže namiesto toho, aby ste si zaobstarali predražené doplnky, môžete si svoje okenice skrášliť týmito čerstvými bylinkami.

Kôpor
Podporuje chuť do jedla, posilňuje žalúdok a upokojuje

Rozmarín
Povzbudzuje, reguluje žalúdok a črevá

Žihľava
Močopudná, znižuje cukor v krvi

Mäta
Protizápalová

Medovka
Antibakteriálna, upokojujúca, posilňuje nervy

Estragón
Bohatý na vitamín C, upokojuje, podporuje trávenie

Bazalka
Podporuje trávenie a hydratuje

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamín C #bylinky #ľanové semiačka #superfood