Diskutabilné lektíny! Sú strukoviny a surová zelenina nebezpečné?

Lektíny, ktoré sa nachádzajú napríklad v paradajkách, paprike či v uhorkách, ničia naše zdravie. Tvrdí to americký lekár Steven R. Gundry.

23.10.2018 06:00
zeleninová omáčka, čatní, paradajky Foto:
Zelenina poskytuje toľko cenných zložiek, že by bolo hriechom zriecť sa jej.
debata (3)

Vraj rastlinná strava škodí?

Päť porcií zeleniny denne – čítame a počúvame o tomto odporúčaní denne zo všetkých strán. A odrazu prichádza nová informácia o tom, že rastlinná strava škodí? Myslí si to aspoň americký lekár Steven R. Gundry. Jeho tvrdenie: „Veľa druhov zeleniny je životu nebezpečných. Dôvodom sú lektíny, ktoré obsahujú.“ Pre blogerov a ľudí, ktorých zaujíma zdravá výživa, je bezlektínová diéta stále populárnejšia. Výživová výskumníčka Sabine Bisovsky sa na túto problematiku pozrela dôkladnejšie a kriticky to zhrnula pre rakúsky časopis Woman.

Dlhý zoznam „zlých“ potravín

Gundryho zoznam zlých potravín je dlhý. Patria sem všetky druhy obilnín a pseudo obilniny, všetky strukoviny, potraviny s obsahom škrobu (zemiaky, cestoviny, chlieb, cukor, takmer všetky druhy ovocia, veľa druhov zeleniny, väčšina orechov a semien a rafinované oleje). Toto všetko podľa srdcového chirurga vyvoláva v našom tele vojnu a oslabuje imunitný systém. Riešením je podľa jeho slov zmena stravy – uprednostňovať potraviny bez lektínov (ryby, hydina, bravčové mäso s mierou, jahňacie mäso, múky zo semien, mliečne produkty, kapustová zelenina, potraviny s rezistentným škrobom, sladidlá ako stévia alebo xylitol, oleje z avokáda, olív alebo sezamu. „Ak budete strukoviny či obilniny variť alebo piecť, lektíny, ktoré obsahujú, sa zneškodnia. Gundry o tom nikdy nepočul? Neviem pochopiť, prečo by paradajky, tekvica a ovocie mali byť tabu. Obsahujú množstvo úžasných živín, ktorým vďačíme za to, že sme zdraví.“

Strava bez vlákniny

Ďalším problémom, ktorý si všimla Bisovsky, je črevná aktivita, ktorá bude skôr či neskôr „paralyzovaná“ – ak sa budeme stravovať podľa odporúčaní kontroverzného lekára. Strava, ktorú odporúča Gundry je totiž bez vlákniny. „Zaujímalo by ma, čo by jedli vegetariáni a vegáni, ktorých zdrojom bielkovín sú strukoviny.“

Podozrivé a škodlivé

Odborníčka vníma ako pozitívne, že Gundry odporúča mäso z voľne sa pasúceho dobytka a cukor a živočíšny tuk sa ocitnú na tanieri len zriedka. To však už vie dnes aj malé dieťa. Ďalší dôvod, prečo si odborníčka myslí, že prechod na stravu, ktorú odporúča Gundry, by bola ťažká: „Gundry vsadil na rôzne produkty zo zámoria ako je kokos alebo avokádo. Ich pestovanie je podozrivé a škodlivé pre životné prostredie.“

Zriecť sa zeleniny? Hriech!

Bisovsky je presvedčená o tom, že zelenina poskytuje toľko cenných zložiek, že by bolo hriechom zriecť sa jej. Kto dbá na správnu prípravu, vie lektíny ľahko zneškodniť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #vláknina #avokádo #obilniny #strukoviny #lektín