Nízkosacharidové pečenie? Biela múka má alternatívy

O nízkosacharidovej diéte hovoríme, ak obsah prijatých sacharidov neprekročí sto gramov denne.

21.11.2018 06:00
múka, varecha, varenie, lepok, celiakia Foto:
Piecť nízkosacharidovo? Dá sa to vôbec? Samozrejme, treba len vedieť, ako.
debata

Potraviny ako múka, cukor či čokoláda sú sacharidové bomby a teda pri nízkosacharidovej diéte absolútne tabu! Dobrou správou je, že niečo sa predsa len dá vyčarovať.

Čo máme k dispozícii?

Používate pri pečení bielu múku? Pozor, 100 gramov obsahuje až 83 gramov sacharidov! Dokonca aj celozrnné varianty ich obsahujú dosť, celozrnná múka 43 gramov sacharidov na 100 gramov. Za múky s nízkym podielom sacharidov sa považuje sójová múka (3,1 g na 100 g), ale aj mandľová (3,5 g) a kokosová (8,9 g).

Sójová múka

Chutí orieškovo a hodí na na akékoľvek pečenie. Sójovou múkou možno nahradiť napríklad aj vajcia, avšak nemožno ju použiť ako úplnú náhradu pšeničnej múky. Nízkosacharidové pečenie funguje so sójovou múkou len v zmiešanej forme.

Mandľová múka

Tiež má orieškovú príchuť a hodí sa predovšetkým na sladké pečivo. Je dosť suchá, preto by sa mala zmiešať s dostatočným množstvom tekutín – ak pridáte do receptu mandľovú múku, musíte zvýšiť aj množstvo tekutín, alebo napríklad pridať jedno vajíčko. Aj v prípade mandľovej múky platí: Nahradiť kompletné množstvo múky mandľovou je ťažké, pretože jej chýba glutén, ktorý zabezpečuje stabilnú konzistenciu cesta. Vo všeobecnosti možno v mnohých receptoch nahradiť 10 až 20 percent múky mandľovou.

Kokosová múka

Aj kokosová múka chutí orieškovo. Pšeničnú múku nahradí v pomere 1:5, znamená to, že 20 gramov kokosovej múky nahradí 100 gramov pšeničnej. Je bohatá na balastné látky a môžete si ju vyrobiť doma – mlieť kokosové vločky v mixéri tak dlho, kým sa z nich nevytvorí múčka. Avšak pre vysoké množstvo vlákniny nasaje v ceste extrémne veľa tekutín, cesto sa tým pádom môže rýchlo vysušiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #sacharidy #múka #vláknina #kokos #glutén