V prípade potravinovej intolerancie sa vyskytuje špeciálna porucha enzýmu, dôsledkom sú gastrointestinálne ťažkosti, napríklad nadúvanie, hnačka či silné bolesti brucha. Na rozdiel od alergie však nehrozí anafylaktický šok, výnimočné sú aj vyrážky, svrbenie, ťažkosti s dýchaním, opuchy tváre a slzenie očí.
Intolerancia laktózy
Enzým laktáza sa tvorí v tenkom čreve a štiepi laktózu, mliečny cukor na dva jednoduché cukry, aby sa absorbovali v tele. O intolerancii laktózy hovoríme v prípade, ak tento enzým chýba – laktóza prechádza nestrávená do čreva, kde ostáva.
Príznaky:
Nevoľnosť
Nadúvanie
Hnačky
Studený pot
Nafúknuté brucho
Silné bolesti brucha
Liečba:
V prvom rade treba venovať zvláštnu pozornosť strave, pozor na potraviny, ktoré obsahujú mliečny cukor. Okrem toho tiež treba preferovať produkty bez laktózy a sójové výrobky. Enzým laktázu možno užívať vo forme tabliet či prášku, preparáty síce nie sú lacné, ale umožnia bezstarostnú návštevu reštaurácie alebo večeru s priateľmi či rodinou.
Intolerancia fruktózy
V 75 prípadoch ide laktózová intolerancia ruka v ruke s fruktózovou. V prípade intolerancie fruktózy ide o neznášanlivosť fruktózy. Opäť platí, že fruktóza nemôže byť správne strávená pre chýbajúci proteín v tele.
Príznaky:
Nafúknuté brucho
Hnačky
Pocit plnosti
Mäkká stolica
Bolesti brucha
Bolesti hlavy
Závraty
Únava v kombinácii so slabosťou
Zápcha
Dobre sa znášajú:
Zemiaky, vajíčka, ryža, hríby, cuketa, uhorka, hlávkový šalát, špenát, avokádo, čakanka, zeler, kukurica, hrášok, rebarbora, chren, kaleráb, špargľa, brokolica, tekvica, mrkva, banány, papája, mandarinky, limetky, citrón a kaktusové figy.
Tabu pri intolerancii fruktózy:
Sušené ovocie, med, džem, víno, ovocné čaje, jablká, hrušky, mango, kivi, hrozno, čerešne, ovocné šťavy, koláče, čokoláda, paradajky, zmrzlina, marcipán a ananás.
Dôležité tipy:
Piť viac minerálnych vôd a vody z vodovodu
Sladené či nesladené malinovky sú pomerne zle tolerované
Ovocie a zeleninu napriek intolerancii jesť trikrát týždenne – treba poctivo testovať, ktoré druhy tolerujete lepšie a horšie
Ovocie telo lepšie toleruje po hlavnom jedle, resp. v poobedňajších hodinách