Ľudia alergickí na ryby môžu niektoré druhy bezpečne jesť

Podľa výskumnej skupiny Lekárskej univerzity vo Viedni môžu ľudia alergickí na ryby niektoré druhy jesť - a to celkom bez rizika.

12.12.2018 06:00
ryby Foto:
Parvalbumín v mäse chrupkovitých rýb - rôznych druhov žralokov a rají je menej účinný ako v častejšie konzumovaných kostnatých rybách.
debata

Bielkovina parvalbumín, ktorá zvyčajne vyvoláva alergiu, je oveľa menej alergénna u chrupkovitých rýb ako u kostnatých. Desať z jedenástich testovaných osôb bolo napríklad schopných konzumovať ostnatú raju bez akýchkoľvek negatívnych reakcií.

Výskumníci pod vedením Heima Breitenedera a Tanje Kalic z ústavu pre patofyziológiu a výskum alergíí mohli ukázať, že parvalbumín v mäse chrupkovitých rýb – rôznych druhov žralokov a rají je menej účinný ako v častejšie konzumovaných kostnatých rybách. Preto a za predpokladu, že sa alergici vopred dohodnú so špeciálnym alergiológom a budú testovaní na možnú toleranciu rýb, je šanca, že môžu napriek svojej alergii niektoré ryby jesť, povedal Breiteneder.

Tieto raje sú rozšírené po celom svete ako konzumná ryba a znovuobjavená pochúťka. Kulinársky sa prsné plutvy používajú ako filety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žralok #alergia na ryby #parvalbumín