Bielkovina parvalbumín, ktorá zvyčajne vyvoláva alergiu, je oveľa menej alergénna u chrupkovitých rýb ako u kostnatých. Desať z jedenástich testovaných osôb bolo napríklad schopných konzumovať ostnatú raju bez akýchkoľvek negatívnych reakcií.
Výskumníci pod vedením Heima Breitenedera a Tanje Kalic z ústavu pre patofyziológiu a výskum alergíí mohli ukázať, že parvalbumín v mäse chrupkovitých rýb – rôznych druhov žralokov a rají je menej účinný ako v častejšie konzumovaných kostnatých rybách. Preto a za predpokladu, že sa alergici vopred dohodnú so špeciálnym alergiológom a budú testovaní na možnú toleranciu rýb, je šanca, že môžu napriek svojej alergii niektoré ryby jesť, povedal Breiteneder.
Tieto raje sú rozšírené po celom svete ako konzumná ryba a znovuobjavená pochúťka. Kulinársky sa prsné plutvy používajú ako filety.