Príčiny syndrómu dráždivého čreva

Trápi vás nadúvanie, hnačky a kŕče? Možno, že ide o syndróm dráždivého čreva. Toto sú možné príčiny.

10.12.2018 06:00
brucho, bolesti brucha Foto:
Pravidelne sa opakujúcu bolesť brucha možno pripísať histamínovej intolerancii.
debata

Bolesti brucha, nepravidelná stolica, nadúvanie. Kto trpí syndrómom dráždivého čreva, má často pocit, že sa už na svoj tráviaci systém nemôže spoľahnúť. Pod syndrómom dráždivého čreva však nerozumieme len určitú chorobu, ale aj kolektívny termín pre rôzne poruchy gastrointesti­nálneho traktu.

Vo väčšine prípadov sa táto diagnóza určuje, keď gastroskopia alebo kolonoskopia nezistia žiadne abnormality. Do hry často vstupuje psychika pacienta, tá môže ovplyvniť zdravie čriev. Spúšťačom črevných problémov môže byť potom stres a nervozita, závažnejšie psychické problémy môžu „udrieť na žalúdok“.

Baktérie ako spúšťač

Riziko, že sa dopracujeme k žalúdočným vredom prepracovaním a starosťami, je podľa najnovších zistení extrémne nízke. Oveľa častejšou príčinou žalúdočných vredov a dvanástnika je baktéria zvaná helicobacter pylori (95 percent), rovnako tiež chronická gastritída (90 percent).

Nakáza sa šíri z kontaminovanej vody, znečistených potravín, z človeka na človeka. Baktérie sa usídľujú v žalúdočnej sliznici, kde sa množia a vylučujú toxické látky, ktoré spôsobujú zápal. Prítomnosť helicobactera si možno dnes overiť ľahšie ako kedysi, nielen z krvi u hematológa, ale aj testom z lekárne. Liečba antibiotikami má 87 percentný úspech. Riziko opakujúcej infekcie je nepravdepodobné.

Nesprávna strava

Mnohí nevedia, že príliš veľa surových potravín a vlákniny môžu spôsobiť ťažkosti. Následkami sú kŕče, nadúvanie a zápcha. Odporúča sa od 15. hodiny poobede jesť zeleninu varenú, pečenú či na pare.

Intolerancia laktózy

Obzvlášť častá je intolerancia laktózy, trápi cca. 10 až 15 populácie. Nedostatok enzýmu laktázy je zodpovedný za to, že sa mliečny cukor v tenkom čreve spracuje nesprávne, čo vedie k bolestiam v bruchu, nadúvaniu a hnačkám. Postihnutí sa však nemusia vyhýbať všetkým mliečnym výrobkom. Jogurt, kyslé mlieko a syr napríklad obsahujú málo, resp. žiaden mliečny cukor. Na trhu je dostupné aj bezlaktózové mlieko.

Histamínová intolerancia

Pravidelne sa opakujúcu bolesť brucha možno pripísať histamínovej intolerancii. Táto porucha sa charakterizuje nedostatočným rozkladom histamínu, ktorý sa hromadí v organizme. Problém nastáva, keď ešte histamín dodatočne konzumujeme vo forme syra, červeného vína, konzervovaných rýb či párkov. Výsledkom sú poruchy trávenia, spojené s inými príznakmi ako sú bolesti hlavy, začervenanie tváre a návaly tepla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #stres #syndróm dráždivého čreva #histamínová intolerancia