Vianoce diabetikov: Bez zvýšených glykémií

Takmer v každej rodine na Slovensku žije aspoň jeden diabetik. Touto diagnózou u nás trpí približne 400 000 ľudí, pričom asi 100 000 o svojom ochorení nevie. Len vlani pribudlo v diabetologických ambulanciách 22-tisíc pacientov. K príčinám nárastu tohto ochorenia patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, najmä nedostatok pohybu, nevhodná strava, stres a obezita.

21.12.2018 06:00
zdravá strava, varenie, žena, kuchyňa Foto:
Sviatky a iné slávnostné príležitosti sú v znamení najrôznejších dobrôt.
debata

„Žiaľ, až ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu. Skorá diagnostika a včasná, správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu, s pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a so správnou výživou dokážu zabrániť vážnym komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť,“ konštatoval docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.

Sviatky a iné slávnostné príležitosti sú v znamení najrôznejších dobrôt. Štafeta „výbornej kuchárky“ sa prenáša z generácie na generáciu, deti sú najskôr bucľaté, neskôr majú nadváhu, v dospelosti sú už obézne a majú „našliapnuté“ na diabetes 2. typu. Obezita, prejedanie sa, sladené nápoje – zlý životný štýl by však rozhodne nemal byť tým, čo spája rodiny.

Riešením je zmeniť životný štýl pacienta s diabetom i celej rodiny, viac sa hýbať, strážiť si hmotnosť a začať variť chutne, ale podľa zásad správnej výživy. Len tak sa dá vzniku diabetu 2. typu zabrániť alebo túto chorobu aspoň oddialiť. Zmeny v živote sa robia ťažko, ak však pacienta podporí celá rodina, budú nad cukrovkou víťaziť spoločne. K zdravému životnému štýlu rodiny diabetika patria aj pravidelné preventívne prehliadky a pozitívny prístup k životu.

Základom diétnych opatrení celej rodiny je racionálna, pestrá a vyvážená strava. Odporúčanú stravu je nutné upraviť podľa veku, typu práce, náplne voľného času, pohybových zvyklostí, ostatných chorôb aj rodinných stereotypov. Ideálnym riešením je zmeniť životný štýl celej rodine, nielen jednému členovi rodiny, ktorý trpí diabetom.

„Diabetici si nemusia lámať hlavu nad tým, čo navariť, aby to vyhovovalo ich chorobe aj chuťovým pohárikom ich príbuzných. Diabetická diéta je strava zdravého človeka, s primeranou energetickou a výživovou hodnotou,“ vraví diétna sestra Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Medzi najčastejšie zlozvyky, ktorých sa diabetici dopúšťajú, je nezáujem o stravovanie a počítanie sacharidových jednotiek v jedle, nepravidelné stravovanie a dojedanie sa. "Diabetici často kopírujú spôsob stravovania od iného diabetika. Pritom diabetická strava je individuálna.

Podceňujú počítanie sacharidových jednotiek a orientujú sa len na výber potravín podľa glykemického indexu. Často jedia diavýrobky, pretože sú určené pre cukrovkárov, ale už nevedia, že aj tie treba započítať do sacharidových jednotiek v jedle. A toto ich musíme naučiť," konštatovala. „Diabetik si môže počas sviatkov tiež dopriať chutné jedlo, stačí ho len trochu upraviť,“ dodala.

Diabetická diéta je v podstate racionálna výživa

Diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby. Väčšina diabetikov tohto typu trpí obezitou a, naopak, väčšina ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu alebo k nej speje. V minulosti bola diéta jedinou liečebnou metódou cukrovky. Aj dnes, keď existujú účinné metódy liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujú liečebné výsledky.

„Nie je to však diéta v pravom zmysle slova, v podstate ide o regulované stravovanie. To znamená približne rovnaký prívod sacharidov a energie v jednotlivých jedlách. Pri normálnej hmotnosti pacienta je jedlo rozložené v priebehu dňa podľa jeho zvyklostí. Vhodné je podávať jedlo 6-krát denne,“ približuje stravovanie diabetikov diétna sestra Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby. Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, stromček, vianoce, zdravá výživa Diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby.

„Rozloženie jedál do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle. Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a glykemickom indexe potravín,“ dodala.

Odporúča sa v strave obmedziť živočíšne tuky, menej soliť, nefajčiť. Vhodné je preferovať zdroje vlákniny (zelenina, strukoviny, cereálie), často zaraďovať do jedálneho lístka ryby a používať kvalitné rastlinné oleje. „Strava má byť pestrá a chutná. Ide o dlhodobú úpravu stravy, pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život,“ približuje. Ako uviedla, diabetik musí jesť pravidelne a častejšie malé porcie vhodného jedla. Posledné jedlo sa má podávať najneskôr dve, ale radšej tri hodiny pred spánkom a treba klásť dôraz na dostatočné množstvo bielkovín, obmedziť tuky, prijímať vlákninu, vitamíny a minerálne látky a dbať na nízky glykemický index pri sacharidoch.

„Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso nesmie byť smažené, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku,“ približuje stravu diabetikov Mária Štefáková. Tuky patria do redukčnej diéty, sú jednou zo základných živín a nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch. „Živočíšnych tukov je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia), stravu je preto zdravšie doplniť malým množstvom kvalitných rastlinných olejov – repkový, olivový, slnečnicový. Pre obsah cholesterolu a obsah nasýtených mastných kyselín sú nevhodné maslo, masť, slanina, škvarky a podobne,“ vraví.

Sacharidy sú ďalšou nevyhnutnou živinou. Vyberať treba také, ktoré majú nízky glykemický index a okrem energie dodajú aj ďalšie dôležité zložky potravy. Napríklad bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Do jedálneho lístka preto treba zaraďovať celozrnné pečivo, strukoviny, celozrnnú ryžu a cestoviny, zemiaky, zeleninu, ovocie.

Ďalšou dôležitou súčasťou jedálneho lístka je vláknina. „V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie a je potravou baktérií hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semienkach, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustná vláknina je v ovocí, zelenine a obilninách. Odporúčaný denný príjem je 30 až 35 g,“ vymenúva pozitívne účinky vlákniny Štefáková.

Do jedálneho lístka treba zaraďovať celozrnné... Foto: SHUTTERSTOCK
žena, zdravá výživa, jablko, vitamíny Do jedálneho lístka treba zaraďovať celozrnné pečivo, strukoviny, celozrnnú ryžu, ovocie aj zeleninu.

Výhodné je do jedálneho lístka zaraďovať potraviny s nižším glykemickým indexom. Sú to sacharidové potraviny. Všeobecne sa dá povedať, že čím je sacharidová potravina jednoduchšia a jemnejšia, tým vyšší glykemický index má (biele pečivo, zemiaková kaša). Nízky glykemický index má celozrnné pečivo, celozrnná ryža, strukoviny, celé zemiaky, zelenina.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom sa rýchlo rozkladajú a v podobe glukózy sa dostávajú vo väčšom množstve a naraz do krvného riečiska. Ak bunky nepotrebujú všetku glukózu ako zdroj energie, nadbytočná glukóza je pomocou inzulínu uložená vo forme tuku do tukových buniek.

Potraviny s nižším glykemickým indexom sa trávia pomalšie a postupne. Nezvyšujú rýchlo a prudko hladinu krvného cukru a bunky ich postupne využijú ako zdroj energie. Glykemický index znižuje kombinácia sacharidov s inou živinou – bielkovinami alebo tukmi, kombinácia s vlákninou, ochutenie octom. Znižuje ho tiež vhodná tepelná úprava. Potraviny s nižším glykemickým indexom nerozkolíšu hladinu krvného cukru a zasýtia na dlhší čas.

Diabetická diéta – zlaté pravidlá

Je to strava zdravého človeka s primeranou energetickou a výživovou hodnotou. Diabetici sú liečení inzulínom, niektorí liekmi a iní len úpravou stravy Diabetik by sa mal zorientovať medzi potravinami a vedieť, aký vplyv majú potraviny na jeho glykémiu a ktoré mu glykémiu nezvýšia.

Preto počítajú SJ (sacharidové jednotky) v jedle.

Strava diabetika nie je len o SJ, ale aj o príjme ostatných živín, ktoré zabezpečujú energiu. Je to strava, akú by mal konzumovať aj zdravý človek.

Diabetické potraviny – s mierou

  • Aj diapotraviny je potrebné započítať do počtu SJ v jedle, aj keď sú pripravené s náhradným sladidlom.
  • Diabetik s nadváhou má obmedziť aj diasladkosti, rovnako aj diabetik s primeranou TH pri vyššej glykémii.
  • Vhodnejšie je zameniť sladkostí za primeranú porciu neprezretého ovocia, orechy a oriešky.
  • Každú potravinu započítať do počtu SJ v jedle.

Aké náhradné sladidlá môže použiť diabetik:

  • stéviu – je 300-krát sladšia, GI 0, SJ 0
  • brezový cukor (xylitol) – je rovnako sladký ako stolový cukor. Nie je vhodný do kysnutého pečiva. Vo väčšom množstve môže spôsobiť problémy, GI 7, 1 SJ = 16 g
  • agávový sirup a trstinovú melasu – sú sladšie ako cukor, GI 27, SJ = 10 až 13 g
  • kokosový cukor – je rovnako sladký ako stolový cukor, ale má nižšiu energetickú hodnotu (na 10 g 32 kcal), GI 35, 1 SJ = 11 g
  • repný cukor – GI 68, 1 SJ 10 g
  • med – GI 90, 1 SJ 13 g
Vysvetlivky: GI – glykemický index, SJ – sacharidová jednotka

Sviatočné recepty diétnej sestry Márie Štefákovej

Kapustnica s klobásou

Na 4 porcie potrebujeme:

  • kyslú kvasenú kapustu 500 g (0 SJ),
  • kapustovú vodu (kapustnicu) 500 ml (0 SJ),
  • čerstvé mäsité bravčové kosti (z vykosteného karé alebo krkovičky) 500 g (0 SJ),
  • 1 údenú paprikovú klobásu (cca 200 g) (0 SJ),
  • 1 malú cibuľu (0 SJ),
  • 2 malé zemiaky (2 SJ),
  • strúčik cesnaku (0 SJ),
  • celé čierne korenie (6 guľôčok) (0 SJ),
  • trochu mletej rasce (0 SJ),
  • vegetu (0 SJ)
  • soľ (0 SJ)

Postup: Do hrnca dáme kapustovú vodu, posekanú kyslú kapustu a prilejeme studenú vodu. Pridáme umyté bravčové kosti, cibuľu, cesnak, na malé kocky pokrájané umyté a očistené zemiaky, trochu soli a koreniny. Hrniec prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Teplotu znížime, aby kapustnica počas varenia len mierne vrela. Po hodine pridáme umytú, na 4 kusy pokrájanú údenú klobásu a spolu varíme, dokiaľ mäso z bravčových kostí nebude odpadávať. Kosti vyberieme a uvarené mäso oddelené od kostí pokrájame na kúsky. Vložíme späť do kapustnice, dochutíme vegetou a ešte chvíľu povaríme. Kapustnica má byť číra, nezakalená rýchlym varom, a primerane kyslá.

Porcia zodpovedá 0,5 SJ.

Vyprážaná ryba a zemiakový šalát (v trochu upravenej technológii)

Zachováme obaľovanie v strúhanke, ale neobalíme kapra v hladkej múke.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 4 porcie očisteného kapra (0 SJ),
  • 8 polievkových lyžíc strúhanky (4 SJ),
  • 1 vajce a 1 bielok (0 SJ),
  • olej na smaženie (0 SJ),
  • soľ,
  • pár kvapiek citrónovej šťavy (0 SJ)

Postup: Očisteného kapra opláchneme v studenej vode a necháme stiecť z vody. Pokrájame na porcie, mierne osolíme a trochu pokvapkáme šťavou z citróna. Vajce vyšľaháme s troškou vody. Pripravené porcie kapra namočíme do vyšľahaného vajca, obalíme v strúhanke a ešte strúhanku potrieme bielkom, aby sa neolupovala počas smaženia. Porcie obaľujeme tesne pred vkladaním do oleja, aby strúhanka nezvlhla. Smažíme z oboch strán do ružova. Porcia vysmaženého kapra zodpovedá cca 1 SJ.

Ilustračné foto.

Zemiakový cibuľový šalát – (bez majonézy a bez jogurtu)

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 12 malých zemiakov v šupke (veľkosť ako vajce) (12 SJ),
  • 1 stredne veľkú cibuľu (0 SJ),
  • mleté čierne korenie (0 SJ),
  • náhradné neenergetické sladidlo (0 SJ),
  • voda,
  • soľ,
  • ocot,
  • 2 až 3 bobkové lístky (0 SJ),
  • 2 sterilizované uhorky bez nálevu (0 SJ),
  • 2 lyžice sterilizovanej kapie bez nálevu (0 SJ)

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v mierne slanej vode. Aby sa nám nerozvarili, môžeme pridať počas varenia do vody trochu octu. Cibuľu ošúpeme, pokrájame na kolieska a dáme variť do nálevu z vody, octu, zo soli, z bobkového listu a zo sladidla. Cibuľu pridáme, až keď sladkokyslý nálev zovrie, a krátko ju obvaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zemiaky po uvarení scedíme z vody, necháme vychladnúť a ošúpeme. Pokrájame na kolieska a zalejeme vychladnutým nálevom, z ktorého sme vybrali bobkový list. Pridáme na malé kocky nakrájanú alebo nahrubo postrúhanú kyslú uhorku a nadrobno pokrájanú kapiu. Dochutíme mletým čiernym korením a podľa chuti soľou. Spolu zmiešame a necháme chvíľu postáť, aby sa chute spojili. Šalát rozdelíme na 4 porcie a každá bude zodpovedať 3 SJ.

Chuťovky zo zeleniny a so syrom

Potrebujeme:

  • šalátovú uhorku (0 SJ),
  • zelenú a červenú papriku (0 SJ),
  • tvrdý syr (0 SJ),
  • olivy (0 SJ)

Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme, uhorku pokrájame na kolieska a z papriky vykrajujeme rôzne malé tvary. Syr pokrájame na plátky hrubé cca 10 mm a môžeme z neho vykrojiť trojuholníky alebo štvorčeky. Spojíme ihličkami na chuťovky – zeleninu, syr – a ozdobíme olivou.

Poukladané na tanieri sú chuťovky slanou maškrtou bez obsahu SJ.

Linecké koláčiky

Potrebujeme:

  • 125 g mandľovej múky (1 SJ),
  • 1 lyžičku prášku do pečiva (0 SJ),
  • pol lyžice vanilkového sukrinu (0 SJ),
  • 30 g sukrinu na posýpanie (0 SJ),
  • 1 vajíčko (0 SJ),
  • štipku soli (0 SJ),
  • 50 g mäkkého masla (0 SJ),
  • džem bez cukru 100 g (5 SJ)
Ilustračné foto.

Postup: Zo surovín zamiesime hladké nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom ho natenko vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie. Vrchný papier oddelíme a vykrajujeme malé koláčiky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 15 minút. Spojíme džemom bez cukru a posypeme práškovým sukrinom.

Celá dávka zodpovedá 6 SJ.

Orechové gombíčky s džemom

Potrebujeme (na 25 kúskov):

  • 150 g hladkej múky,
  • 100 g Hery,
  • 50 g mletých vlašských orechov,
  • 80 g džemu bez cukru

Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Dáme do fólie a odložíme na chladné miesto odpočinúť. Cesto rozdelíme na 25 kúskov a z každého kúska urobíme guľku, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Opakom varešky urobíme do stredu malú jamku, do ktorej dáme trošku džemu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10 až 15 minút.

2 kúsky zodpovedajú cca 1 SJ.

Linecké hviezdičky zo špaldovej múky

Potrebujeme (na 26 kúskov):

  • 100 g špaldovej múky,
  • 70 g masla, 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva,
  • trochu škorice,
  • štipku soli,
  • pol lyžice studenej vody,
  • 30 g medu,
  • PL sladkej smotany

Postup: Zo všetkých surovín spracujeme cesto. Cez igelit ho rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme malé hviezdičky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 15 minút.

3 hviezdičky zodpovedajú cca 1 SJ.

Müsli tyčinky

Potrebujeme:

  • 150 g vločiek,
  • 180 g lieskových orieškov,
  • 2 PL sezamu,
  • 100 g slnečnicových semienok,
  • 150 g brusníc,
  • 140 g agávový sirup,
  • 4 lyžice diadžemu,
  • 80 g masla
Ilustračné foto.

Postup: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme sirup a povaríme na miernom ohni. Potom pridáme oriešky, semienka, ovocie, vločky a džem. Miešame, kým nevznikne úplne lepkavá masa (ak treba, pridáme ešte sirup). Potom masu dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozotrieme navlhčenou lyžicou. Dáme do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 20 minút. Ešte teplé upečené cesto nakrájame na 30 rovnakých tyčiniek.

1 tyčinka zodpovedá cca 1 SJ.

Keksíky s džemom pre diabetika ozdobené čokoládou

Potrebujeme (na 20 kúskov):

  • 160 g hladkej múky,
  • 80 g stévie v prášku,
  • 1 vajce,
  • 50 g masla,
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečenia,
  • soľ,
  • nastrúhanú pomarančovú kôru,
  • 60 g džemu bez cukru,
  • 50 g horkej diačokolády,
  • papier na pečenie

Postup: V miske zmiešame suroviny (okrem džemu a čokolády) a spracujeme na hladké cesto. Prikryjeme fóliou a dáme na chladné miesto odpočinúť asi na hodinu. Rozdelíme na 20 kúskov a v rukách vytvarujeme guľky veľkosti vlašského orecha a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do cesta urobíme opakom varešky jamku, ktorú naplníme džemom. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút pri teplote 200 °C. Po vychladení ozdobíme roztopenou čokoládou.

2 kúsky zodpovedajú 1,5 SJ.

Medvedie labky

Potrebujeme:

  • 250 g celozrnnej hladkej múky,
  • 50 g stévie v prášku,
  • 180 g masla,
  • 1 PL kakaa,
  • 100 g mletých orechov,
  • 1 kypriaci prášok do pečenia,
  • rumovú arómu,
  • 1 lyžičku škorice,
  • 1 vajce

Postup: Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Formičky na labky omočíme do múky a naplníme cestom. Nie po okraj, lebo pri pečení napuchnú. Dáme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 20 minút. Po upečení vyklopíme z formičky. Môžeme, ale aj nemusíme posypať stéviou.

Celá dávka zodpovedá 20 SJ. Spočítame počet kusov a vypočítame, koľko kúskov pripadá na 1 SJ (počet ks: 20 SJ).

Bábovka

Potrebujeme:

  • 6 vajec,
  • 50 g fruktózy,
  • 100 g oleja,
  • 100 ml horúcej vody,
  • 250 g polohrubej múky,
  • 1 puding – Zlatý klas,
  • 1 PL kakaa,
  • 2 PL rumu,
  • pol prášku do pečiva,
  • citrónovú kôru.
Ilustračné foto.

Postup: Žĺtky vymiešame so sladidlom, po častiach pridávame olej a horúcu vodu. Zmes šľaháme do zhustnutia. Múku preosejeme, zmiešame s pudingom, práškom do pečiva a zľahka zmiešame s vyšľahanou zmesou. Vaječné bielky vyšľaháme na hustý sneh so štipkou soli, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach pridávame do pripravenej zmesi. Zľahka zamiešame. Z kakaa a rumu vymiešame kašičku, ktorú spojíme s časťou cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto (kakaové). Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Ihlicou vyskúšame, či je cesto prepečené. Keď sa na ihlicu cesto nalepí, vrch prikryjeme alobalom a dopečieme.

1 porcie zodpovedá: 158 kcal, 3,9 g bielkovín, 8,5 g tukov, celá dávka zodpovedá 24 === SJ.

Tvarohová bublanina

Potrebujeme:

  • 100 g špaldovej alebo polohrubej múky,
  • 100 g kukuričnej krupice,
  • 4 ČL prášku do pečiva,
  • 1 ČL vanilkového extraktu,
  • 500 g tvarohu,
  • 140 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 150 ml (12 PL) agávového sirupu,
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • drobné ovocie asi 500 g (čučoriedky…)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Tvaroh s maslom vymiešame ručným šľahačom dohladka. Všetky suroviny (okrem ovocia) pridáme k tvarohu a spracujeme hladké cesto. Do menšej formy dáme papier na pečenie, potrieme trochu maslom a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a poukladáme navrch ovocie. Pečieme asi 30 minút. Koláč po upečení a vychladení rozkrájame na 10 rovnakých časti po 3 SJ.

Keď koláč pokrájame na 16 menších porcií, 1 porcia bude zodpovedať 2 SJ, 7,8 g bielkovín, 9,1 g tukov a 190 kcal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #Mária Štefánková #vianočná večera