Zdravšie recepty na Štedrú večeru

Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta. Ak do týchto polievok pridávate múku a zemiaky alebo ak robíte hustú šošovicovú, prípadne hrachovú polievku, jednu porciu počítajte ako 0,5 SJ.

22.12.2018 06:00
pečenie, babička, vnučka, vianoce, medovníky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Šošovicová vianočná polievka

Čo treba:

  • 2 šálky šošovice,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 zemiaky,
  • 10 ks sušených sliviek,
  • 1 smotana na varenie,
  • bobkový list,
  • nové korenie,
  • soľ,
  • trocha octu

Postup: Šošovicu premyjeme, dáme variť do hrnca, zalejeme vodou tak, aby nad šošovicou bola cca 2 cm. Pridáme cesnak, očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, bobkový list, nové korenie a 2 až 3 kvapky olivového oleja. Šošovicu necháme variť, občas premiešame. Keď je šošovica na polovicu uvarená, pridáme celú smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme sušené slivky a na miernom ohni necháme dovariť šošovicu a zemiaky. Polievku dochutíme octom.

Ilustračné foto.

Tradičné slovenské hlavné vianočné jedlo – vyprážaná ryba a zemiakový šalát je možné upraviť tak, aby obsahovalo menej sacharidov. Ak si neviete predstaviť kapra inak ako v trojobale, skúste ho namočiť do vajíčka a potom rovno do strúhanky. SJ znížite o jednu tretinu. Každé vyprážané jedlo pokvapkajte šťavou z citróna, má lepšiu chuť a cukor sa pomalšie dostáva do krvi.

Kapor na šampiňónoch s orechmi

Čo treba:

  • očisteného kapra,
  • olej,
  • maslo,
  • soľ,
  • sladkú papriku,
  • múku,
  • 1/2 dl smotany,
  • 1 dcl bieleho vína,
  • 70 g vlašských orechov,
  • 120 g šampiňónov,
  • čierne korenie,
  • citrón

Postup: Kapra nakrájame na podkovy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, a zvoľna pečieme na oleji s orechmi. Pridáme nakrájané šampiňóny, 2 plátky citróna, biele víno a dusíme pod pokrievkou. Potom rybu vyberieme a šťavu zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali trošku múky. Necháme prevariť a touto šťavou polejeme kapra a ozdobíme citrónom.

Kapor na smotane

Čo treba:

  • polovicu kapra,
  • maslo,
  • bobkový list,
  • citrón,
  • biele víno,
  • smotanu,
  • zemiakovú múku

Postup: Polovicu ryby položíme na pekáč, pridáme dve lyžice masla, bobkový list a dve kolieska citróna. Mäso opečieme, prilejeme 1/8 l bieleho vína a 1/3 l smotany s rozmiešanou zemiakovou alebo kukuričnou múkou. Povaríme, mäso opatrne vyberieme na misu, polejeme precedenou omáčkou a ozdobíme kolieskami citróna.

Kapor na póre

Čo treba:

  • 1 kg kapra,
  • 1/2 kg póru,
  • maslo,
  • cibuľa,
  • 1 dl bieleho vína,
  • mletý zázvor,
  • soľ

Postup: Polovičky kapra osolíme, do zárezov v koži nasypeme štipku mletého zázvoru. Pór nakrájame na kolieska a s drobno nakrájanou cibuľou podusíme na masle. Pridáme kapra a niekoľko minút dusíme. Nakoniec podlejeme vínom a 20 minút pečieme v mierne vyhriatej rúre.

Grilovaný diétny kapor

Čo treba:

  • 3 porcie kapra (asi 1/2 kg),
  • maslo,
  • soľ,
  • citrón

Postup: Porcie osolíme a nasucho grilujeme po oboch stranách. Mäkké porcie prelejeme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami citróna.

Kapor v alobale

Čo treba:

  • 4 porcie kapra,
  • citrón,
  • maslo,
  • soľ,
  • zelený petržlen
Ilustračné foto.

Postup: Kapra mierne osolíme, položíme naň plátky masla a zabalíme do alobalu. Pečieme na plechu v mierne horúcej rúre asi 30 minút. Upečené porcie vybalíme z alobalu, pokvapkáme citrónom a posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Kapor dusený po taliansky

Čo treba:

  • 600 g kapra,
  • 300 g paradajok,
  • 50 g eidamu,
  • 40 g olivového oleja,
  • soľ,
  • cibuľu,
  • rascu

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, pomiešame s rascou, dáme na rozpálený olivový olej. Pridáme osoleného kapra a dusíme. K podusenej rybe pridáme nakrájané paradajky (bez šupy) a všetko dusíme domäkka. Jednotlivé porcie posypeme nastrúhaným syrom a podávame s varenými zemiakmi.

Recepty na vianočný šalát

Klasický vianočný šalát s jablkami

Čo treba:

  • zemiaky varené v šupe,
  • majonézu, mrkvu,
  • bielu cibuľu,
  • zeler,
  • jablká,
  • zelený hrášok,
  • soľ,
  • kyslé uhorky,
  • korenie,
  • kyslú smotanu,
  • šťavu z citróna

Postup: Zeler očistíme a dáme variť do vody. Zeler do šalátu nebudeme dávať, iba vývar z neho. Keď je uvarený, vyberieme ho a do vody dáme na minútu blanšírovať nakrájanú cibuľu a mrazený hrášok. Zlejeme cez sitko, tak, aby nám zelerový vývar zostal. Nakrájame si kyslé uhorky a uvarenú mrkvu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme cibuľu, mrkvu, uhorky a hrach. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme zelerový vývar, majonézu, kyslú smotanu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do šalátu – jabĺk sa nebojte, dodajú šalátu úžasnú sviežosť. Nakoniec polejeme citrónovou šťavou podľa chuti. Všetko dobre premiešame a necháme šalát aspoň 2 hodiny odpočívať. Pred podávaním ešte raz premiešame a ak treba dochutíme korením.

Vianočný šalát z krúp

Čo treba:

  • 500 g jačmenných krúp,
  • 1 stredne veľkú cibuľu,
  • 2 veľké mrkvy,
  • 1 šálku zeleného hrášku,
  • 1 šálku kukurice (nemusí byť),
  • štipku soli,
  • šálku kyslých uhoriek bez cukru,
  • 300 g tofu majonézy (môže byť aj klasická),
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky

Postup: Krúpy uvaríme, môžu sa aj rozvariť, a premiešame s ostatnými surovinami. SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.

Jačmenné krúpy: 100 g suchých krúp zodpovedá 7,5 SJ, 14 g uvarených krúp zodpovedá 1 SJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #kapustnica #vianočná večera