Pochúťky na silvestrovský stôl aj pre diabetikov

Sviatky sú obdobím maškrtenia, ale aj častého prejedania. Výnimkou nie je ani Silvester. Každá maškrta má však aj svoju zdravú a rovnako chutnú náhradu.

30.12.2018 06:00
silvester, večera, priatelia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pomarančová pena

Čo treba:

  • 6 plátkov želatíny,
  • 50 ml vriacej vody,
  • 3 vajcia,
  • 6 PL práškového sukrinu,
  • 300 ml smotany na šľahanie,
  • 1 pomaranč (šťava a strúhaná pomarančová kôra) – môže byť aj iné ovocie

Postup: Plátky želatíny namočíme do studenej vody asi na 5 minút. Rozšľaháme vajcia so sukrinom, smotanu vyšľaháme na krém a jemne spolu zmiešame dokopy. Nastrúhame kôru z dobre umytého pomaranča a vytlačíme z neho šťavu. Vyžmýkame vodu zo želatíny, nalejeme na ňu 50 ml vriacej vody a rozpustíme. Vmiešame rozpustenú želatínu, pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovou kôru do smotanovej zmesi a celú zmes nalejeme do servírovacie misy. Necháme chladnúť niekoľko hodín, ozdobíme plátkami pomaranča alebo nastrúhanou pomarančovou kôrou.

Výdatná varená čokoláda

Čo treba:

  • 200 ml mlieka – 1 SJ,
  • 350 g horkej čokolády – 11 SJ,
  • šľahačku
Ilustračné foto.

Postup: Čokoládu nastrúhame a necháme v hrnčeku zmäknúť. Potom k nej prilejeme teplé mlieko, postavíme na oheň a za stáleho miešania varíme asi minútu. Hotový čokoládový nápoj prelejeme cez sitko. Dochutíme podľa potreby (stévia, sukrin) a ozdobíme šľahačkou.

Cesnaková nátierka

Čo treba:

  • 250 g tvrdého syra (30 %),
  • 1 ks nízkotučnej majonézy – 1 SJ,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • soľ

Postup: Syr nastrúhame najemno, premiešame s majonézou, roztlačíme cesnak, pridáme soľ. Všetko dobre premiešame a dáme schladiť. Podávame s hriankovým pečivom alebo s chlebom.

Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Cícerová nátierka

Čo treba:

  • 1 šálka cíceru – 2 SJ,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 stredne veľká cibuľa,
  • bobkový list,
  • 1 PL horčice,
  • mleté korenie,
  • soľ

Postup: Umytý cícer namočíme do dostatočného množstva vody aspoň na 12 hodín. Potom ho dáme variť do kuchty s malým množstvom vody, pridáme cibuľu, soľ, bobkový list a mleté korenie. Varíme pod tlakom cca 30 minút. Uvarený cícer zlejeme z vody, vyberieme bobkový list. Necháme vychladnúť. Pridáme roztlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, horčicu a rozmixujeme. Dochutíme soľou. Podávame s chlebom a so zeleninou.

Celá nátierka má 2 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Rybacia nátierka

Čo treba:

  • 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave,
  • 3 ks syrokrému,
  • 1 stredne veľká cibuľa,
  • 1PL horčice,
  • šťava z citróna,
  • soľ

Postup: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme soľou a čiernym korením. Rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame. Necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Podávame s chlebom a so zeleninou. Nátierka neobsahuje sacharidy.

Bryndzová nátierka

Čo treba:

  • 250 g bryndze – 1 SJ,
  • 3 trojuholníky syra,
  • 1 stredne veľká cibuľa,
  • mleté korenie,
  • mletá červená paprika,
  • soľ
Ilustračné foto.

Postup: Bryndzu rozmiešame so syrokrémom. Cibuľu nakrájame nadrobno, primiešame do masy. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku a soľ. Masu premixujeme ponorným mixérom. Podávame s chlebom a so zeleninou.

Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Ochutené jednohubky

Postup: Staršie pečivo nakrájame na 0,5 cm kolieska, do misky si roztlačíme cesnak, pridáme soľ a olivový olej. Dobre premiešame. Jednu stranu pečiva namočíme do olivovej masy a dáme piecť do rúry (gril 250 oC). Pečivo sa pekne opečie a má výbornú chuť. Pri takejto úprave sa sacharidy dostávajú do krvi pomalšie.

Pizza žemličky

Čo treba:

  • celozrnné žemličky,
  • kečup,
  • šunka,
  • uvarenú zeleninu podľa chuti,
  • nastrúhaný tvrdý syr

Postup: Žemličky rozkrojíme, každú polovicu natrieme kečupom a obložíme šunkou a zeleninou. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť – stačí na chvíľku, kým sa syr roztopí.

Do SJ počítame žemličky a kukuricu podľa použitého množstva.

Farebné kolieska

Čo treba:

  • grahamové alebo celozrnné rožky,
  • maslo,
  • horčica,
  • šunka,
  • tvrdý syr,
  • uvarené vajcia,
  • kyslé uhorky,
  • paradajky

Postup: Z rožkov odkrojíme konce, lyžičkou vyberieme stred a dáme ho do misky. Pridáme trochu masla, horčice, nadrobno nakrájanú šunku, tvrdý syr, vajíčka, uhorky a paradajky. Masu premiešame, podľa chuti dosolíme. Rožky z vnútornej strany jemne vytrieme maslom a naplníme zmesou. Necháme odležať v chladničke aspoň 1 až 2 hodiny. Potom opatrne pokrájame na kolieska a podávame.

SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.

Plnené papriky

Čo treba:

  • 8 ks zelených paprík,
  • 150 g šunky,
  • 200 g eidamu,
  • 2 vajcia,
  • 100 g tvarohu,
  • 2 PL majonézy,
  • soľ

Postup: Z paprík odstránime jadierka. Vajcia uvaríme a nastrúhame spolu s eidamom. Primiešame najemno pokrájanú šunku, tvaroh a majonézu. Ak máte radi pikantnejšiu chuť, pridajte ešte 1 ČL nastrúhaného chrenu. Premiešame a zmesou naplňte papriky. Pred podávaním nakrájajte na kolieska.

Vysvetlivky: PL – polievková lyžica, ČL – čajová lyžica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #Silvester