Majú ryby konkurenciu? Chia semienka!

42 % Európanov konzumuje ryby doma aspoň raz za týždeň. Na Slovensku je toto číslo výrazne menšie, len 18 % si najmenej raz za týždeň dopraje rybu. Je možné ryby niečím nahradiť, odhliadnuc od užívania rybieho tuku v tobolkách? Sú tu chia semienka!

05.01.2019 06:00
chia semienka Foto:
Chia semienka sú vlastne semienka šalvie hispánskej a svoju úspešnú cestu európskymi trhmi si razia len v posledných desiatich rokoch.
debata (1)

Podľa českej nutričnej špecialistky Ing. Hany Stříleckej, ktorá sa vyjadrila pre časopis D-test 9/2018, je vhodné užívať chia semienka predovšetkým u ľudí, ktorí odmietajú jesť ryby. Sú totiž veľmi bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, v jedálničku teda dokážu doplniť ich nedostatok a tiež môžu kompenzovať nadbytok mastných kyselín omega-6. „Chia semienka sú výborný zdroj omega trojky, ktorý nie je ani príliš drahý a je nenáročný v rámci užívania. Chia nemajú pevný obal, preto nie je potrebné dopredu ich namáčať alebo mlieť. Nemajú ani špecifickú chuť či vôňu, pre ktorú by ich ľudia mohli odmietať. Naopak, vďaka svojej neutrálnej chuti neovplyvňujú jedlá, takže sa dajú použiť prakticky do čohokoľvek.“

To je veľká výhoda oproti rybám, ktoré nie je ochotný jesť každý. Zdrojom omega-3 mastných kyselín je aj ľanové semienko, má však špecifickú chuť a je potrebné ho namočiť či rozomlieť, aby sme sa k omega trojke dostali. Známym zdrojom omega-3 mastných kyselín sú aj vlašské orechy. Tie sú však pomerne drahé a niekedy môžu byť aj plesnivé.

Chia semienka sú vlastne semienka šalvie hispánskej a svoju úspešnú cestu európskymi trhmi si razia len v posledných desiatich rokoch. Šalvia hispánska patrila medzi základné potraviny Aztékov, ktorí z nej mleli múku, lisovali olej a svoje využitie našla aj v medicíne alebo pri náboženských obradoch. Po páde aztéckej civilizácie význam semienok chia poklesol, hoci v Mexiku sa na ne nezabudlo nikdy. Keď sa však odhalilo, aké živiny v sebe chia semienka ukrývajú, dostali sa tieto „zázračné semienka“ na výslnie v oblasti výživy.

Výpočet výhod chia semienok sa nekončí len priaznivým zložením ich tuku (čo je najdôležitejšia zložka semienok, ich tukovosť by sa mala pohybovať okolo 30 %), ale za zmienku stojí aj vysoký obsah bielkovín, vlákniny a tiež želírujúce schopnosti. Vďaka nim dokážu chia zahustiť mlieko do pudingovej konzistencie, a tak získali obľubu aj medzi ľuďmi snažiacimi sa obmedziť príjem sacharidov.

Známy český časopis d-Test porovnával v tomto roku rôzne značky chia semienok a prakticky všetky dopadli dobre, výhrady neboli, ani čo sa týka obsahu plesní a pesticídov. V testovaných vzorkách dokonca laboratóriá našli ešte vyšší obsah bielkovín, ako uvádzajú vedecké databázy, veľmi dobré a dobré bolo aj množstvo omega-3 mastných kyselín a takisto bol dobrý pomer omega-3 a omega-6 (ktorých máme nadbytok, väčšina chia semienok mala tento pomer 3,4 až 6 ku jednej). Vo všeobecnosti pri hodnotení všetkých parametrov sa však na prvých troch miestach umiestnili chia semienka značky Alnatura, Billa Chia semienka a dmBio Chiasamen.

Zdravotné benefity omega-3

  • sú základnou stavebnou jednotkou, významnou zložkou srdca, mozgu a sietnice
  • stimulujú rozvoj imunitného systému u detí
  • potenciujú rast mozgových štruktúr plodu a vývoj funkcií mozgu vrátane IQ, pomáhajú zvyšovať koncentráciu, pamäť, schopnosť prijímať nové informácie
  • znižujú hladinu rizikového LDL a podporujú zvyšovanie ochranného HDL cholesterolu
  • znižujú riziko krvných zrazenín, regenerujú cievny epitel, sú tak prevenciou vzniku infarktu či mozgovej príhody
  • pozitívne ovplyvňujú metabolický syndróm (obezita, triglyceridy, krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi)
  • stabilizujú emocionálnu rovnováhu, pôsobia antidepresívne, tlmia patologickú hyperaktivitu (omega-3 sa napríklad predpisujú deťom s poruchami koncentrácie a ADHD)
  • prospievajú pokožke, zabraňujú tvorbe akné, pomáhajú pri zápaloch kože a ekzémoch

Zdroje omega-3 mastných kyselín

  • olej z treščej pečene 24 %
  • chia semienka 22 %
  • ľanové semienka 16 %
  • treščia pečeň 12 %
  • repkový olej 9 %
  • vlašské orechy 8 %
(Zdroj: d-Test 9/2018)

Čo takto dať si rybu nielen na Vianoce?

Naši predkovia si vedeli rybie mäso vážiť omnoho viac ako my dnes. Ryby boli jedným z najobľúbenejších každodenných jedál i sviatočných pohostení. Jedli sa v mestách aj na dedinách, jedli ich poddaní, mešťania, cirkevní hodnostári i šľachtici. V súčasnosti takmer polovica Slovákov ryby nejedáva vôbec alebo len zriedkavo. Výnimkou sú azda jedine Vianoce.

O tom, že ryby sú veľmi zdravé, nepochybuje už takmer nikto. Bielkoviny rybieho mäsa patria medzi takzvané plnohodnotné bielkoviny, keďže obsahujú bohaté spektrum esenciálnych aminokyselín. Tie musíme prijímať v rámci stravy, keďže organizmus si ich nevie sám „vyrobiť“. Ryby obsahujú veľa potrebného jódu, ktorý je významný pri tvorbe hormónov a správnom fungovaní štítnej žľazy.

Samotný rybí tuk má navyše výborné zloženie mastných kyselín, obsahuje totiž veľa tzv. omega-3 mastných kyselín, o ktorých sa vo všeobecnosti vie, že ľudí chránia pred aterosklerózou. Medzi najznámejšie kyseliny zo spomínanej „omega trojky“ patria DHA a EPA. EPA má protizápalové účinky a je dôležitá pre zdravie srdca a ciev. DHA sa nachádza vo vysokej koncentrácii v mozgovom tkanive, tvorí až 20 % sivej mozgovej kôry. Ide o najbohatšie zastúpenú omega-3 mastnú kyselinu v mozgu. Jej dostatočný prísun je nevyhnutný pre správnu funkciu a vývoj mozgu v prípade detí, u ktorých sa nervový systém ešte len vyvíja. Môže mať pozitívny vplyv na zlepšenie pozornosti dieťaťa a jeho duševných funkcií, čo je nezanedbateľné najmä v prípade školákov.

Najmä deti treba k jedeniu jedál z rýb viesť odmalička. Pediatri „novej školy“ dnes rušia stravovacie obmedzenia zo starých čias vo forme zákazu jesť ryby – najmä morské – do troch rokov veku. Včasné zaradenie rýb do jedálneho lístka dojčiat už od 9. mesiaca veku sa považuje za prospešné. Samozrejme, pri súčasných poznatkoch o znečistení morí a o škodlivosti niektorých druhov rýb (najmä medializovaných lososov) pochádzajúcich z rybích fariem, treba pri výbere veľmi zvažovať kvalitný zdroj rybieho mäsa z certifikovaných chovov, čiže fariem, ktoré by mali rešpektovať životné prostredie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #omega-3 mastné kyseliny #chia semienka