Chcete chrániť životné prostredie? Jedzte menej hovädzieho mäsa!

Zmena jedálnička a prechod na alternatívne zdroje bielkovín môže podľa najnovšej štúdie znížiť riziko úmrtia súvisiace s výživou a emisie skleníkových plynov.

11.01.2019 06:00
mäso, hovädzie Foto:
Kto chce zdravšie žiť a pritom chrániť životné prostredie, mal by začať jesť menej hovädzieho mäsa.
debata (27)

Kto chce zdravšie žiť a pritom chrániť životné prostredie, mal by začať jesť menej hovädzieho mäsa. Prechod na alternatívne zdroje bielkovín by podľa najnovšej štúdie Oxford Martin School mohol znížiť počet úmrtí súvisiacich so stravou na celom svete o 2,4 percenta. V bohatých krajinách dokonca až o päť percent. Štúdia zároveň ukazuje, že produkcia hovädzieho mäsa v roku 2010 predstavovala 25 percent všetkých emisií skleníkových plynov z potravinárskeho sektora. Alternatívne zdroje bielkovín by preto významne znížili emisie.

Fazuľa alebo tofu

Pri produkcii hovädzieho mäsa s výživovou hodnotou 200 kilokalórií by sa skleníkové plyny uvoľnili s otepľujúcim účinkom 23,9 kg oxidu uhličitého. Pri produkcii rovnakej výživovej hodnoty z fazule, pšenice či orechov je to však len kilo alebo menej.

Tofu či hydina

Pri iných proteínových zdrojoch ako je tofu (asi tri kilogramy), ošípané (približne štyri kilogramy) a hydina (okolo šesť kilogramov) je podľa štúdie takzvaný emisný faktor síce o niečo vyšší, ale stále oveľa nižší ako v prípade hovädzieho mäsa.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #bielkoviny #fazuľa #hovädzie mäso