Potraviny, ktoré zabránia ťažkostiam so srdcom

Problémom s upchatými cievami môže byť koniec. Oživte svoj jedálniček cenovo dostupnými potravinami.

24.01.2019 06:00
jablká, jeseň, ovocie Foto:
Z ovocia pomáhajú podporovať zdravý kardiovaskulárny systém jablká, a to vďaka obsahu pektínu.
debata (1)

Omega „kamarátske“ kyseliny

Odborníci na výživu sa zhodujú, že prvé výsledky v podobe zdravého srdcovocievneho systému je možné dosiahnuť pridaním vybraných potravín do jedálneho lístka. Avokádo síce patrí k drahšiemu druhu ovocia, netreba ho však pre dosiahnutie výsledkov konzumovať každý deň. Aj občasné pochutnávanie si na tomto ovocí v tvare hrušky prinesie pre telo vytúžené benefity. V prípade avokáda je to znižovanie hladiny cholesterolu v krvi, pokles zlého (LDL) a nárast dobrého (HDL) cholesterolu. Omega mastné kyseliny pomáhajú tiež znižovať hladinu triglyceridov (tukov) v krvi. Výskumy preukázali, že pravidelná konzumácia avokáda môže redukovať spomínané tuky o približne 20 % u tých ľudí, ktorí nevedia odolať ovociu s jemnou orieškovou chuťou.

Staré dobré jablko

Z ovocia pomáhajú podporovať zdravý kardiovaskulárny systém jablká, a to vďaka obsahu pektínu. Táto skupina polysacharidov pôsobí blahodarne na prečisťovanie ciev. Ak patríte k tým, ktorým ovocie príliš nechutí, vyskúšajte aj iné alternatívy. Málokto asi tuší, že zo zeleniny je najlepším bojovníkom proti upchatým cievam práve špargľa. Chváli sa vysokým množstvom vlákniny, vitamínov radu B, vitamínov C, K a E. Vitamíny skupiny B sú potrebné pri metabolizovaní sacharidov a tukov. „Éčko“ patrí k vitamínom mladosti a na organizmus pôsobí ako silný antioxidant. Špargľa poslúži aj ako prevencia tvorby krvných zrazenín a pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku.

Lyžica škorice denne. Priam zázrak

Pozitívnymi účinkami na srdce sa hrdí aj viacero druhov korenín. Prvé miesto medzi ochrancami krvných ciev má nepochybne škorica. Antioxidanty obsiahnuté v tomto aromatickom korení potláčajú oxidačný stres, ktorý je spôsobený voľnými radikálmi. Už konzumácia jednej lyžičky škorice denne sa podpíše pod úpravu krvného tlaku a znížení hladiny cholesterolu v krvi. Zimné mesiace sú tiež ideálnou dobou na jedenie semien rastlín či rôznych druhov orechov. V tomto prípade môžete využiť zásoby z komôr a pochutnať si najmä na dostupných vlašských orechoch. Chrumkavá pochúťka má vysoké množstvo omega-3-mastných kyselín, a to najmä kyseliny alfa-linolénovej. Kombinácia zdravých tukov a vitamínu E pomáha predchádzať infarktu myokardu, vysokému cholesterolu, ale aj mozgovej mŕtvici.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #jablko #avokádo #škorica #srdcovo-cievne ochorenia #cievne ochorenia