Balastné látky sú vláknité zložky stravy a v žalúdku sa čiastočne nerozštiepia. Keďže viažu vodu, môžu v čreve absorbovať škodlivé látky a potom ich odpraviť preč. Okrem toho zväčšujú objem v žalúdku a zabezpečujú, že sa pocit sýtosti dostaví skôr. Hlavne z týchto dôvodov nemôžu v našej strave chýbať.
Sú zdravšie, ako sme si mysleli
Navyše, o vláknine, ktorá sa najčastejšie nachádza v šaláte, jablkách, póre, hríboch a rôznych druhoch obilnín, sa vynárajú ďalšie pozitívne informácie. Podľa aktuálnej štúdie môžeme pravidelnou konzumáciou vlákniny predísť aj niektorým ochoreniam, informácie na tému vláknina sa v rámci vedeckého výskumu zhromažďovali 40 rokov a následne poctivo prehodnocovali.
Týmto chorobám môžeme zabrániť:
Výsledky jasne ukazujú, že vláknina môže znížiť riziko predčasnej smrti a chronických ochorení. Riziko mŕtvice znižuje o 22 percent, v prípade rakoviny hrubého čreva a cukrovky druhého typu možno hovoriť o 16 percentách a pekné číslo 30 percent patrí srdcovým ochoreniam.
Koľko vlákniny sa odporúča?
Podľa štúdie konzumuje väčšina ľudí 20 gramov vlákniny denne. Odporúča sa však viac, 25–29 gramov. Tu platí pravidlo: Čím viac, tým lepšie! Do jedálnička sa preto rozhodne oplatí zaradiť šošovicu, cícer, ovsenú kašu, jablká, sušené ovocie, celozrnný chlieb či banány.
Potraviny s mimoriadne vysokým obsahom vlákniny:
Pšeničné otruby 45,1 g / 100 g
Ovocný chlieb 14 g / 100 g
Ľanové semienko 35 g / 100 g
Šošovica 17 g / 100 g
Sójové bôby 22 g / 100 g
Chia semienka 34,4 g / 100 g
Sušené slivky 18,8 g / 100 g
Sušené marhule 17,3 g / 100 g
Artičoky 10,8 g / 100 g