Najzdravšie zo všetkých orechov sú mandle

Orechy obsahujú veľa kalórií, ale...! Štúdie ukazujú, že účinne chránia pred obezitou a metabolickým syndrómom. Priaznivé účinky konzumácie orechov už potvrdili rôzne typy štúdií.

29.01.2019 06:00
mandle Foto:
Mandle sú jedinou potravinou s ideálnym pomerom dobrých tukov, vlákniny, bielkovín, horčíka, vápnika a vitamínov B a E.
debata

Pomáhajú pri chudnutí

Pýtate sa, ako je možné schudnúť vďaka orechom, keď obsahujú také vysoké množstvo tuku? Pozor, všetky druhy orechov obsahujú aj cenné mastné kyseliny, rôzne vitamíny a minerálne látky, vlákninu a proteíny. Už v roku 2017 sa ukázalo, že denná konzumácia orechov nevedie k zvýšeniu hmotnosti.

Vplyv na váhu a metabolizmus

Výsledky štúdie čínskej univerzity Wuhan ukázali, že účastníci, ktorí pravidelne jedli orechy, boli menej obézni – tým pádom bolo menej pravdepodobné, že budú trpieť metabolickým syndrómom. O metabolickom syndróme hovoria lekári v prípade, keď má človek príliš veľa tuku v brušnej oblasti, nie práve optimálny krvný tlak a hladinu lipidov v krvi a nábeh na cukrovku. Ďalšie štúdie mali teraz testovať, či sa účinky pri jednotlivých druhoch orechov líšia.

Mandle: Najzdravšie orechy

Mandle sú jedinou potravinou s ideálnym pomerom dobrých tukov, vlákniny, bielkovín, horčíka, vápnika a vitamínov B a E. A vďaka týmto siedmim zložkám je zoštíhľovacou potravinou par excellence. Možno tým pádom zhodnotiť, že sú najzdravšie zo všetkých druhov orechov. 14 mandlí má pritom len 100 kalórií, čo je navyše ideálny olovrant. Vitamín B stimuluje metabolizmus, vitamín E je zas elixírom nášho spojivového tkaniva.

Vláknina

Mandle nešúpte, šupka totiž obsahuje rastlinné vlákna, ktoré je zdravé žuť – neobsahujú kalórie, zato však zasýtia. Ak skonzumujete na olovrant hrsť mandlí, tak rýchlo nevyhladnete.

Bielkoviny

Mandle sú proteínovými bombami. So svojimi 21 g/100 g obsahujú rovnaké množstvo bielkovín ako rybie filé. Najvhodnejšia je kombinácia s mliekom, pretože živočíšne a rastlinné bielkoviny nás zasýtia skutočne na dlhý čas.

Mastné kyseliny

Kyselina olejová a kyselina linolová poskytujú rovnováhu medzi zlým a dobrým cholesterolom. Dá sa preto povedať, že svojím zložením sú mandle podobné olivám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cholesterol #vláknina #mandle #tuky