Vyhnite sa vlčiemu hladu, vďaka tomuto triku

Stravovať sa zdravšie je niekedy pekná "fuška". Japonskí vedci objavili jednoduchý trik, ako odolať pokušeniam.

04.02.2019 06:00
debata
Ukázalo sa, že na to, aby sme uspokojili... Foto: SHUTTERSTOCK
otáznik, jedlo, pizza, hamburger, nezdravá strava Ukázalo sa, že na to, aby sme uspokojili počiatočnú túžbu, musíme jedlo voňať dosť dlho.

Sú ľudia, ktorí odolávajú maškrtám tým štýlom, že ich „len“ ovoňajú. Tvrdia, že im to stačí – uspokoja sa s vôňou dobroty, na ktorú majú chuť. Zrejme majú pravdu, pretože japonskí vedci teraz zistili, že skutočne môžeme využiť „zvodnú“ vôňu nezdravých vecí ako je burger, pizza či rôzne sladkosti…

Vôňa nezdravých jedál znižuje chuť do jedla

Čítate dobre: Vôňa nezdravých potravín by mala pomôcť pri tom, aby sme sa naďalej stravovali zdravo. Výskumníci zistili, že existuje spojitosť medzi vôňou životného prostredia a výberom potravín účastníkov štúdie a testovali to rovnako v oboch smeroch.

Výsledky štúdie

Nechali rozprášiť aromatické látky v jedálňach alebo v obchodoch s potravinami. Keď ešte v jedálni bolo cítiť vôňu pizze, 21 percent z 900 študentov sa rozhodlo pre nezdravé jedlá. Keď to v nej ešte po ďalšom dni voňalo po jablku, 40 percent študentov sa rozhodlo pre nezdravé potraviny. Bez vône v miestnosti sa 36 percent študentov rozhodlo pre nezdravé jedlo. V laboratórnom experimente pozorovali rozdiely medzi vôňou keksov a jahôd. Takmer polovica dobrovoľníkov, ktorí boli vystavení vôni sušienok, si vybrali zdravé ovocie.

Uspokojiť centrum odmeňovania

Faktor zohrávalo aj časové rozpätie. Ukázalo sa, že na to, aby sme uspokojili počiatočnú túžbu po nezdravom jedle, musíme ju voňať dosť dlho. Môže sa však tiež stať, že aj zdravá vôňa, napríklad jablková, vyvolá chuť. Výskumníci sa domnievajú, že príjemné vône uspokojujú centrum odmeňovania dostatočne na to, aby znížili túžbu po skutočnej konzumácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlčí hlad #nezdravé potraviny #chuť do jedla