Analýza, ktorá sa objavila v časopise British Medical Journal, pozostávala z 56 vedeckých štúdií, všetky hovoria len o jednom – v najlepšom prípade o skutočne minimálnom účinku.
Pri väčšine zdravotných parametrov sa neukazujú žiadne rozdiely medzi skupinami tých, čo konzumujú umelé sladidlá a tými, čo ich nepoužívajú," napísala Ingrid Toews z Lekárskej fakulty univerzity vo Freiburgu a jej spoluautori. Väčšina vedeckých pozorovaní k tejto téme bolo krátkych, účastníkov štúdie bolo málo alebo metodicky neboli obzvlášť kvalitné.
Celkovo bolo k téme o účinku umelých sladidiel k dispozícii 56 vedeckých prác – vrátane telesnej hmotnosti a jej vývoja a hladiny glukózy v krvi v stave nalačno, zdravia zubov, stravovacích návykov, rakoviny, kardiovaskulárnych a obličkových ochorení. Boli nájdené vo vedeckej literatúre a znova prehodnotené. 35 vedeckých prác bolo len pozorovacích, ktoré pravdepodobne nepriniesli presvedčivé výsledky. Výskumný tím nevykonal žiadne nové pozorovania. Systematické práce a metaanalýzy mali poskytnúť čo najobjektívnejší prehľad o údajoch.
U dospelých ukázal len obmedzený počet vedeckých štúdií jasný pozitívny efekt v dôsledku používania umelých sladidiel na váhu a hladinu cukru v krvi nalačno. Použitie menšieho množstva syntetických sladidiel malo za následok nižšie prírastky hmotnosti ako pri použití vyšších dávok. „U dospelých s nadváhou alebo u detí, ktoré chceli schudnúť, neboli pozorované žiadne známky akéhokoľvek účinku umelého sladidla,“ zhodnotili experti. V každom prípade, zišli by sa dlhodobejšie a lepšie vedecké pozorovania.