Prečo mávame tak často chuť na nezdravé potraviny? Dá sa to vysvetliť tým, že naše telo si pri vlčom hlade, žiaľ, niečo zakóduje. V skutočnosti nechce čokoládu, ale poukazuje na nejaký nedostatok. Nesúvisí však s cukrom ani tukom…
Chuť na hranolčeky alebo malinovku?
Chýba vám vápnik. Dajte si kus syra, brokolicu, fenikel alebo sa napite minerálnej vody.
Chuť na mäkký biely chlebík?
V takom prípade vám chýbajú bielkoviny. Alternatívou je mäso, oriešky, strukoviny a ryby.
Chuť na niečo sladké?
Možno vám chýba vitamín D (môžete ho absorbovať cez slnečné lúče alebo prijať konzumáciou tučných rýb), chróm (treba ho hľadať v brokolici, hrozne, syre a hydine), síra (v kapuste, brusniciach, v chrene), fosfor (spoľahnite sa na hydinu, pečeň, oriešky, vajíčka a mlieko) alebo tryptofán (je v pečeni, sladkých zemiakoch a v špenáte).
Chuť na čipsy?
Ak máte chuť dať si pod zub niečo slané, zrejme vám chýbajú chloridy. Prijmete ich prostredníctvom rýb alebo kozieho mlieka.
Chuť na čokoládu?
Poukazuje to na nedostatok horčíka. Čokoládu môžete, nech má však aspoň 70 percent kakaa, alternatívou je tiež špenát, oriešky, fazuľa a celozrnné produkty.
Chuť na syr?
Pravdepodobne vám chýbajú omega-3 a omega-6-mastné kyseliny. Nachádzajú sa v orieškoch, semenách, v bodliakovom a ľanovom oleji.