Sú všetky kalórie vo všetkých potravinách rovnaké?

Kalória je kalória. Ak budeme príliš veľa jesť a príliš málo športovať, budeme trpieť nadváhou a budeme chorí.

12.03.2019 06:00
Ako schudnúť aj bez diéty - skúste s našimi... Foto:
Momentálne diskutujú odborníci na výživu o glukóze.
debata

V princípe, správne, toto riešenie je však príliš jednoduché. Pretože kalórie nie sú rovnaké – a spôsob, akým ich telo spracuje, sa dramaticky líši.

To prinajmenšom ukazuje najnovší výskum, ktorý skúmal príčiny obezity, ktorá predovšetkým v USA zvyšuje náklady na zdravotnú starostlivosť. Hlavná príčina síce tkvie v metabolickom syndróme, ide o kombináciu „príliš málo pohybu a nevhodnú stravu“ – avšak je veľmi dôležité pochopiť, prečo sú niektoré potraviny obzvlášť škodlivé a niektorí ľudia priberajú viac a rýchlejšie, ako iní, tvrdia vedci.

Momentálne diskutujú odborníci na výživu zapálene o glukóze. Glukóza (dextróza, glukóza, hroznový cukor) je najdôležitejší jednoduchý cukor v metabolizme uhľohydrátov a je stredobodom energetickej bilancie tela. Glukóza, ktorá sa nachádza v škrobe, ovocí a cukre, sa považuje za hlavný zdroj energie pre mozog a svaly. No diéty s vysokým glykemickým indexom sa teraz spájajú s nadváhou.

Menej glukózy – rýchlejší úbytok na váhe?

V jednom experimente bol americký vedec David Ludwig schopný preukázať, že pacienti s nadváhou, ktorí znížili glykemický podiel svojej stravy, schudli preukázateľne rýchlejšie, ako tí, ktorí vsadili na diétu s nízkym obsahom tukov. Ludwig: „Výsledky ukazujú, že kalórie nie sú len kalórie.“

Štúdia univerzity v Colorade, publikovaná v časopise Nature Communications, sa pokúšala preukázať, že škodlivosť glukózy je úzko spojená s jej premenou na fruktózu. V snahe dokázať to, podával vedúci štúdie Richard Johnson tímu trom druhom myšiam diétu z vody a glukózy. Jedna skupina slúžila na kontrolu, pri ostatných dvoch chýbali enzýmy, ktoré podporujú proces premeny glukózy na fruktózu. Výsledok: U normálnych myší sa vyvinula stukovatená pečeň. Zvyšné dve skupiny nevykazovali žiadne telesné reakcie, ani nepriberali na váhe. Johnson: „Zdá sa, že premena jednoduchých cukrov v tele má metabolický účinok. Či je to podobné u ľudí, musíme ešte preskúmať.“

Čo majú baktérie spoločné s metabolizmom a chudnutím

Dve ďalšie štúdie Národného poľnohospodárskeho výskumu vo Francúzsku skúmali, prečo má naše telo napriek rovnakej strave celkom odlišný metabolizmus. V rámci jednej štúdie boli analyzované črevné baktérie u takmer 300 účastníkov. Všetci dobrovoľníci, ktorí mali obzvlášť rozmanitú mikroflóru, vykazovali menej známok obezity alebo inzulínovej rezistencie.

V ďalšej štúdii 49 obéznych účastníkov vsadilo na stravu s vysokým obsahom vlákniny. Tí, ktorí mali v čreve menej baktérií, zaznamenali počas niekoľkých týždňov zvýšenenie bakteriálnej diverzity, výsledkom bol zlepšený metabolizmus. U tých, ktorí už rozmanitú mikroflóru mali, sa nepreukázalo ani zlepšenie ani zhoršenie.

Vedec Dusko Ehrlich: „Toto dokazuje, že výživové zmeny sú naozaj úspešné len vtedy, ak má telo nedostatok, ktorý je naplnený, takže musí byť kontrolovaný u každého človeka individuálne, ktorá diéta má preňho zmysel. "Jedno platí pre všetkých“ – to, žiaľ, neplatí ani pri chudnutí."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #nadváha #metabolizmus #mikroflóra #glukóza