Čo s plesňou na potravinách? Odrezať či zahodiť?

Môžeme plesnivé potraviny ešte jesť, za predpokladu, že plesnivé časti jednoducho odrežeme, alebo by radšej mali rovno skončiť v koši?

19.03.2019 06:00
chladnička, skladovanie potravín Foto:
Rozhodujúcou hodnotou, či potravinu vyhodiť alebo zachrániť, je jej konzistencia.
debata

Situácia, ktorú všetci dobre poznáme. V chladničke občas nájdeme nemilé prekvapenie – smotana, syr či biely jogurt, potraviny, na ktoré sme pozabudli a teraz sú potiahnuté „zelenou kožušinkou“. Čo s tým?

Vyhodiť či odrezať?

Zoškriabať z potravín viditeľnú pleseň v žiadnom prípade nestačí, pretože pre nás okom neviditeľné huby, takzvané hýfy, už mohli prejsť do potraviny hlbšie. Vo väčšine produktov, žiaľ, nestačí ani odstránenie oveľa väčšieho kúska. Rovnako ako viditeľná, aj neviditeľná časť môže byť zdraviu škodlivá. K akútnej otrave to síce zvyčajne nevedie, obávať sa treba najmä dlhodobého poškodenia. Pri častej konzumácii plesnivých potravín sa totiž zvyšuje riziko poškodenia pečene a onkologických ochorení.

Ktoré potraviny sa dajú zachrániť?

Rozhodujúcou hodnotou, či potravinu vyhodiť alebo zachrániť, je jej konzistencia. Čím je tekutejšia alebo sypkejšia, tým ľahšie sa môžu šíriť jedovaté vlákna. Chlieb, džúsy, mliečne produkty, kompóty, mäso, klobása, ovocie a zelenina, ale aj oriešky, by sa mali po napadnutí plesňou mali radšej zlikvidovať.

Niekoľko výnimiek

Tvrdý syr alebo mrkva majú napríklad veľmi tvrdú konzistenciu. V takýchto prípadoch možno malé napadnutie plesňou odrezať a zvyšok ešte zjesť. Toto však určite neplatí v prípade mäkkých syrov či nátierok.

Tieto potraviny nemôžu splesnivieť

Čo plesne vôbec neobľubujú, je cukor. Preto sa nevytvárajú na mede či na lekvároch. Avšak sladká nátierka sa pokaziť môže, ak sa do džemu dostane kondenzovaná voda z vrchnáka – potom sa obsah cukru mení, čím sa zvyšuje riziko vzniku plesne. V takomto prípade sa lekváru treba nekompromisne zbaviť.

Pomáha pri plesniach ohrievanie alebo zmrazovanie?

Varenie či zmrazovanie pokazenému jedlu nepomôže. Plesne tolerujú veľmi vysoké, ale aj veľmi nízke teploty. Milujú dokonca teplo aj vlhko. Preto je najlepšie skladovať potraviny na chladnom a suchom mieste a ak sú čerstvé, čo najrýchlejšie ich skonzumovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #syry #chladnička #cukor #pleseň #konzistencia