Reďkovka - dáte si "flamboyant" či "cencúľ"? Pozrite si video

Reďkovku možno siať už v marci. Je považovaná za prvú jarnú zeleninu, ktorá dozrieva po zime a ako chrumkavé občerstvenie nám pomáha začať leto v dobrej forme.

21.03.2019 06:00
debata

VIDEO: Obdobie domáceho pestovania sa začína: Vypestujte si sezónnu vitamínovú bombu. Pozrite si video ako si doma vypestovať reďkovku či paradajky.

Video

Viac ako len červené a guľaté

Reďkovky nemusia byť len červené a okrúhle. Niektoré sorty sú od „štandardu“ na míle vzdialené, môžu byť biele až fialové, ploché alebo podlhovasté, oválne. Druhy ako „flamboyant“ a „cencúľ“ viac pripomínajú reďkovky s podlhovastým až špicatým tvarom. Reďkovky nielenže dobre vyzerajú, vďaka vysokému obsahu vitamínu C, kyseliny listovej a draslíka sú hotovými vitamínovými bombami. Ich ostrá chuť je spôsobená horčičným olejom, ktorý vzniká pri rezaní a hryzení. Slúži vlastne na odstrašenie nepriateľov, pre nás je však neškodný, práve naopak. Horčičný olej posilňuje imunitný systém a v ústach a zažívacom trakte má antibakteriálny účinok.

Skladovanie a príprava

Vo vlhkej handre v chladničke vydrží reďkovka čerstvá aj 2–3 dni. Listy odrežte, pretože odoberajú vodu z hľuzy a urýchľujú proces vädnutia. Listy nevyhadzujte, môžete ich pripraviť ako špenát, spracovať na pesto alebo do krémovej polievky. Reďkovka najlepšie chutí na čerstvom chlebe s maslom a soľou, vedľajším účinkom soli je zmiernenie ostrosti. Malé červené guľaté buľvy sú nielen zdrojom sily, ale ideálne tiež oživia rôzne šalátové výtvory.

Jednoduchý zber

Chrumkavá jarná hľuza sa hodí najmä pre záhradkárov-začiatočníkov. Siatie, rovnako ako zber, sú bezproblémové. Deti majú z reďkoviek obzvlášť veľkú radosť, pretože rastú veľmi rýchlo. Výsledky vidno už po troch až štyroch týždňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vitamín C #kyselina listová #reďkovka