Medicinálne huby: HUBA na 4 písmená je ČAGA

Liečivá drevokazná huba na štyri písmená - čaga - vyzerá ako kus spáleného dreva s vnútornou zlatohrdzavou štruktúrou. Čaga brezu, na ktorej rastie, usmrtí, ale predtým z nej získa veľké množstvo antioxidantov.

24.03.2019 06:00
huba, čaga Foto:
Na Sibíri je čaga považovaná za hubu nesmrteľnosti.
debata

Kde možno nájsť medicinálnu hubu čaga?

Čaga vyrastá z kmeňa briez, najviac v oblasti Sibíri. Aj preto má významné postavenie práve v ruskom prírodnom liečiteľstve. Na Sibíri je považovaná za hubu nesmrteľnosti. Najväčším zdrojom čagy je Rusko, používal ju už ruský liečiteľ Rasputin. Živí sa šťavami stromov, predovšetkým z brezy, brestu, jarabiny, ale najsilnejší liečivý účinok má huba rastúca práve na brezách. Táto huba rastie zriedkavo aj na Slovensku na živých kmeňoch listnatých stromov, nazýva sa „ryšavec šikmý“. Dokonalé plodnice má od augusta alebo septembra na odumierajúcich alebo mŕtvych kmeňoch listnáčov.

V čom je čaga jedinečná?

Obsahuje množstvo významného enzýmu superoxiddismutázy (SOD). Táto enzymatická látka sa síce prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, s vekom sa však jej produkcia výrazne znižuje. Preto je dobré dopĺňať ju, optimálne v prírodnej forme. Tým, že sa breza cudzopasnej hube bráni, aktivizuje svoje obranné mechanizmy. Huba do seba z brezovej vody načerpá SOD a ďalšie antioxidanty, vo finále strom zahubí, v nej samej však ostane vysoká koncentrácia liečivých látok.

Čo je to vlastne superoxiddismutáza?

Enzým superoxiddismutáza (SOD) bol objavený v roku 1969 a v súčasnej dobe patrí ku enzýmom, ktorým sa venuje mimoriadna pozornosť. Táto látka je totiž schopná premeniť jeden z najškodlivejších voľných radikálov, superoxidový radikál, na molekulárny kyslík a menej škodlivý peroxid vodíka.

Čo ešte huba obsahuje?

Obsahuje cenné polysacharidy z rady známych glukánov, ktoré podporujú našu imunitu (glukány obsahujú mnohé medicinálne huby, napríklad aj naša hliva ustricová), z minerálov kremík, železo, vápnik, horčík, meď, mangán, draslík a podobne. Medzi obsiahnutými vitamínmi v nej možno nájsť mnohé vitamíny radu B a „déčko“.

Aké sú účinky tejto medicinálnej huby?

Čaga má významné protinádorové účinky a je najvýznamnejšia predovšetkým ako prevencia vzniku rakoviny. Ďalej znižuje nežiaduce účinky chemoterapie a môže byť preto vhodným doplnkom k štandardnej onkologickej liečbe. Výrazne posilňuje imunitný systém, zvyšuje chuť do jedla, potláča negatívne účinky chemických liekov, aditív či pesticídov na organizmus. Jej užívanie je vďaka obsahu enzýmov vhodné aj pri problémoch s pankreasom, zápaloch žalúdka, vredoch, pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antioxidanty #medicinálne huby #čaga