Nielen chutný, aj zdravý: Tri pozitívne účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak predstavuje nielen korenie príjemnej chuti a sviežosť do jarných pokrmov, ale má aj veľa zdravotných benefitov. Toto sú tri z nich.

26.03.2019 06:00
Medvedí cesnak Foto:
V medveďom cesnaku sa skrývajú účinné látky, ktoré majú antibakteriálny účinok.
debata (1)

Ak sa vyberiete hľadať medvedí cesnak, dajte si pozor, aby ste ho nezamenili s podobne vyzerajúcou, jedovatou konvalinkou. Medvedí cesnak sa však za normálnych okolností zvyčajne dá od jedovatej rastliny rozlíšiť. A jeho konzumácia má niekoľko zdravotných výhod.

Antibakteriálne účinky

V medveďom cesnaku sa skrývajú účinné látky, ktoré majú antibakteriálny účinok. Jedlá s touto jarnou bylinkou posilňujú obranyschopnosť organizmu a môžu zabrániť nádche. Už v stredoveku sa vedelo, že medvedí cesnak posilňuje imunitu, začo vďačí predovšetkým vysokému obsahu vitamínu C. Prejavy ochorenia ako sú kašeľ či horúčka, pomôže rastlina výrazne skrátiť.

Medvedí cesnak na brucho

Či už v rizote, v nátierke alebo nasekaný v šaláte: Medvedí cesnak ochutí každé jedno jedlo, chutí všetkým, čo majú radi cesnak a tým, ktorým po jedle neprekáža mierne korenistý zápach z úst. Na podporu trávenia je medvedí cesnak obzvlášť vítanou potravinou. Pôsobí totiž proti nadúvaniu, odstraňuje nepríjemný pocit plnosti po jedle a stimuluje tvorbu kyseliny žlčovej.

Pri zvýšenej hladine cholesterolu

Konzumáciou medvedieho cesnaku môžeme znížiť aj vysokú hladinu lipidov v krvi. Vo všeobecnosti platí, že cesnak a cibuľa sú dobré pre elastické krvné cievy, čím podporujú zdravý kardiovaskulárny systém.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vitamín C #cholesterol #medvedí cesnak