Čo jedia odborníci na výživu, keď ich prepadne vlčí hlad

Rýchlo hodiť niečo do úst, keď sme v strese alebo nás prepadne vlčí hlad - to poznáme všetci.

08.04.2019 06:00
vlašské orechy, kešu, lieskovce Foto:
Orechy obsahujú veľa tuku, ale zároveň sú plné zdravých tukov, dôležitých živín, bielkovín, ako aj horčíka, ktorý pomáha pri podráždenosti.
debata

Niekto má doma pre takéto kritické chvíľky čipsy, čokoládu alebo zmrzlinu, ale dá sa to zvládnuť aj inak. Ak vlčí hlad „klope na dvere“ často, treba porozmýšľať, čo zmeniť. Výživoví odborníci poznajú svoje telo príliš dobre, a vedia, ako tieto túžby „pribrzdiť“.

Chrumkavé oriešky (aj v čokoláde)

Orechy obsahujú veľa tuku, ale zároveň sú plné zdravých tukov, dôležitých živín, bielkovín, ako aj horčíka, ktorý pomáha pri podráždenosti. Bez ohľadu na to, či sú v čokoláde, solené alebo nesolené.

Domáce pukance

Pukance obsahujú veľké množstvo nestráviteľnej vlákniny, ktorá zasýti na dlhý čas – pár hrstí popcornu a hlad sa tak skoro nevráti… Okrem toho táto maškrta obsahuje veľa antioxidantov.

Ovsená kaša

Práve keď ste v strese, oplatí sa siahnuť po ovsenej kaši. Nielen zasýti, ale vyvolá pocit šťastia, pretože je dobrým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré stimulujú produkciu sérotonínu v tele.

Mrkva alebo paprika

Keď nás prepadne vlčí hlad, radi by sme ho zajedli niečím chrumkavým, v takomto prípade pomôže čerstvá mrkva alebo paprika. Pomôžu aj pri túžbe po sladkom, pretože oba druhy zeleniny sú do určitej miery sladké. A to nerátame všetky tie vitamíny, ktoré v sebe poctivo skrývajú.

Tmavá čokoláda

Čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tým rýchlejšie klesajú naše výčitky svedomia. Kakao je predsa zdravé, to, z čoho sa priberá, je cukor a tuk – tento podiel klesá, čím tmavšia je čokoláda. Ak má až 70 percent kakaa, maškrtíme spolu s čokoládou aj vitamín D, ktorý navyše vyvoláva šťastie, a tiež flavanoly, ktoré chránia pred srdcovým infarktom a pôsobia aj proti starnutiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #stres #vláknina #vitamín D #vlčí hlad #kakao