Pór: Domáci prostriedok pri cystitíde a prechladnutí, podporí aj chudnutie

Mierne ostrý, s typickou arómou - pór obsahuje veľa živín, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia pred prechladnutím a zápalom močového mechúra.

10.04.2019 06:00
pór, zelenina Foto:
Pórom dokážeme oveľa viac než len okoreniť polievku, pretože je mimoriadne univerzálny.
debata

Pór obohacuje jedálniček ľudí už tisícročia. V starovekom Egypte dodával silu robotníkom pri stavbe pyramíd a v starovekom Ríme sa na jeho „zázračné účinky“ spoliehal cisár Nero, aby si zachoval svoj hlas, o ktorom bol presvedčený, že je brilantný.

Pór, cibuľa a cesnak – príbuzní

Botanicky patrí pór do spoločnej rodiny s cesnakom a cibuľou. V porovnaní s nimi však má oveľa jemnejšiu chuť a pre svoju zelenú farbu obsahuje aj inú paletu živín.

Pri cystitíde, prechladnutí a možno aj rakovine

Za jeho arómu sú zodpovedné fytochemikálie, konkrétne éterické oleje a zlúčeniny síry, teda sulfidy ako je alicín. Tieto látky, ktoré dodávajú póru jemnú korenistosť a typický cibuľový zápach, sú vysoko účinné a ako ukázali viaceré štúdie, dokážu do určitej miery chrániť aj pred rakovinou.

Alicín okrem toho môže:

Tlmiť rast baktérií, pôsobí preto ako prírodné antibiotikum
Stimuluje činnosť obličiek a trávenie
Podporuje funkciu slizníc
Zlepšiť vlastnosti prietoku krvi
Znížiť hladinu cholesterolu v krvi

Pór pôsobí ako domáci prostriedok pri zápale močového mechúra a prechladnutí, podporuje aj chudnutie, napríklad v rámci jarnej kúry. Na sto gramov obsahuje len 61 kalórii a pýši sa množstvom zdravých látok – spomeňme vitamín C, betakarotén, kyselinu listovú, draslík, vápnik, horčík, mangán a balastné látky.

Ako rozpoznať čerstvosť póru

Najzodpovednejším signálom sú jeho zelené listy, koreňové chĺpky sú biele, ešte nie hnedé ani vysušené. Preferujte zeleninu, ktorá sa podľa možností dlho neprevážala, najlepšie regionálna a v bio kvalite. Pór najprv správne očistite. Stačí odrezať spodný konček a odstrániť korene. Potom odrežte vrchné špičky zelených listov. Pozor na ne, najviac životne dôležitých látok sa nachádza práve v nich.

Nepatrí len do polievky

Po umytí nechajte pór dobre vysušiť a ďalej spracujte – surový nakrájajte na krúžky a ozdobte nimi šalát, môžete ich však aj dusiť, piecť či variť. Najčastejšie sa síce pór používa ako typická „polievková zelenina“ spolu s mrkvou a zelerom, avšak dokážeme ním oveľa viac než len okoreniť polievku, pretože je mimoriadne univerzálny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #prechladnutie #cholesterol #cystitída #pór #alicín