Patria na tanier: Zdravá jarná cibuľka, ešte zdravší pór

Jarná cibuľka a pór majú toho spoločného viac. Napríklad to, že rastú ako bielo-zelené tyčinky.

01.05.2019 06:00
pór Foto:
Pór si poradí aj s kŕčovými žilami. Účinné látky, ktoré obsahuje totiž pôsobia proti nadmernému zahusťovaniu krvi.
debata

Jedna zdravšia ako druhá

Čo sa týka jarnej cibuľky, je zdravá vďaka svojím éterickým, sírnym olejom a fytochemikáliám. Tie už v ústach pôsobia protizápalovo a baktericídne, zmierňujú tiež prejavy prechladnutia. Jarná cibuľka pomáha aj pri anémii, kašli a chrapote, zmierňuje bolesť a opuch po uštipnutí hmyzom a je účinná aj pri liečbe popálenín. Pórik má zas diuretický a laxatívny účinok, pomáha pri zažívacích problémoch a bolestiach kĺbov, chráni srdce a cievy.

Jarná cibuľka zdravá ako veľká

Jemná jarná cibuľka chutí často aj ľuďom, ktorí nemajú radi cibuľu. Najlepšia býva k dispozícii na jar priamo z trhu – je chrumkavá, mierna a veľmi jemná. Má nízky obsah kalórií a obsahuje rovnaké zdravé zložky ako veľká cibuľa, najmä vitamín B, C, E, draslík, vápnik, železo a betakarotén. Predovšetkým v bielej časti je veľa polyfenolov, ktoré zlepšujú vlastnosti krvi.

Pór: Jeme aj zelenú časť

Mnohí ľudia používajú len bielu časť póru, zelenú vyhadzujú do koša. Chyba! Väčšina živín sa totiž skrýva práve v zelenej časti, je tu napríklad až 300-krát toľko betakaroténu ako v bielej časti. Betakarotén je dobrý pre oči a chráni pred srdcovými ochoreniami. Okrem toho obsahuje pór veľa vitamínu K, ktorý reguluje zrážanlivosť krvi a vzácnu vlákninu inulín, ktorá podporuje črevné baktérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #anémia #betakarotén #pór #inulín #jarná cibuľa