Ani pretrvávajúca domnienka, že živiny zo šalátu sa nedajú dobre zužitkovať, sa nepotvrdila. Práve naopak. Štúdia ukázala, že šalát je vhodný na zvýšenie živín v krvi.
Ideálna potravina pre ľudí
Napokon, šalát nie je vhodná potravina pre králiky. Ich strava by mala pozostávať z divokých rastlín, trávy a kôry, nie však zo šalátov. Už je vedecky dokázané, že šalát predstavuje ideálnu potravinu pre ľudí.
Čo ukázala štúdia?
V štúdii kalifornskej univerzity a Louisiana State University boli vyhodnotené údaje 17 500 mužov a žien medzi 18 a 45 rokov a tiež starších ako 55 rokov. Údaje pochádzajú z národného prieskumu zdravia a výživy (National Health and Nutrition Examination Survey). Do úvahy sa, pravdaže, brali aj hladiny živín v krvi, telesný pohyb, užívanie liekov, prípadné fajčenie, atď. Zistilo sa, že čím viac šalátu a surovej zeleniny účastníci štúdie jedli, tým viac vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu E, lykopénu a betakaroténu mali v krvi.
Zásobuje vitamínom C
Štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of American Dietetic Association, je prvá, ktorá skúmala vzťah medzi konzumáciou šalátu a úrovňou živín v krvi. V tejto štúdii sa objavilo, že každá skonzumovaná porcia šalátu zvyšuje pravdepodobnosť splnenia odporúčanej dennej potreby vitamínu C o 165 percent u žien a u mužov o 119 percent.
Cenné železo
Vitamín C je asi najznámejší vitamín zo všetkých a je notoricky známe, že zvyšuje odolnosť organizmu, čím chráni pred rôznymi chorobami. Menej známe už je, že vitamín C má v tele oveľa viac ďalších schopností a funkcií. Napríklad je nevyhnutný aj pri absorbácii železa. Bez vitamínu C rýchlo vznikne nedostatok železa, aj keby sme ho prijímali vo veľkých množstvách. Nedostatok železa zas vedie k anémii, imunitný systém je oslabený, znižuje sa výkon organizmu.
Proti voľným radikálom
Potrebujete doplniť vitamín E? Šalát je úžasným zdrojom. Spolu s vitamínom C fungujú ako antioxidanty a chránia náš organizmus pred útokmi voľných radikálov, a tým pred starnutím a rôznymi chorobami.
Plný kyseliny listovej
Šalát je okrem iného tiež výborným zdrojom kyseliny listovej. Tá patrí do skupiny vitamínov B, podieľa sa na tvorbe krvi a spolu s inými vitamínmi môže zabrániť artérioskleróze. Obzvlášť dôležitá je kyselina listová pre tehotné ženy, nedostatok kyseliny listovej je škodlivý pre rozvoj dieťaťa. Šaláty z listovej zeleniny a čerstvých byliniek dodávajú také množstvo kyseliny listovej, ako žiadna iná potravina.