Málo kalórií, kopec vitamínov. Maliny sú zdravé!

Máte radi maliny? Toto sladké ovocie jednoducho patrí k letu. Vedeli ste, koľko majú vitamínov a že sú nízkokalorické?

08.06.2019 06:00
maliny Foto:
Maliny majú len 34 kilokalórií na 100 gramov, čo je skutočne málo.
debata

Veľa dôležitých živín

Maliny obsahujú veľa rôznych stopových prvkov a vitamínov, predovšetkým vitamín C – vďaka čomu môžu rýchlo posilniť imunitný systém. Okrem toho aj viaceré vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravý metabolizmus. Nachádza sa tu najmä kyselina listová – podporuje delenie buniek a tvorbu krvi.

Dobré pre kosti a zuby

Minerály ako je fosfor a vápnik podporujú aj zuby a kosti, horčík zas svaly. Netreba zabúdať na železo, pomáha transportovať kyslík do tela. Flavonoidy majú antioxidačný účinok, čo znamená, že čistia krv a môžu tiež pomôcť predchádzať rakovine.

Málo kalórií, napriek tomu zasýtia

Maliny majú len 34 kilokalórií na 100 gramov, čo je skutočne málo – iné druhy ovocia, napríklad banány, jablká, marhule alebo hoci aj iné bobuľové ovocie (čučoriedky), majú kalórií podstatne viac. Zároveň majú aj vyšší obsah vlákniny ako iné druhy ovocia, a tým pádom sú skutočne ideálnou desiatou. Balastné látky nielen zasýtia, ale starajú sa aj o zdravé trávenie.

Malinové listy

Aj malinové listy sú plné užitočných účinných látok. Môžu z nich profitovať predovšetkým ženy, pretože účinok je podobný ženskému hormónu estrogénu. Čaj z týchto lístkov môže pomôcť pri výkyvoch nálad a s bolesťami počas menštruácie. Výsledky štúdie vedcov zo Sydney ukázali, že pitie tohto čaju počas tehotenstva podstatne skrátilo trvanie pôrodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vitamín C #maliny #vláknina #estrogén #železo