Štyri výživové mýty, ktorým už nemusíte veriť

Keďže na internete sa to hemží informáciami o výžive, občas je ťažké zistiť, ktoré informácie sú pravdivé. Každopádne, toto sú štyri najväčšie výživové mýty, ktorým už nemusíte veriť...

17.06.2019 06:00
brokolica, vajíčko, šalát Foto:
Vajcia? Z tých si ťažkú hlavu nerobte!
debata (2)

Schudnúť? Pôjde to len bez sacharidov

Sacharidy v súčasnosti predstavujú „najväčšieho nepriateľa ľudstva“. Pritom je to hlúposť. Naše telo ich potrebuje, aby sme sa lepšie sústredili, mali dostatok energie a tiež na zotavenie. Skrátka a dobre, sacharidy potrebujeme. Diéta, ktorá ich nepovoľuje, nemá z dlhodobého hľadiska význam a nefunguje, po čase by nám začali chýbať dôležité živiny. Radšej sa vyhýbajte bielej múke a vsaďte napríklad na raž. Svoju rolu hrá, samozrejme, aj veľkosť porcie.

Nejedzte vaječné žĺtka, iba bielka

Tento mýtus pochádza z presvedčenia, že vaječný žĺtok obsahuje „zlý“ cholesterol. A hoci obsahuje cholesterol, má len minimálny vplyv na jeho hladinu. Bielkoviny a vaječný žĺtok zásobia telo proteínom a zdravými tukmi, antioxidantami, minerálmi a vitamínmi. Z vajec si naozaj netreba robiť ťažkú hlavu.

Prírodný znamená zároveň zdravý

Označenie „prírodný“ sa stal marketingovým, zavádzajúcim termínom. Ešte to totiž neznamená, že nejaký produkt je zároveň zdravý. Aj soľ je prírodná a vo veľkých množstvách škodí. Vždy si poriadne preštudujte, čo daná potravina obsahuje a v prípade pochybností siahnite po čerstvom ovocí a zelenine. Tie sú celkom určite vždy prírodné a aj zdravé varianty.

Šaláty sú najzdravšou voľbou v reštaurácii

Šalát pôsobí na prvý pohľad snáď ako najzdravší variant, avšak aj ten môže byť nezdravý – práve v reštaurácii, ak je ochutený krémovým dressingom, krutónmi či mastnými prúžkami slaniny. Voľte radšej šalát s kopou zeleniny, bielkovinami a vinaigrette omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #cholesterol #vajcia #bielkoviny #šalát