Jednoduché tipy a triky proti nadúvaniu

Každý už niekedy bojoval s nafúknutým bruchom, príčiny môžu byť rôzne, jedno však majú spoločné, chceme vedieť, čo s tým.

19.06.2019 06:00
brucho - žalúdok - bolesť - kŕč - slepé črevo Foto:
Keď máte nafúknuté brucho, pohyb je posledné, na čo pomyslíte. Napriek tomu sa oň pokúste.
debata

Pite viac vody

Náš organizmus môže fungovať len vtedy, keď mu dodáme dostatočné množstvo tekutín (dva litre denne). Najlepším riešením je voda z vodovodu – sladené sýtené nápoje sú kontraproduktívne. S dostatočným množstvom vody v tele pracuje lepšie aj trávenie. Napokon, často si zamieňame hlad so smädom, doprajte si teda najskôr veľký pohár vody a pár minút vyčkajte, či sa pocit hladu vytratí. Tiež v prípade dehydratácie telo ukladá vodu, čo môže viesť k nadúvaniu.

Viac spite

Vedecké štúdie ukázali, že ľudia, ktorí spia denne aspoň osem hodín, sú menej náchylní na nadváhu či problémy s trávením. Naše telo potrebuje fázy pokoja na to, aby fungovalo „ideálne“.

Jedzte pomaly

Často máme málo času na obed, jeme pred televízorom alebo do seba hádžeme jedlo v práci za počítačom. Jesť treba pomaly a potravu poctivo požuť, má to veľký význam, tráveniu ušetríme prácu.

Hýbte sa

Keď máte nafúknuté brucho, pohyb je logicky to posledné, na čo pomyslíte. Napriek tomu sa oň pokúste. Vďaka pohybu sa totiž aktivuje črevná aktivita a plyny opustia telo…

Jedzte a pite:

Čaj namiesto kávy
Naše telo môže zareagovať na kávu nafúknutým bruchom. Ak sa jej nechcete vzdať, vynechajte aspoň mlieko s cukrom alebo prejdite na zelený čaj. Mimochodom, na nafúknuté brucho pekne účinkuje fenikel, mäta pieporná či zázvor.

Uhorku namiesto cibule
Nielen fazuľa a ostatné strukoviny, ale aj taká cibuľa môže nadúvať. V prípade, že vám spôsobuje problémy, pridajte nabudúce do šalátu namiesto nej uhorku.

Špargľu namiesto brokolice
Surová zelenina nie je vždy naším najlepším priateľom. Ak máte citlivý žalúdok, radšej konzumujte zeleninu na pare alebo varenú a vyhýbajte sa druhom, ktoré nadúvajú. Patrí sem napríklad brokolica či karfiol. Odporúčame artičoky alebo špargľu, podporujú totiž črevnú aktivitu.

Banány a kivi namiesto sušeného ovocia
V prípade sušeného ovocia sú vláknina a cukor oveľa koncentrovanejšie. Buď vypite extra veľký pohár vody, keď siahnete po sušenom ovocí, alebo radšej voľte ovocie čerstvé. Banány a kivi obsahujú draslík, ktorý v tele viaže soľ.

Koreniny namiesto soli
Nadúvanie spôsobuje aj vysoký príjem soli, pretože soľ zadržiava v tele vodu. Ochuťte radšej svoje jedlá koreninami a vyhnite sa soli, rozmarín alebo kurkuma dokonca pomáhajú pri nafúknutom bruchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #trávenie #hlad #rozmarín #draslík #nafúknuté brucho