S nadhmotnosťou a obezitou navyše súvisí nárast aj ďalších chronických ochorení. Napriek tejto nepriaznivej situácii sa starostlivosť o obéznych v jednotlivých krajinách Európy líši. V súčasnosti menej ako jedno percento obéznych pacientov dostáva zdravotnú starostlivosť zameranú na obezitu.
„Aj na Slovensku len hľadáme cestu – systém ako vytvoriť starostlivosť o obéznych jedincov. Symbolicky túto cestu označujeme ako „Route 66“ a jej neoddeliteľnou súčasťou je aj dlho očakávaná novozaložená spoločnosť Slovenská obezitologická asociácia združujúca všetkých odborníkov venujúcich sa problematike nadhmotnosti a obezity a všetkých s nimi spojených chronických ochorení," hovorí prezidentka Slovenskej Obezitologickej Asociácie a prezidentka obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, doktorka Ľubomíra Fábryová. "V blízkej budúcnosti plánujeme založiť aj spoločnosť združujúcu pacientov s nadhmotnosťou a obezitou,“ dodala.
Obezita je v drvivej väčšine prípadov nerozlučne spojená so životným štýlom, ktorý charakterizuje najmä nadbytok kalórií, málo pohybu a nezvládanie stresu. Dlhodobé riešenie nadváhy a obezity respektíve zníženie rizika s obezitou spojených chronických ochorení sa spája s nevyhnutnosťou komplexnej zmeny životného štýlu. To si vyžaduje odborné lekárske vedenie a čas nevyhnutný na vzdelávanie, ako aj dlhodobé sledovanie efektivity intervencie. V mnohých európskych krajinách vznikajú centrá pre manažment obezity.
„Cieľom komplexného riešenia obezity na individuálnej úrovni nie je len schudnúť, ale predovšetkým vydržať," konštatovala docentka Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.
Obézni pacienti sú často predmetom stigmatizácie, ktorá môže vyústiť až do diskriminácie. Tá má negatívny vplyv na kvalitu života človeka s nadváhou a obezitou a môže viesť k „bludnému“ kruhu nezdravého stravovania a životného štýlu. Z niektorých výskumov vyplývajú šokujúce výsledky o rozšírenosti tohto fenoménu. Diskriminácii čelí takmer 20 % pacientov s obezitou I. stupňa a viac ako 40 % pacientov s obezitou 2. stupňa. Ukazuje sa, že diskriminácia na základe vyššej telesnej hmotnosti je druhou najčastejšou zaužívanou formou diskriminácie u žien a treťou u mužov.
Zásady správneho stravovacieho režimu
- Dodržujte pravidelný režim v pracovnom týždni aj počas víkendov.
- Jedzte 3– až 5-krát denne, nevynechávajte hlavné jedlá.
- Raňajkujte každý deň.
- Večeru si dajte približne tri hodiny pred spánkom.
- 60 % energie by ste mali prijať v prvej polovici dňa, večer sa neprejedajte.
Raňajky
Čo by mali obsahovať:
- celozrnné obiloviny (pečivo, müsli, obilné kaše)
- bielkoviny (mliečne výrobky – jogurt, syr, tvaroh, vajce, hydinová šunka)
- kvalitné tuky (kvalitné margaríny, občas maslo, orechy)
- ovocie alebo zeleninu
- tekutiny (nesladený čaj, vodu)
Príklady vhodných a nevhodných raňajok:
Nie je podstatné, či zvolíte sladké alebo slané raňajky, oba varianty môžu byť nutrične vyvážené.
Vhodné:
- celozrnná žemľa so šunkou a zeleninou (1 150 kJ, B 12 g, T 10 g, S 32 g, vláknina 4,5 g)
- biely jogurt s ovocím a domácimi müsli (1 190 kJ, B 14 g, T 9 g, S 34 g – z toho cukry 18,7 g, vláknina 5,1 g)
Nevhodné:
- biela žemľa s maslom a so salámou (1 700 kJ, B 12 g, T 27 g, S 26 g, vláknina 2,1 g)
- ovocný jogurt so sladenými cereáliami (1 259 kJ, B 10 g, T 7 g, S 49 g – z toho cukry 34,6 g, vláknina 2,1 g)
Obed
Čo by mal obsahovať:
- bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny, syry, vajcia, tofu atď.)
- prílohu (zemiaky, ryžu, cestoviny, kuskus, pohánku, quinou a iné)
- kvalitné tuky (rastlinný olej – repkový, olivový)
- zeleninu (zeleninové prílohy, šaláty)
- tekutiny (nesladený nápoj, polievku)
Dodržiavajte pravidlo zdravého taniera:
zelenina 1/2 taniera
príloha 1/4 taniera
mäso alebo iné bielkoviny 1/4 taniera
Príklad vhodného a nevhodného obeda:
Vhodný: cestoviny s tuniakom a so zeleninovou zmesou (1 960 kJ, B 30 g, T 14 g, S 57 g)
Nevhodný: špagety carbonara (3 300 kJ, B 33 g, T 32 g, S 89 g)
Pozor na vysmážané pokrmy, jedným nevhodne zvoleným obedom si môžete vyčerpať svoj celodenný energetický príjem.
Vyprážaný syr, hranolčeky, tatárska omáčka, kola = 6 000 kJ
Olovrant
Čo by mal obsahovať:
- ovocie alebo zeleninu
- celozrnné obilniny (celozrnné pečivo, müsli, knäckebrot a iné)
- bielkoviny (mliečne výrobky, vajce, chudú šunku)
- tekutiny (vodu, nesladený čaj
Príklad vhodného olovrantu:
Vhodný: biely jogurt s ovocím (620 kJ, B 8 g, T 4 g, S 20 g) knäckebrot so šunkou a syrom, paradajka (580 kJ, B 10 g, T 3 g, S 19 g)
Nevhodné: pečivo z lístkového cesta (1 660 kJ, B 4 g, T 15 g, S 60 g) chlebíček so salámou (1 540 kJ, B 12 g, T 22 g, S 31 g)
Večera
Čo by mala obsahovať:
- bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny, vajce, mliečne výrobky a iné)
- zeleninu
- menšiu prílohu (celozrnné pečivo, cestoviny, ryžu, kuskus, zemianky, pohánku…)
- tekutiny
Príklad vhodnej a nevhodnej večere:
Vhodná: hovädzí steak s varenými zemiakmi a fazuľkami (1 600 kJ, B 30 g, T 15 g, S 29 g)
Nevhodná: hovädzí steak s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (3 370 kJ, B 33 g, T 39 g, S 73 g)
Dajte si pozor na tučné údeniny a alkohol. Nevhodne zvolenou večerou si môžete vyčerpať svoj celodenný energetický príjem.
Klobása, chlieb, horčica a pivo = 6 000 kJ