Obezita patrí do rúk lekára

, 20.06.2019 06:00
obezita, jedlo, fastfood, zelenina,
Ilustračné foto. Autor:

Obezita je závažné chronické epidemické ochorenie, ktoré celosvetovo postihuje nielen dospelú, ale čoraz viac aj detskú populáciu. Vo väčšine európskych krajín sa jej výskyt pohybuje okolo 50 % v dospelej populácii, na Slovensku je situácia ešte horšia.

S nadhmotnosťou a obezitou navyše súvisí nárast aj ďalších chronických ochorení. Napriek tejto nepriaznivej situácii sa starostlivosť o obéznych v jednotlivých krajinách Európy líši. V súčasnosti menej ako jedno percento obéznych pacientov dostáva zdravotnú starostlivosť zameranú na obezitu.

„Aj na Slovensku len hľadáme cestu – systém ako vytvoriť starostlivosť o obéznych jedincov. Symbolicky túto cestu označujeme ako „Route 66“ a jej neoddeliteľnou súčasťou je aj dlho očakávaná novozaložená spoločnosť Slovenská obezitologická asociácia združujúca všetkých odborníkov venujúcich sa problematike nadhmotnosti a obezity a všetkých s nimi spojených chronických ochorení," hovorí prezidentka Slovenskej Obezitologickej Asociácie a prezidentka obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, doktorka Ľubomíra Fábryová. "V blízkej budúcnosti plánujeme založiť aj spoločnosť združujúcu pacientov s nadhmotnosťou a obezitou,“ dodala.

Obezita je v drvivej väčšine prípadov nerozlučne spojená so životným štýlom, ktorý charakterizuje najmä nadbytok kalórií, málo pohybu a nezvládanie stresu. Dlhodobé riešenie nadváhy a obezity respektíve zníženie rizika s obezitou spojených chronických ochorení sa spája s nevyhnutnosťou komplexnej zmeny životného štýlu. To si vyžaduje odborné lekárske vedenie a čas nevyhnutný na vzdelávanie, ako aj dlhodobé sledovanie efektivity intervencie. V mnohých európskych krajinách vznikajú centrá pre manažment obezity.

„Cieľom komplexného riešenia obezity na individuálnej úrovni nie je len schudnúť, ale predovšetkým vydržať," konštatovala docentka Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Obézni pacienti sú často predmetom stigmatizácie, ktorá môže vyústiť až do diskriminácie. Tá má negatívny vplyv na kvalitu života človeka s nadváhou a obezitou a môže viesť k „bludnému“ kruhu nezdravého stravovania a životného štýlu. Z niektorých výskumov vyplývajú šokujúce výsledky o rozšírenosti tohto fenoménu. Diskriminácii čelí takmer 20 % pacientov s obezitou I. stupňa a viac ako 40 % pacientov s obezitou 2. stupňa. Ukazuje sa, že diskriminácia na základe vyššej telesnej hmotnosti je druhou najčastejšou zaužívanou formou diskriminácie u žien a treťou u mužov.

Zásady správneho stravovacieho režimu

  • Dodržujte pravidelný režim v pracovnom týždni aj počas víkendov.
  • Jedzte 3– až 5-krát denne, nevynechávajte hlavné jedlá.
  • Raňajkujte každý deň.
  • Večeru si dajte približne tri hodiny pred spánkom.
  • 60 % energie by ste mali prijať v prvej polovici dňa, večer sa neprejedajte.

Raňajky

Čo by mali obsahovať:

  • celozrnné obiloviny (pečivo, müsli, obilné kaše)
  • bielkoviny (mliečne výrobky – jogurt, syr, tvaroh, vajce, hydinová šunka)
  • kvalitné tuky (kvalitné margaríny, občas maslo, orechy)
  • ovocie alebo zeleninu
  • tekutiny (nesladený čaj, vodu)

Príklady vhodných a nevhodných raňajok:

Nie je podstatné, či zvolíte sladké alebo slané raňajky, oba varianty môžu byť nutrične vyvážené.

Vhodné:

  • celozrnná žemľa so šunkou a zeleninou (1 150 kJ, B 12 g, T 10 g, S 32 g, vláknina 4,5 g)
  • biely jogurt s ovocím a domácimi müsli (1 190 kJ, B 14 g, T 9 g, S 34 g – z toho cukry 18,7 g, vláknina 5,1 g)

Nevhodné:

  • biela žemľa s maslom a so salámou (1 700 kJ, B 12 g, T 27 g, S 26 g, vláknina 2,1 g)
  • ovocný jogurt so sladenými cereáliami (1 259 kJ, B 10 g, T 7 g, S 49 g – z toho cukry 34,6 g, vláknina 2,1 g)

Obed

Čo by mal obsahovať:

  • bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny, syry, vajcia, tofu atď.)
  • prílohu (zemiaky, ryžu, cestoviny, kuskus, pohánku, quinou a iné)
  • kvalitné tuky (rastlinný olej – repkový, olivový)
  • zeleninu (zeleninové prílohy, šaláty)
  • tekutiny (nesladený nápoj, polievku)

Dodržiavajte pravidlo zdravého taniera:

zelenina 1/2 taniera

príloha 1/4 taniera

mäso alebo iné bielkoviny 1/4 taniera

Príklad vhodného a nevhodného obeda:

Vhodný: cestoviny s tuniakom a so zeleninovou zmesou (1 960 kJ, B 30 g, T 14 g, S 57 g)

Nevhodný: špagety carbonara (3 300 kJ, B 33 g, T 32 g, S 89 g)

Pozor na vysmážané pokrmy, jedným nevhodne zvoleným obedom si môžete vyčerpať svoj celodenný energetický príjem.

Vyprážaný syr, hranolčeky, tatárska omáčka, kola = 6 000 kJ

Olovrant

Čo by mal obsahovať:

  • ovocie alebo zeleninu
  • celozrnné obilniny (celozrnné pečivo, müsli, knäckebrot a iné)
  • bielkoviny (mliečne výrobky, vajce, chudú šunku)
  • tekutiny (vodu, nesladený čaj
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Príklad vhodného olovrantu:

Vhodný: biely jogurt s ovocím (620 kJ, B 8 g, T 4 g, S 20 g) knäckebrot so šunkou a syrom, paradajka (580 kJ, B 10 g, T 3 g, S 19 g)

Nevhodné: pečivo z lístkového cesta (1 660 kJ, B 4 g, T 15 g, S 60 g) chlebíček so salámou (1 540 kJ, B 12 g, T 22 g, S 31 g)

Večera

Čo by mala obsahovať:

  • bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny, vajce, mliečne výrobky a iné)
  • zeleninu
  • menšiu prílohu (celozrnné pečivo, cestoviny, ryžu, kuskus, zemianky, pohánku…)
  • tekutiny

Príklad vhodnej a nevhodnej večere:

Vhodná: hovädzí steak s varenými zemiakmi a fazuľkami (1 600 kJ, B 30 g, T 15 g, S 29 g)

Nevhodná: hovädzí steak s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (3 370 kJ, B 33 g, T 39 g, S 73 g)

Dajte si pozor na tučné údeniny a alkohol. Nevhodne zvolenou večerou si môžete vyčerpať svoj celodenný energetický príjem.

Klobása, chlieb, horčica a pivo = 6 000 kJ

Vysvetlivky: B = bielkoviny, T = tuky, S = sacharidy
Viac informácií získate na: www. mojstob.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zdravá strava #obezita
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk