Obezita patrí do rúk lekára

Obezita je závažné chronické epidemické ochorenie, ktoré celosvetovo postihuje nielen dospelú, ale čoraz viac aj detskú populáciu. Vo väčšine európskych krajín sa jej výskyt pohybuje okolo 50 % v dospelej populácii, na Slovensku je situácia ešte horšia.

20.06.2019 06:00
obezita, jedlo, fastfood, zelenina, Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

S nadhmotnosťou a obezitou navyše súvisí nárast aj ďalších chronických ochorení. Napriek tejto nepriaznivej situácii sa starostlivosť o obéznych v jednotlivých krajinách Európy líši. V súčasnosti menej ako jedno percento obéznych pacientov dostáva zdravotnú starostlivosť zameranú na obezitu.

„Aj na Slovensku len hľadáme cestu – systém ako vytvoriť starostlivosť o obéznych jedincov. Symbolicky túto cestu označujeme ako „Route 66“ a jej neoddeliteľnou súčasťou je aj dlho očakávaná novozaložená spoločnosť Slovenská obezitologická asociácia združujúca všetkých odborníkov venujúcich sa problematike nadhmotnosti a obezity a všetkých s nimi spojených chronických ochorení," hovorí prezidentka Slovenskej Obezitologickej Asociácie a prezidentka obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, doktorka Ľubomíra Fábryová. "V blízkej budúcnosti plánujeme založiť aj spoločnosť združujúcu pacientov s nadhmotnosťou a obezitou,“ dodala.

Obezita je v drvivej väčšine prípadov nerozlučne spojená so životným štýlom, ktorý charakterizuje najmä nadbytok kalórií, málo pohybu a nezvládanie stresu. Dlhodobé riešenie nadváhy a obezity respektíve zníženie rizika s obezitou spojených chronických ochorení sa spája s nevyhnutnosťou komplexnej zmeny životného štýlu. To si vyžaduje odborné lekárske vedenie a čas nevyhnutný na vzdelávanie, ako aj dlhodobé sledovanie efektivity intervencie. V mnohých európskych krajinách vznikajú centrá pre manažment obezity.

„Cieľom komplexného riešenia obezity na individuálnej úrovni nie je len schudnúť, ale predovšetkým vydržať," konštatovala docentka Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, dieta, zdrava strava, ovocie Ilustračné foto.

Obézni pacienti sú často predmetom stigmatizácie, ktorá môže vyústiť až do diskriminácie. Tá má negatívny vplyv na kvalitu života človeka s nadváhou a obezitou a môže viesť k „bludnému“ kruhu nezdravého stravovania a životného štýlu. Z niektorých výskumov vyplývajú šokujúce výsledky o rozšírenosti tohto fenoménu. Diskriminácii čelí takmer 20 % pacientov s obezitou I. stupňa a viac ako 40 % pacientov s obezitou 2. stupňa. Ukazuje sa, že diskriminácia na základe vyššej telesnej hmotnosti je druhou najčastejšou zaužívanou formou diskriminácie u žien a treťou u mužov.

Zásady správneho stravovacieho režimu

  • Dodržujte pravidelný režim v pracovnom týždni aj počas víkendov.
  • Jedzte 3– až 5-krát denne, nevynechávajte hlavné jedlá.
  • Raňajkujte každý deň.
  • Večeru si dajte približne tri hodiny pred spánkom.
  • 60 % energie by ste mali prijať v prvej polovici dňa, večer sa neprejedajte.

Raňajky

Čo by mali obsahovať:

  • celozrnné obiloviny (pečivo, müsli, obilné kaše)
  • bielkoviny (mliečne výrobky – jogurt, syr, tvaroh, vajce, hydinová šunka)
  • kvalitné tuky (kvalitné margaríny, občas maslo, orechy)
  • ovocie alebo zeleninu
  • tekutiny (nesladený čaj, vodu)

Príklady vhodných a nevhodných raňajok:

Nie je podstatné, či zvolíte sladké alebo slané raňajky, oba varianty môžu byť nutrične vyvážené.

Vhodné:

  • celozrnná žemľa so šunkou a zeleninou (1 150 kJ, B 12 g, T 10 g, S 32 g, vláknina 4,5 g)
  • biely jogurt s ovocím a domácimi müsli (1 190 kJ, B 14 g, T 9 g, S 34 g – z toho cukry 18,7 g, vláknina 5,1 g)

Nevhodné:

  • biela žemľa s maslom a so salámou (1 700 kJ, B 12 g, T 27 g, S 26 g, vláknina 2,1 g)
  • ovocný jogurt so sladenými cereáliami (1 259 kJ, B 10 g, T 7 g, S 49 g – z toho cukry 34,6 g, vláknina 2,1 g)

Obed

Čo by mal obsahovať:

  • bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny, syry, vajcia, tofu atď.)
  • prílohu (zemiaky, ryžu, cestoviny, kuskus, pohánku, quinou a iné)
  • kvalitné tuky (rastlinný olej – repkový, olivový)
  • zeleninu (zeleninové prílohy, šaláty)
  • tekutiny (nesladený nápoj, polievku)

Dodržiavajte pravidlo zdravého taniera:

zelenina 1/2 taniera

príloha 1/4 taniera

mäso alebo iné bielkoviny 1/4 taniera

Príklad vhodného a nevhodného obeda:

Vhodný: cestoviny s tuniakom a so zeleninovou zmesou (1 960 kJ, B 30 g, T 14 g, S 57 g)

Nevhodný: špagety carbonara (3 300 kJ, B 33 g, T 32 g, S 89 g)

Pozor na vysmážané pokrmy, jedným nevhodne zvoleným obedom si môžete vyčerpať svoj celodenný energetický príjem.

Vyprážaný syr, hranolčeky, tatárska omáčka, kola = 6 000 kJ

Olovrant

Čo by mal obsahovať:

  • ovocie alebo zeleninu
  • celozrnné obilniny (celozrnné pečivo, müsli, knäckebrot a iné)
  • bielkoviny (mliečne výrobky, vajce, chudú šunku)
  • tekutiny (vodu, nesladený čaj
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
pečivo, jedlo, kalórie Ilustračné foto.

Príklad vhodného olovrantu:

Vhodný: biely jogurt s ovocím (620 kJ, B 8 g, T 4 g, S 20 g) knäckebrot so šunkou a syrom, paradajka (580 kJ, B 10 g, T 3 g, S 19 g)

Nevhodné: pečivo z lístkového cesta (1 660 kJ, B 4 g, T 15 g, S 60 g) chlebíček so salámou (1 540 kJ, B 12 g, T 22 g, S 31 g)

Večera

Čo by mala obsahovať:

  • bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny, vajce, mliečne výrobky a iné)
  • zeleninu
  • menšiu prílohu (celozrnné pečivo, cestoviny, ryžu, kuskus, zemianky, pohánku…)
  • tekutiny

Príklad vhodnej a nevhodnej večere:

Vhodná: hovädzí steak s varenými zemiakmi a fazuľkami (1 600 kJ, B 30 g, T 15 g, S 29 g)

Nevhodná: hovädzí steak s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (3 370 kJ, B 33 g, T 39 g, S 73 g)

Dajte si pozor na tučné údeniny a alkohol. Nevhodne zvolenou večerou si môžete vyčerpať svoj celodenný energetický príjem.

Klobása, chlieb, horčica a pivo = 6 000 kJ

Vysvetlivky: B = bielkoviny, T = tuky, S = sacharidy
Viac informácií získate na: www. mojstob.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #obezita